Győr és környéke

2015.06.22. 14:07

Eleven éjszaka volt a megyei múzeumokban

Idén is több százezren látogattak el a Múzeumok Éjszakájára. Győrben szombaton tizenegy múzeum, többtucatnyi programmal várta az érdeklődőket – s volt egyben konkurenciája is egymásnak – hajnalig.

kisalfold.hu


A tizenkettedik alkalommal megrendezett Múzeumok Éjszakáján országszerte 420 helyszínen 2500 programmal várták a látogatókat. „Négyszázezer látogatót realizálunk egyetlen éjszaka alatt. A múzeumok ilyenkor új arcukat mutatják meg, nem csupán a tárlatot nyitják meg éjszaka a látogatók előtt, hanem múzeumpedagógiai foglalkozásokat tartanak, új ritkaságokat mutatnak be" – mondta Hoppál Péter kulturális államtitkár. Így volt ez Győrben is.

Tudtátok? Tanai Péter a győri Fruhmann-házban a cserépkályhák történetéről beszélt a gyerekeknek.
Tudtátok? Tanai Péter a győri Fruhmann-házban a cserépkályhák történetéről beszélt a gyerekeknek.


„A tizenegy színhelyen tulajdonképpen egymás konkurenciái vagyunk, de úgy gondolom, aki nekivág a Múzeumok Éjszakájának, az több helyszínre is kilátogat" – mondta Tanai Péter néprajzos muzeológus a Fruhmann-házban, ahol országosan egyedülálló győri cserépkályha-történeti gyűjteményt láthattak az érdeklődők. De nemcsak ezzel készültek, többek közt tűz- zsonglőrök, népzenei műsorok is részei voltak az „eleven éjszakának".

A Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumban még éjfél környékén is népes csapatot vezetett Kristóf Lilla Alida antropológus A nagycenki múmia kutatása című időszaki, interaktív kiállításon. A Zichy-palotában a győri Vaskakas igazi legendája elevenedett meg, de a különböző helyszíneken a nap folyamán borkóstolóra, kézműves-gyermekfoglalkozásokra, hangversenyekre és táncházakra várták az érdeklődőket.

A győri Horváth Tamás több helyszínre is ellátogatott, mint mondta, évente általában ez az egy alkalom adódik, amikor a helyi múzeumokat, tárlatokat körbejárhatja. A kézműves- foglalkozásokon részt vevő gyerekektől azt kérdeztük, milyen gyakran járnak múzeumba? A legtöbben iskolai foglalkozásokat, osztálykirándulásokat említettek...

Rendhagyó helyszín is bekapcsolódott a programkavalkádba, a Győri Ítélőtábla is megnyitotta kapuját a látogatók előtt. Ott a bíróság tárgyalótermeit, a bírói tanácskozót, a cellákat és a beszélőt is láthatták – a két győri kortárs festőművész, Radosza Attila és Szalkai Károly tárlata mellett.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!