Győr és környéke

2015.07.09. 23:44

Vezércsere a győri Audinál

Teljesen váratlanul, csütörtökön késő este bejelentették, hogy távozik az Audi Hungaria Motor Kft. ügyvezető elnöki posztjáról Thomas Faustmann, az utód pedig Peter Kössler lesz. Faustmann az Audi AG neckarsulmi gyárában folytatja pályáját, gyárvezetőként.

Sudár Ágnes


A találgatások napja lesz minden bizonnyal a pénteki, ugyanis szinte mindenkit váratlanul ért a bejelentés. Információink szerint a győri gyáron belül sem volt semmi előjele a vezetőváltásnak, Thomas Faustmann nemrég még közvetlen munkatársat keresett maga mellé.

Faustmann esetleges távozását nem is most, hanem egy évvel ezelőtt lebegtették meg, akkor jubilált ugyanis a győri ügyvezető: tíz éve vezette a győri gyárat. Az Audinál pedig állítólag az ilyen évfordulóknál szoktak dönteni az új "kihívásokról", vagyis az új munkahelyi kinevezésekről.

Peter Kössler

Peter Kössler

A hivatalos közlemény szerint a legfelsőbb vezetői szinten való váltás okai ezek: "Értékes tudást továbbadni, kompetenciákat megosztani, valamint új tapasztalatokat nyerni." Mindezt Hubert Waltl, az Audi AG igazgatótanácsának termelésért felelős tagja, valamint az Audi Hungaria felügyelőbizottságának elnöke mondta, aki egyben megköszönte Thomas Faustmann-nak a Győrben végzett munkáját.

Faustmann ideje alatt az Audi Hungaria a világ legnagyobb motorgyárává vált, emellett a vállalat teljes termelési folyamatot lefedő, korszerű járműgyárrá fejlődött. Tízezernél már jóval több munkatárs dolgozik a győri gyárban, a beszállítókkal együtt pedig több tízezer magyar családnak ad munkát az Audi.

Ahogy ilyenkor lenni szokott, az érintett nem kommentál, annyi tudható, hogy pályáját az AUDI AG neckarsulmi gyárában folytatja, gyárvezetőként. Az Audi közleménye megerősíti a Kisalföld információját, hogy hármas vezetőváltás történik. Vagyis a győri ügyvezető Neckarsulmba megy, a neckarsulmi Ingolstadtba, az ingolstadti pedig Győrbe.

Az Audi Hungaria új ügyvezető igazgatója, Peter Kössler -csakúgy mint Thomas Faustmann - több mint 20 éve dolgozik a konszernben. Hubert Waltl őt is méltatta: „Vezetése alatt az ingolstadti gyár az Audi-konszern technológiai központja, valamint Európa második legnagyobb járműgyára lett."


Névjegyek:

Peter Kössler finommechanikai megmunkálás-technikai mérnökként és energetikai elektrotechnikusként végzett. 1986-ban kezdte meg pályafutását az Audinál, Ingolstadtban. A termelés területén betöltött csoport- és projektvezetői megbízások után 1997-től a gyártás- és struktúratervezés területekért felelt.

2002-től az ingolstadti présüzem vezetőjeként dolgozott, majd két évvel később az Audi gyártótelephelyei alkotta présüzem-divízió vezetésére kapott megbízást. 2007 óta Ingolstadtban gyárvezető tisztséget tölt be. 2009-től kezdődően Peter Kössler az AUDI AG felügyelőbizottságának tagja.

Thomas Faustmann karrierje 1991-ben indult gyártástervezőként a Volkswagennél Salzgitterben. 1995-ben a gépészmérnökként végzett Faustmann a chemnitzi gyáregység motorgyártás-tervezés területének vezetőjeként folytatta pályáját, majd 1998-tól a salzgitteri gyár R5/V/W motor-központjának vezetőjeként dolgozott. 2002-ben érkezett az Audi Hungariához, mint termelésért felelős ügyvezető igazgató.

2004-től az ügyvezetés elnökeként irányította a győri vállalatot, továbbá vezetése alá tartozott az ingolstadti gyár motor-gyártástervezés területe is. 2007-ben a magyar autóipar fejlődéséért végzett munkájáért a Magyar Köztársasági Érdemrend kitüntetését vehette át.

2014-ben a győri Széchenyi István Egyetem az oktatás és a kutatási együttműködések kiépítése iránti személyes és szakmai elkötelezettségét díszdoktori címmel ismerte el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!