Győr és környéke

2015.04.28. 12:22

Lézerrel vakítják a pilótákat a péri reptér közelében

Az ereszkedő repülőgépek pilótáinak szemébe lézerrel világítanak egyesek – ez több mint veszélyes, ráadásul bűncselekmény is. A péri reptéren ezt leszámítva rendben mennek a dolgok.

Sudár Ágnes


Ahogy nem egyszerű magyarázatot találni arra sem, mi értelme van vonatokat kővel dobálni, úgy arra is nehéz lesz választ adni, miért világítanak lézerrel a pilóták szemébe. Márpedig manapság ez történik.

Vadász László, a péri repülőtér igazgatója a Kisalföldnek elmondta, legutóbb egy teherszállító, illetve egy kisgép pilótája jelezte, hogy leszállás közben elvakította a földről érkező lézersugár.

Ez több mint veszélyes, ráadásul Péren egyre több személyszállító gép fordul meg. Hogy mennyi, arról mindjárt részletesen is írunk, előtte érdemes tisztában lenni azzal is, hogy aki ezt a felelőtlen „játékot" űzi, az bűntettet követ el.

Légi közlekedés veszélyeztetése miatt – a következményektől, illetve a szándékosságtól függően – akár sok év börtönbüntetés is járhat. Végső esetben, ha a bűncselekmény halálos tömegszerencsétlenséget okoz, öttől tíz év is lehet a büntetési tétel.

A péri repülőtér az idei évet pozitív mérleggel zárta. Képünkön Benyes József előtér-ügyeletes. Fotó: H. Baranyai Edina

A péri repülőtér az idei évet pozitív mérleggel zárta. Képünkön Benyes József előtér-ügyeletes. Fotó: H. Baranyai Edina

Tavaly az Audi győri és ingolstadti telephelye között közlekedő 654 járatpár 33 ezer utast szállított. A légikikötő teherforgalma 2014-ben 64 százalékkal nőtt, mindezek mellett a sport- és egyéb kisebb repülők 3000-es darabszáma 45 százalékos bővülést jelent az előző év adataihoz képest. Itt azért hozzá kell tenni, hogy 2013-ban építési munkák miatt több hétig nem használhatták a kisgépek a repteret, így a 45 százalékos ugrásnak egy része abból is ered, hogy 2014-ben már folyamatosan üzemelt a légikikötő.

Mostanra teljes kapacitással működik a Győr–Pér Repülőtér, ahogy írtuk is korábban, nagy gépek fogadására is alkalmas. Fapados járatokról egyelőre nincs új információ, amit pedig sokan várnak. A műszeres leszállítórendszer, valamint az új fénytechnika ugyanakkor a régiós repterek közül kiemeli a périt.

A repteret továbbra is az Audi használja ki leginkább. A repülőtér tavalyi éves nettó árbevételének több mint 70 százaléka a német vállalatnak nyújtott szolgáltatásokból származik.


Fapados gép is jöhetne
A Győr–Pér Repülőtér Kft. 2003-ban kezdte meg működését. A bővítések eredményeként a repülőtér Boeing 737 és Airbus A 320 típusú személyszállító gépek fogadására is alkalmas.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!