Győr és környéke

2014.12.04. 13:06

Megszűnik a veszprémvarsányi halálkereszteződés a 82-es főúton?

A Magyar Közút szakemberei végeztek a csomópont átalakításának előkészítésével. A szükséges körforgalom megépítése körülbelül 120-130 millió forintba kerül.

Szeghalmi Balázs

A kisalfold.hu számtalanszor foglalkozott már a 82-es főúton lévő, Veszprémvarsány előtti rendkívül veszélyes kereszteződéssel.

"A több emberéletet követelő kereszteződésben a körforgalom megépítése olcsóbb lenne, mint az elhullajtott emberéletek"

"Ha család elveszíti balesetben a közeli hozzátartozóját, a gyász olyan mértékű lelki sérüléseket okozhat, amely nem helyreállítható. Az emberi életet nem lehet pénzben mérni. Mégis meg kell jegyeznem, hogy statisztikai adatok szerint 18 éves korig egyetlen ember felnevelése átlagosan 11 millió forintba kerül.

Mindezt azért hangsúlyoznám, mert a szükséges körforgalmat pénzhiányra hivatkozva nem építették meg mostanáig, holott a több tucatnyi emberéletet követelő kereszteződésben a körforgalom megépítése még mindig sokkal olcsóbb lenne, mint az elhullajtott emberéletek" – mondta tavaly a sikátori Horváth Miklós, aki évek óta figyelemmel kíséri a kereszteződésben történt baleseteket.

Ráadásul egy halálos karambolt követő vérnyomokat, helyszínelést a saját szemével nézett végig.

Jöttek a mentőhelikopterek: három súlyos baleset idén

Idén az első komoly balesetre nem kellett sokáig várni: január első napjaiban a mentők két súlyos sérültet szállítottak a győri kórházba.

A legemlékezetesebb ütközés ebben az évben március 22-én történt: a rettegett kereszteződésben öten szenvedtek balesetet, a sérülteket mentőhelikopter szállította a Petz-kórházba.


Két mentőhelikopter szállította Győrbe a veszprémvarsányi baleset sebesültjeit március 22-én

Az áprilisi karambol a 82-es főúton - fotók: Mészáros Mátyás


Közút: "szakembereink végeztek a csomópont átalakításának előkészítésével"

Amellett, hogy a veszprémvarsányi új mentőállomás alapkövét letették nyáron, van még egy jó hírünk: végre-valahára talán lesz valami a súlyos balesetek megelőzését szolgáló körforgalomból.

"A hír igaz. Szakembereink végeztek a csomópont átalakításának előkészítésével. Ehhez szükséges volt többek között a geodéziai felmérések és a forgalomszámlálás elvégzése is" - kezdte a kisalfold.hu érdeklődésére Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője.

"A projekt elején járunk, ezért pontos kivitelezési összeget még nem tudunk mondani, de egy körforgalom kiépítése a beruházás mértékétől, műszaki tartalmától függően a néhány tízmillió forinttól a több százmillió forintig is terjedhet, főleg ha területszerzés is szükséges vagy közműkiváltás. A beruházásra igyekszünk hazai, illetve európai uniós pályázati forrásokat bevonni.

A projekt megvalósíthatóságáról természetesen a későbbiekben tájékoztatni fogjuk a lakosságot. Fontos talán megjegyezni: az ilyen jellegű beruházásokat nem saját forrásból végezzük el, hanem mi is pályázunk azok megvalósítására, mint közútkezelő" - zárta szavait Pécsi Norbert.

"Politikai hátszélre is szüksége van, vagyis a kérdés budapesti minisztériumban fog eldőlni"

A diplomatikus utolsó mondatot lefordítjuk Olvasóinknak: ahhoz, hogy a körforgalom megépülhessen, politikai hátszélre is szüksége van, vagyis a kérdés budapesti minisztériumban fog eldőlni.

Portálunk úgy tudja, hogy a szóban forgó körforgalom kialakítása 120-130 millió forintba kerül. 

"A körforgalom megépítéséért a magunk részéről mindent igyekszünk megtenni. Az ominózus kereszteződés közelében magánterület is található, amelyet nekünk kell megvenni.

A közeli benzinkút területéből lecsípett részt reális vételi ár esetében ki tudjuk gazdálkodni" - mondta kérdésünkre Németh Csaba, Veszprémvarsány polgármestere.

Mi tudunk ehhez hozzátenni? Remélhetőleg, következő cikkünkben a körforgalom építésének első kapavágásáról tudósíthatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!