Győr és környéke

2014.12.17. 10:19

Vasárnapi zárva tartás - Győr-Moson-Sopron megyében 1200 üzletet érint a törvény

Mostantól tehát kész tényként kezelhetjük, hogy március 15-e után vasárnaponként nem nyithatnak ki a 200 négyzetméternél nagyobb eladóterű élelmiszerboltok, ruhaüzletek, elektronikai boltok, barkács- áruházak satöbbi.

Sudár Ágnes


Leszámítva a karácsony előtti négy vasárnapot és még egy szabadon választott vasárnapot, amelyet legalább 15 nappal korábban be kell jelenteni. Ezeken kívül december 24-én és december 31-én nem vonatkozik még rájuk a tilalom, ilyenkor reggel hat és dél között árusíthatnak.


A plázák elvileg nyitva lehetnek, de benne a boltok már csak akkor, ha megfelelnek a feltételeknek (200 négyzetméter alatti legyen, s a tulajdonos, illetve a családtagja álljon a pénztárnál). Hogy a gyakorlatban is nyitva lesznek-e, az jó kérdés. Győrben sem az Árkád, sem a pláza nem tudott konkrét választ adni egyelőre. Az előbbi vezetője azt mondta: most, hogy a törvény nem hagyott több kérdőjelet, negyed évük van egy új, vasárnapi terv kidolgozására. Az irányadó a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége lesz, amelynek ők is tagjai.

Nyilván azt nézik meg – s ezt már mi tesszük hozzá –, hogy a maroknyi, családi kisbolt miatt érdemes-e kinyitni egy több ezer négyzetméteres központot. Illetve, hogy a kisboltoknak megéri-e egyáltalán dolgozni vasárnap, ha mellettük zárva lesznek a máskor sok bevásárlót vonzó műszaki vagy sportruházati boltok.

Az árut fel kell tölteni a hipermarketekben is – márciustól hétfőtől már csak szombatig. Képünk illusztráció. Fotó: H. Baranyai Edina

Az árut fel kell tölteni a hipermarketekben is – márciustól hétfőtől már csak szombatig. Képünk illusztráció. Fotó: H. Baranyai Edina
[namelink name="Horváth Imre Tamásné"], a Győr-Moson-Sopron megyei iparkamara élelmiszer-kereskedelmi szakosztályának elnöke azt mondja, a megyében mintegy 1200 üzletet érint a törvény. Az is biztos, hogy ebből több száz azoknak a száma, akik családi vállalkozást visznek, tehát vasárnap kinyithatnának március 15-e után is. Horváth Imre Tamásné kettős minőségében nyilatkozott, hiszen ilyen boltot vezet ő is, de vasárnap eddig nem nyitott ki soha. És ezután sem fog. Neki elvi döntése, hogy a hét utolsó napja a családé.

De kérdésesnek tartja a többiek döntését arra vonatkozóan, hogy kinyitnak vagy sem. Az elhatározáson túl ugyanis az is kell, hogy meg tudják hirdetni a nyitva tartásukat. Ez pénz kérdése, márpedig a kicsike családi vállalkozások eddig sem tudtak marketingkampányokra százezreket költeni.

A szakosztályvezetőnek nincs kétsége arra vonatkozóan, hogy a hipermarketek pénteki-szombati akciókkal reagálnak majd a helyzetre. Azt viszont sérelmezi, hogy a trafikok nyitva lehetnek – a gond túl azon, hogy dohányt árulhatnak, az, hogy egyre szélesebb az engedélyezett kínálatuk. Márpedig olyan cikkeket árulhatnak – rágót, telefon-feltöltőkártyát... –, amelyek épp a kisboltoknak jelentenének vevőt.

Horváth Imre Tamásné szerint mi, vevők nem fogunk azonnal alkalmazkodni az új helyzethez, hónapok kellenek, míg megszokjuk, hogy vasárnap nincs ˝plázázás˝. De csendben megjegyezte azt is, hogy a most megszavazott jogszabály számos kiskaput tartalmaz – a kérdés, hogy ezt engedik-e a helyi hatóságok kinyitni a kopogtató nagy cégeknek. Mert kopogtatni fognak, az biztos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!