Győr és környéke

2014.12.01. 12:27

Marad a menekülttábor Vámosszabadin

A belügyminiszter a jelenlegi migrációs helyzetben nem ígérte meg, hogy bezárják a vámosszabadi menekülttábort. Sőt: a Kisalföld megtudta, a minisztérium újabb befogadóállomásnak keres helyet – valahol, ahol szívesen látnak ilyet.

Sudár Ágnes


Péntek délben Pintér Sándor belügyminiszter fogadta a vámosszabadi küldöttséget, amelyet Lizákné Vajda Lívia polgármester vezetett. Ahogy korábban írtuk is, a találkozót kérő Győr-Moson-Sopron megyei település képviselői azt szeretnék elérni, hogy a menekülttábort előbb-utóbb bezárják. Ennek az ideje még nem jött el.

A minisztériumi tárgyaláson a belügyminiszter szerint felelőtlenség lenne a jelen migrációs helyzetben bezárást ígérni. Ugyanakkor ígéretet tett egy újabb tárgyalásra – jövő nyáron –, ami a helyieknek azért fontos, mert ezzel az ideiglenes státusza a tábornak továbbra is megmarad. Szó volt ismét a közbiztonságról, a buszjáratokról – erre is ígéret hangzott el. A jövő hét elején várhatóan közleményben tisztázzák a részleteket.

Közben megtudtuk, a múlt héten több Győr környéki település is levelet – felhívást – kapott a Belügyminisztériumtól. Ebben az szerepel, hogy a BM befogadóállomásnak keres területet. A minisztérium azt várja el, hogy a felajánló önkormányzat díjmentesen adja oda „a minimum 5 ezer négyzetméteres, beépítetlen, közművesített" területet, amelynek a vagyonkezelője a bevándorlási hivatal lesz. Kiderül az is a levélből, hogy 150 fős menekülttábort építenének, a beruházás kezdete 2015 második féléve, a működés megkezdése pedig 2018 első féléve. Cserébe utal arra a BM, hogy 15 embernek munkalehetőséget biztosítana ez a beruházás, s egyes szolgáltatások, mint – például az étkeztetés – további szerződéses foglalkoztatást hozhatnak. Előny, ha az ingatlan az ország bármely területéről könnyen elérhető; lakott területen kívül, attól viszonylag távol helyezkedik el, de tömegközlekedéssel megközelíthető. S az is előny lehet, ha a szerb–magyar határhoz közeli fekvésű – de nálunk ez nyilván nem jöhet szóba.

A belügyminisztériumi levélből – a sorok közt – kiolvasható, amire korábbi cikkünkben is utaltunk: számolni kell újabb és újabb migránshullámmal. Idén egy nyugodtan induló évkezdet után, februárban 524, márciusban 480, áprilisban 540 menedékkérőt regisztráltak Magyarországon; szeptemberben már 3463-at, októberben pedig 4176-ot. De talán a vámosszabadi példán is látták a minisztériumban, hogy a tábort békésebb „lakott területen kívül, attól viszonylag távol" létrehozni. Így vagy úgy, kíváncsian várjuk, hogy egy ilyen felhívásra vajon lesz-e jelentkező Győr-Moson-Sopron megyében. A jelentkezési határidő mindenesetre február 15.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!