Győr és környéke

2015.07.09. 15:24

A győri Apáczai-kar maradna, de megy, ha kell

Az Apáczai-kar a Nyugat-magyarországi Egyetem része kíván maradni, de a kormány esetleges ezzel ellentétes döntése esetén nem zárkózik el attól, hogy a Széchenyi-egyetemhez csatlakozzon.

Hancz Gábor


A Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Karának tanácsa ülést tartott szerdán, amelynek egyik témája az „Egy város, egy egyetem" elképzelés volt. Mint ismert, ennek lényege az, hogy egységes győri egyetem jöjjön létre, vagyis az Apáczaikar a Széchenyi István Egyetem részeként működjön tovább.

A tanács kommünikét fogadott el, amelyben tudatta álláspontját. Úgy fogalmazott: elsősorban azt támogatja, hogy a Nyugat-magyarországi Egyetemen belül maradjon a kar. Ennek legfőbb okaként a testület azt nevezte meg, hogy a hálózatos jelleg miatt képzéseik szervesen illeszkednek a soproni székhelyű egyetem struktúrájába.

„A 2014-ben megkezdett szerkezeti átalakítások, korszerűsítések megteremtették az alapját a régió egységes, összehangolt pedagógusképzési fejlesztéseinek. Ennek hatása a karok közötti együttműködés erősödésével kimutatható" – olvasható a győri Apáczai Csere János-kar tanácsának szerdán elfogadott állásfoglalásában.

A testület további előnyként említi, hogy a Nyugat-magyarországi Egyetemen a pedagógusképzés teljes palettája megtalálható (hiszen Szombathelyen tanár-, Győrben tanító- és gyógypedagógus-, Sopronban pedig óvó- és kisgyermeknevelő-képzés is folyik). „Ezt csak nagyon kevés felsőoktatási intézmény tudja nyújtani. Győr és a teljes nyugat-magyarországi régió gazdasági életének fejlődése családokat vonz a megyeszékhelyre. E családoknak gyermekei vannak és lesznek, akiknek szükségük lesz iskolákra és pedagógusokra" – áll a dokumentumban.

A kari tanács mindezek mellett kinyilvánította, hogy „nem zárkózik el az %BBegy város, egy egyetem%AB elképzelés megvalósításától, amennyiben ez felelne meg leginkább a város és a régió érdekeinek, és ha a fenntartó képviseletében a kormány így dönt". A testület ugyanakkor határozottan kéri, hogy minden átalakítást hatástanulmányok, tárgyalások alapozzanak meg és szakmai döntés szülessen.

A kommüniké kapcsán a Kisalföld megkérdezte Dinnyés Álmost, a Nyugat-magyarországi Egyetem kancellárját, aki jelen volt a kari tanács ülésén. Ő azt mondta: a felsőoktatás átalakításához az érintettek véleményét ki kell kérni, és fontos, hogy az Apáczai-kar szakmai szempontok alapján kialakította véleményét, amelyet a fenntartó a hatástanulmányok készítésénél figyelembe fog venni. „Úgy gondolom, hogy a szervezeti átalakítások révén a Nyugat-magyarországi Egyetem magas színvonalú képzésekkel járul hozzá a régió fejlődéséhez" – fűzte hozzá.

Földesi Péter, a Széchenyi-egyetem rektora megkeresésünkre megerősítette a múlt hétfői győri egyetemi fórumon általa elmondottakat. Ennek lényege: szerinte minden arra mutat, hogy Győrnek, a régiónak egységes, nagy egyetemre van szüksége.

Ő úgy látja, hogy a város kulturális és sportélete, valamint egészségügye kiemelkedő, de a színvonal csak úgy tartható fenn, ha az univerzitás tovább fejlődik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!