Győr és környéke

2015.04.20. 14:23

Révais siker született a matekolimpián Dél-Afrikában! - videó, fotók

A győri születésű Di Giovanni Márk legutóbb az 55. Matematika Diákolimpián versenyzett 101 ország középiskolás diákjával, ahonnan ezüstéremmel tért haza.

Szeghalmi Balázs


Azzal eddig is rengetegen tisztában voltak Győrben, hogy a Révai-gimnáziumban tucatnyi olyan diák koptatta az iskolapadot, aki később országos vagy akár külföldi hírnévre tett szert.

Hogy csak egy példát említsünk: Magyarország elsőszámú közjogi méltósága, a jelenlegi köztársasági elnök, Áder János is a Révaiban érettségizett.

Most olyan diák portréját mutatjuk be, aki szorgalmasan dolgozik céljai eléréséért és szintén nagyon sokra viheti.

Ha már elindult hobbiból az idei biológia OKTV-n Márk, akkor meg is nyerte

Di Giovanni Márk úgy nyerte meg idén az országos középiskolai tanulmányi versenyt (OKTV) biológiából, hogy szinte hobbiból indult, mivel kedveli a tantárgyat.

Fő "versenyszáma" a matematika, melynek OKTV eredményét még nem hirdették ki. Márk évek óta vesz részt - az ország különböző részeiről jött társaival együtt - matematika tehetségfejlesztő táborokban, ahol lelkes tanárok segítségével készülnek versenyekre.

Ennek eredményeképpen képviselte hazánkat nemzetközi matematika versenyeken.


Nézze meg, milyen feladatokat kap Márk a nemzetközi versenyeken - videó: Cseh Róbert


Matematika Diákolimpia Dél-Afrikában


Legutóbbi az 55. Nemzetközi Matematikai Diákolimpián Dél-Afrikában mutatta meg tudását.

Márk érdekességképpen megemlítette, hogy "bármennyire is számítottunk rá, mégsem készültünk fel eléggé arra, hogy a verseny idején milyen hideg időjárásba csöppenünk a fekete kontinensen. A két napos olimpián 3-3 feladatot kellett megoldani négy és fél óra alatt egyénileg.

Csapatunk az országok rangsorában végül tizenötödikként végzett, ami az európai államokat tekintve jó eredménynek számít. A magyar csapat tagjai arany, ezüst és bronz fokozatú elismeréseket kaptak - én ezüstöt. Erre az eredményre felkészítő tanáraim nélkül nem lettem volna képes, ezúton is szeretném megköszönni több éves munkájukat.

Az olimpián az élbolyban a hagyományosan jól szereplő országok végeztek: többek között az Egyesült Államok, Kína, Korea, Oroszország" - mondta a kisalfold.hu-nak Di Giovanni Márk.


Di Giovanni Márk és matematika tanára, Árki Tamás - fotók: Cseh Róbert


Horváth Péter: "a tanári pályafutásom során nem találkoztam olyan matematikai képességekkel megáldott fiatallal, mint Márk" 

Arra a kérdésünkre, mennyit készül naponta a matematika versenyekre, a végzős révais diák így válaszolt: "Általában versenyek előtt szoktam íróasztalnál példákat oldani.

Inkább az jellemző, hogy mindig van nálam matematika feladatgyűjtemény, ebből kinézek egy-egy feladatot, és napközben gondolkozom rajta. Amint jó ötletem támad, leülök és annak segítségével próbálom megoldani".

"A Révaiban évről évre rengeteg tehetséges, jó eszű diák feltűnik, de a tanári pályafutásom során nem találkoztam olyan matematikai képességekkel megáldott fiatallal, mint Márk.

Annak külön örülök, hogy Márk normális életet él, nem zárkózik el társaitól, szabadidejében örömmel csatlakozik hozzájuk a focipályán" - nyilatkozta Horváth Péter, a Révai igazgatója.


Ilyen Márk matek füzeteMárk matematika tanára: "remélem, az érettségi után néhány matematika füzetét nekem adja"

"Volt már olyan diákom, aki később doktori címet szerzett matematikából, de arra még nem volt példa, hogy érettségi előtt ilyen eredményeket érjen el tanítványom. Sokan kérdezik tőlem, milyen érzés ez, tömören mindig azt válaszolom: remek.

Az analízis szakkör az, ahol még mindig tudok újdonsággal szolgálni Márk számára. Remélem, az érettségi után néhány matematika füzetét nekem adja" - mondta Árki Tamás, Márk matematika tanára.

Vagy matematika, vagy orvosi egyetem

"Érettségi után szeretnék továbbra is matematikát tanulni, de az orvosi egyetemet is megjelöltem. Az biztos, hogy matematika mellett biológiával szintén szeretnék foglalkozni a későbbiek során" – búcsúzott az érettségi előtt álló fiatalember.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!