Győr és környéke

2015.05.17. 11:37

36 millió forintos árumozgás - a szálak egy győri hűtőházhoz vezettek

Éjszakai ellenőrzés során húst szállító tehergépkocsit állítottak meg az M1-es autópályán. A kamion több mint 21 mázsa csirkehúst szállított.

kisalfold.hu


EKÁER buktatta le a gyanús húsforgalmazókat

Büntetőeljárás lett a következménye egy budapesti cég győri raktárába csirkehúst szállító tehergépkocsi EKÁER ellenőrzésének. A szálak egy cégláncolathoz vezetnek.

Az EKÁER csoport pénzügyőrei egy éjszakai ellenőrzés során húst szállító tehergépkocsit állítottak meg az M1-es autópályán. A kamion több mint 21 mázsa csirkehúst szállított. A rendelkezésre álló adatok a címzett és a feladó cégnél egyaránt magas kockázatú gazdasági tevékenységre utaltak.

Házkutatás az ország 13 pontján

A lerakodási helyként megjelölt győri hűtőházban az adóellenőrök megvizsgálták a hússzállítmányok beszerzési dokumentumait, amelyekből kiderült, hogy a feladó cég egy harmadik szereplőtől szerezte be az árut. Utóbbi két társaság az év eleji megalakulása óta semmilyen bevallást nem nyújtott be, adózási kötelezettségeinek nem tett eleget.

Az észlelt gyanús körülmények miatt a NAV megkezdte mindhárom cég utólagos adóellenőrzését. Emellett a pénzügyi nyomozók az ország több pontján, tizenhárom helyszínen, a cégek telephelyein, és az ügyvezetők lakóhelyein tartottak házkutatásokat. A helyszíneken adóellenőrök is dolgoztak, a NAV IT szakemberei adatmentéseket végeztek.

A stróman havi 100 ezer forintért vállalta a cég "működtetését" 

A "harmadik" cég (amelynek nevében a húst Szlovákiából behozták) ügyvezetőjének címén már a szerény lakóhelyi körülményeiből is sejteni lehetett, hogy strómanról van szó, aki a cég ügyeit nem ismeri, és pénzért vállalta a cég "működtetését". Az általa elmondottak szerint megbízói havi százezer forintot ígértek neki. Feladata bankszámla nyitása és egy kétmillió forintról szóló áfás számla kiállítása volt.

A lefoglalt számlák alapján két hónap alatt mintegy 36 millió forint értékben történt árumozgás a cégek között, anélkül, hogy annak adóvonzatát rendezték volna.

A nyomozás költségvetési csalás gyanúja miatt folyik

"Az ügyvezetői nyilatkozatok, lefoglalt iratanyagok egyértelműen egy áfacsalással érintett, hústermékeket forgalmazó cégláncolatra utalnak, a megkezdett adóellenőrzéseknek köszönhetően további magyar és szlovák cégek kerültek a NAV látókörébe. A nyomozás költségvetési csalás gyanúja miatt folyik" - közölte Sárközi Alexandra alezredes, a NAV bűnügyi szóvivője.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!