Győr és környéke

2015.05.02. 09:44

Érettségi 2015 - Mit tegyél érettségi előtt

5+1 tipp érettségizőknek a nagy hajrára: hogyan készüljünk az írásbelik előtti utolsó napokban?

Hamarosan megkezdődik a 2015-ös érettségi időszak, amely óriási mérföldkő az érettségiző fiatalok életében. Legyen szó továbbtanulásról vagy valamilyen szakma elsajátításáról, komoly tétje van az érettségi vizsgának. Hogy melyek a legfontosabb határidők a következő időszakban, valamint a csokoládé helyett milyen biztos módszerek léteznek a sikeres felkészüléshez, azt megtudhatjuk az oktatási szakértőtől.

A legfontosabb határidők és vizsgák időpontja a 2015-ös érettségi időszakban

Május 4. 8.00 Magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi vizsga

Május 5. 8.00 Matematika írásbeli érettségi vizsga

Május 6. 8.00 Történelem írásbeli érettségi vizsga

Június 4-11. Emelt szintű szóbeli érettségi vizsgák

Június 15-26. Középszintű szóbeli érettségi vizsgák
Az érettségizők számára az utolsó tanítási héttel elindult a nagy hajrá a felkészülésben. Bársony Csaba, a Perfekt Zrt. vizsgákra történő felkészítésben jártas oktatási igazgatója szerint ilyenkor az a legfontosabb, hogy minél ügyesebben osszuk be a hátralevő időt. Íme, az oktatási szakértő tippjei a vizsgák előtti hétre.

1. Készítsünk menetrendet a nagy hajrá időszakára!

Az érettségi előtti hajrában minden perc valódi kincs. Annak érdekében, hogy a rendelkezésre álló időt minél hatékonyabban használjuk ki, készítsünk időbeosztást. Haladjunk következetesen: ne új ismeretek elsajátítására törekedjünk, hanem eddigi tudásunk rendszerezésére. A különböző tantárgyakhoz kapcsolódó, nagyobb témakörök mentén ismételjük át a tananyagot. Ez sokat segíthet abban, hogy kerek egésszé álljon össze az elmúlt évek tudásanyaga, amit így könnyebben hívunk majd elő a megfelelő pillanatokban.

2. Ismételni nemcsak a tanagyag újraolvasásával lehet!

A történelmi évszámok vagy akár az idegen szavak átismétléséhez nagy segítségünkre lehet, ha memóriakártyákat készítünk. Amíg összeállítjuk őket, addig is sokat tanulhatunk. Ráadásul bárhol elővehetjük: vonaton, buszon vagy akár a szünetben is.

3. Memorizáljunk színek segítségével!

Az időbeosztás mellett trükkös módszerekkel is növelhetjük teljesítményünket. A színek például pozitív hatással vannak az agy működésére, ugyanis javítják a memorizálási képességeinket. Jegyzeteinkben jelölhetjük különböző élénk színekkel az évszámokat, fogalmakat, képleteket. A módszer lényege, hogy következetesen használjuk a színeket, máskülönben csak egy eredetien színezett papírlapunk lesz, amely nem könnyíti meg a tanulást.

Illusztráció

Illusztráció

4. A pihenés semmivel sem helyettesíthető forrása a szellemi frissességnek!

Sokan az utolsó utáni perceket is tanulással töltik, pedig ezzel inkább csak ártanak maguknak. Semmi sem fontosabb annál, minthogy kipihenten és összeszedetten érkezzünk meg az érettségire. Bármennyire is izgulunk, a nagy nap előtt tegyük le a könyvet, és aludjunk legalább nyolc órát. Ez az egyik legfontosabb dolog, amit még megtehetünk az utolsó percekben.

5. A csokoládé nem segít!

Tévhit, hogy a csokoládé növelné a szellemi teljesítőképességünket. A megfelelő mennyiségű folyadék bevitele, és a tanulás mellé beiktatott mozgás sokkal inkább hasznunkra válik. Ha úgy érezzük, hogy nem bírjuk tovább, menjünk ki a szabadba, sétáljunk, fussunk, biciklizzünk. Ha mégis szeretnénk valamilyen mentőövet, válasszunk szőlőcukrot csokoládé helyett.

+1 Gondoljunk úgy az érettségire, hogy nem ezen áll vagy bukik minden!

Fontos, hogy reális képünk legyen az érettségi után előttünk álló karrierutakról. Például nemcsak a felsőoktatási intézményekben lehetséges versenyképes tudásra szert tenni. Az országos hálózattal rendelkező Perfekt szakértője szerint különböző OKJ-s képzések reális alternatívát kínálnak a hosszú és költséges egyetemi szakokkal szemben, ráadásul bizonyos képzési területek, például a pénzügyi vagy az informatikai átlagon felüli kereseti és előrelépési lehetőséget biztosítanak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!