Győr és környéke

2015.07.10. 18:55

Mindig van szezonja a temetői lopásnak, Győrben is

Rég elmúlt az az idő, amikor mindenszentekkor kellett arra készülni, hogy a lelketlen tolvaj elviszi a sírról a virágot, a koszorút. Egy győri asszony harmadszor ültet a férje sírjára új virágot.

Sudár Ágnes


A győrszentiváni, Sugár úti temetőben több urnatartóról is letörték ismeretlenek a fémből készült gyertya-, illetve koszorútartókat. Mint megtudtuk, a rongálásokból jut kevesebb a győri temetőkben – évente tíz-tizenöt bejelentett esetről van tudomása a Győr-Szolnak –, a lopások száma ugyanakkor ennek a sokszorosa.

Hogy pontosan mennyi, azt nehéz megmondani, hiszen a károsultak a legtöbb esetben nem fordulnak sem a temetői gondnokhoz, még kevésbé a rendőrséghez, mert minek.

Kinek van szíve ilyet tenni?  - kérdezi férje sírja fölött Török Gizella.

Kinek van szíve ilyet tenni? - kérdezi férje sírja fölött Török Gizella.

Kinek van szíve ilyet tenni?

Török Gizella a harmadik lopás után sokallt be: "A férjemet négy éve veszítettük el. Mindig szerette a virágokat, ezért ültetünk a sírjára élő növényeket. Rendszeresen kijárok a temetőbe. De a napokban harmadszor lopták ki a frissen ültetett virágokat. Majd mindet elvitték, csak négy palántát hagytak. Kinek van szíve ilyet tenni?"

A válasz lesújtó: mindig volt, s mindig lesz is, akit rávisz erre a lélek. A győr-szabadhegyi, Templom utcai temetőben délután három óráig van gondnok, neki azonban olyan jogosítványa nincs (ahogy a kollégáinak sem), hogy bárkit hatóságként igazoltasson. Délutántól pedig csend honol a többhektáros területen.

A lopások miatt Török Gizellában még az is felmerült, hogy ki kellene tenni egy táblát azzal a szöveggel, hogy a virágot ne vigyék el; de ilyet temetőben nem illik tenni. Igaz, lopni sem. Olyan is akadt, aki álkamerát szerelt fel a sírhoz, hátha ez elriasztja a tolvajt. S a legenda szerint megtörtént még az is, hogy a frissen elemelt virágcsokrot a tolvaj a temetőhöz közel árulni kezdte.

Régebben a bronz- és réztárgyak mentek

"Tavasz, nyár, ősz, tél" – nálunk is mindig van szezonja a temetői lopásoknak, mondja a mosonmagyaróvári temetőket üzemeltető Anubisz Temetkezési Kft. vezetője.

Az igazgató több évtizednyi tapasztalattal meri állítani, hogy a kisvárosi temetők is elég nagyok ahhoz, hogy aki lopni akar, az lopni is tudjon. "Nyolc-tíz éve nagyobb divat volt a réz- és bronztárgyak lopása, hiszen akár harminc-negyvenezer forint volt egy ilyen fogás. Mostanában ez szerencsére csökkent."

Csikvándon a polgárőrség is figyel
Viszonylagos biztonságban egyedül a falvak temetői vannak. Kozma Tibor csikvándi polgármester is azt mondja, mint a kollégái: ugyan nagy a temetőjük – másfél hektár –, de itt mindenki ismer mindenkit. Így ha egy idegent látnak egy ismert sírnál, akkor azonnal jelzik. Csikvándon ráadásul a polgárőrség is figyel a temetőkre. Ott viráglopásokról nem is érkezett hír az önkormányzathoz.

Megoldás nyilván az lenne, ha a temetőket folyamatosan ellenőriznék. De a sírkertek csendjét megtörni az emberi gyarlóság miatt túl nagy ár. Ráadásul az emberi fantázia korlátlan, ha a helyzettel valaki vissza akar élni. Legutóbb arról a felháborító esetről számoltunk be, amikor egy ismert szakszervezeti vezető temetésén a gyászolók kint parkoló autóit törték fel.

Mit mond a jog?
A büntetőjog alapesetben két évig terjedő szabadságvesztéssel sújtja, aki lopást követ el. Ha temetőben teszi ugyanezt, akkor a büntetési tétel máris három év.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!