Győr és környéke

2015.04.23. 18:56

Borkai a Quaestor-ügyről - Győr csak állampapírt vett, minden más hazugság - videó

Borkai Zsolt, Győr polgármestere kijelentette, ha hazugsággal vádolják, akkor azt kötelessége kikérnie az ő és a 130 ezer városlakónevében.

kisalfold.hu

Lázár János állítása miatt a győri önkormányzat rendkívüli sajtótájékoztatót tartott csütörtökön este, amelyen Borkai Zsolt polgármesteren kívül a három alpolgármester, a jegyző, az aljegyző és a gazdálkodási főosztályvezető demonstrálta a városvezetés egységét.

Az eseményen Borkai Zsolt a Quaestorral idén január 13-án kötött szerződés eredeti példányával, illetve az Államadósság Kezelő Központ Zrt. és a Központi Elszámolóház és Értéktár Zrt. egy-egy dokumentumával igazolta, hogy az ominózus egymilliárd forintot államkötvénybe fektették be a Quaestoron keresztül, és nem fedezetlen Quaestor-kötvényt vásároltak.

A politikus a Kisalföld kérdésére teljes felelőssége tudatában kijelentette,
hogy a város megtakarításait ezenkívül kizárólag számlavezető bankjuknál, az OTP-nél tartják.

Videó: OxygenHirugynokseg

Lázár János állítására utalva azt mondta, hogy ha őt, az önkormányzatot és a várost hazugsággal vádolják, akkor kötelessége kikérni mind a maga, mind a városháza, mind a 130 ezer győri nevében. Szerinte a miniszter szavait az sem menti, ha tájékozatlanságból mondta, amit mondott.

Lapunk megkérdezte a városvezetőt, mit gondol arról, hogy a kormány soron kívüli számvevőszéki vizsgálatot rendelt el az érintett 24 önkormányzatnál. „Állunk elébe, szabályosan jártunk el" – válaszolta.

A Győri Baloldal frakciója felszólítja Lázár János, Miniszterelnökséget vezető minisztert és Borkai Zsoltot, Győr város polgármesterét, hogy közösen álljanak a nyilvánosság elé, és mutassák be a rendelkezésükre álló információkat a győri Quaestor kötvényekkel kapcsolatban.

A Fideszen belüli hatalmi harcokból és a hazudozásból a győrieknek elege van.


Lázár János sajtótájékoztatóján az is kiderült, hogy Győrszemere is azon önkormányzatok közé tartozik, amely Quaestor-kötvénybe fektette be pénzét.

A Kisalföld megtudta, hogy a település 2013-ban helyezte el megtakarítását a pénzügyi csoportnál, amelyet azóta kétszer meghosszabbított, legutóbb idén januárban, csaknem 7 százalékos kamatra. A falu így most 110 millió forintjához nem tud hozzájutni.

Lapunk korábban megírta, hogy Győr-Moson-Sopron megyében Dunaszeg 50 millió forintja is bennragadt a Quaestornál.

Varga Márk, az Együtt önkormányzati képviselője szerint ebben a helyzetben vagy totális a kormányzaton belüli káosz, vagy valaki tudatosan hazudik a győri választóknak. Felmerül persze a kérdés: miért érdeke Lázárnak hazugsággal vádolni Borkai Zsoltot? Milyen fideszes belharc elszenvedői vagyunk mi, győriek?

Mai sajtótájékoztatóján Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt állította: „Győr volt az egyik olyan önkormányzat, ami fedezetlen Quaestor kötvényekbe fektetett.“

Ha ez igaz, akkor Borkai Zsolt, Győr város polgármestere korábban hazudott a város szabad pénzeszközeinek felhasználásával kapcsolatban. Borkai ezt tagadja, tudatlansággal vádolja Lázárt, és állítja, hogy Győr csak állampapírt vásárolt a brókercég közvetítésével.

Információink szerint Lázár János a napokban alapos vizsgálódásba fogott Győr érintettségével kapcsolatban, így furcsa lenne, ha tájékozatlanságból tett volna ilyen állítást.  Különösen, hogy azt újságírói kérdésre külön megerősítette.

Egyértelműen látszik, hogy a fideszesek továbbra is csak azon dolgoznak, hogy eltussolják pártjuk és az Orbán-kormány felelősségét a Quaestor-ügyben. Az Együtt ezt felháborítónak tartja és mindent megtesz, hogy a közvélemény tisztán lásson – tudatta Varga Márk.Előzmény:

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint összesen 24 ilyen önkormányzat van Magyarországon, volt aki 1, volt, aki 2 és volt, aki 3 milliárd forintot tolt ezekbe a kockázatos cégekbe. Összesen 10,8 milliárdot tartottak a brókereknél ezek a települések.

Az ügyben este hat órakor rendkívüli sajtótájékoztatót tart az önkormányzat. Úgy tudjuk, cáfolni fogják a napvilágot látott kijelentéseket Győrrel kapcsolatban.


A kormány úgy döntött, hogy az Állami Számvevőszékhez fordul annak érdekében, hogy az hajtson végre soron kívüli ellenőrzést az érintett önkormányzatoknál. Lázár elmondta azt is, hogy volt önkormányzat, ami konkrétan a lehető legrosszabb helyre tette a pénzét, mert Quaestor-kötvényt vásárolt - írja a 444.hu.

Újabb információk a Quaestor-ügyben

Újabb információk a Quaestor-ügyben

"Eddig is volt néhány önkormányzat, amiről tudtuk, hogy összeállt a Quaestorral, de csak néhányról. Ezen kívül az eddig nyilvánosságra került ügyek közül Győr 1 milliárdos állampapír-vásárlása volt a legnagyobb ügylet" - jegyezte meg a portál.

Giró-Szász András a 444 kérdéseire most elmondta azt is, pontosan melyik önkormányzatok kerültek veszélybe. A 24 település között szerepel Győr, Dunaszeg és Győrszemere is. Ezen kívül az is kiderült, hogy Győr vett Quaestor-kötvényeket.

Mint azt korábban portálunkon is megírtuk, Győr ezen felül egymilliárd forint értékben állampapírt is vásárolt a cégen keresztül.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!