Győr és környéke

2014.12.02. 10:16

Kisfia hívta a mentőt Balikó Tamáshoz

A Bors úgy tudja, valódi dráma zajlott Balikó Tamás otthonában. A színész-rendező hétéves kis­fia édesapjával volt a tragédia idején.

kisalfold.hu


Szörnyű perceket élt át Balikó Tamás kisfia, Benjámin, akinek túl korán kellett szembesülnie azzal, hogy az élet véges, és előfordulhat: a szeretteinket is elveszíthetjük. Amikor édesapja rosszul lett, hirtelen felnőttként kellett viselkednie. Ő hívta ki a mentőket, hatalmas lélekjelenlétről téve tanúságot, hogy aztán gyermekként szembesüljön azzal, édesapját nem tudják megmenteni - írja a Bors.

Balikó Tamás. Fotó: MTI

Balikó Tamás. Fotó: MTI

Balikó Tamás halála miatt elmarad a Győri Nemzeti Színház Június című előadása 2014. december 2-án Kiss Bazsa és 3-án Lelkes bérletben, valamint december 30-án bérletszünetben.
Részletek itt >>
A lapnak Vajszló polgármestere, Horváth István segített feleleveníteni a történteket. Közvetlenül a tragédia előtt látogatta meg Balikó Tamást az otthonában. Ő volt az egyik legjobb barátja.

– Vasárnap délután szokás szerint otthon volt a vadászházában, Vajszlón. Ha csak egy kis időre is, de mindig hazajött, hogy a kisfiával együtt lehessen. Benjámin Pécsen lakik az édesanyjával, Tamás pedig sok helyen játszott, rendezett, próbált or­szágszerte. Aznap, amikor kimentem hozzájuk, körülbelül háromnegyed órát beszélgettünk, aztán azzal váltunk el egymástól, hogy egy hét múlva találkozunk. Már otthon voltam, amikor csörgött a telefonom, hogy tu­dom-e, mi van vele... Nem sokkal azután esett össze, hogy elbúcsúztunk. A kisfia hívta a mentőket. Mire visszaértem, már próbálták újraéleszteni, de nem tudtak rajta segíteni – mondta a Borsnak megtört hangon a polgármester.

A teljes cikk itt >>


Elvitte tőlünk a szíve – Balikó Tamás színész-rendezőt városunkban is gyászolják

A legutolsó meghajlás Győrben

Balikó Tamás országosan elismert rendezőként nagy színészeket rendezett, pécsi igazgatósága alatt és szabadúszóként is több száz darabot jegyzett. Nem a celebvilág volt a közege, hanem a színház világa. Rang volt az ő darabjaiban játszani. Stílust, szakmaiságot és minőséget jelentett, mikor a neve feltűnt a színlapokon.

Werner Krisztina

A tavaly nagy sikert aratott, máig is játszott A kripli című előadás rendezőjeként mutatkozott be újra a Győri Nemzeti Színház közönségének. 2007- ben már rendezett a társulatban, ekkor Sárosi István Rákfene című komédiáját állította színpadra.

Beugrani a szerepébe lehetetlen

Könnyeivel küszködik Forgács Péter színházigazgató, aki barátot és kollégát veszített el személyében, akivel együtt végezték a főiskolát, egy kollégiumban laktak, pályájuk több helyen is összefonódott az évtizedek alatt.

– Nagyon nehéz most erről beszélni. Próbálom elérni a hozzátartozóit, tenni azt, amit ilyenkor tehet az ember. Ami nyilvánvaló, hogy a temetésen ott lesz a társulat és én személy szerint minden fórumon el fogom mondani, hogy Tamás csodás ember, jó színész és remek rendező volt.

A repertoáron lévő Június című darab előadásai a héten elmaradnak, hogy mi lesz a többi meghirdetett előadással, egyelőre a színházigazgató sem tudja.

– A Június egy borzasztóan nehéz darab, ebbe beugrani egyik pillanatról a másikra szinte lehetetlen. Az első rész nagyjelenetét – amiben mindenki elbeszél egymás mellett  végszó nélkül – két hétig próbáltunk, mire meglett a ritmusa. Nincs az a színész, aki ezt most meg tudná oldani. Felmerült lehetőségként, hogy átveszem, de még nem döntöttem el. Ez lenne a legkézenfekvőbb, de egyik pillanatról a másikra nem megy. Annyira rá találták ki ezt a szerepet, hogy nagyon nehéz most jól döntenem.

Balikó Tamás Szina Kinga partnereként a Június című darabban. Fotó: Orosz Sándor

Balikó Tamás Szina Kinga partnereként a Június című darabban. Fotó: Orosz Sándor
A szeretet áthatotta  lényét

Szina Kinga a Június című Egressy-darabban volt az elhunyt színművész partnere: – Nehéz bármit is mondani. Mélységesen meg vagyok rendülve és le vagyok sújtva. Egy csodálatos, nagy tudású embert ismerhettem meg a személyében, akinek ellenállhatatlan, de szarkasztikus humora, csibészes iróniája sem tudta elfedni hatalmas szívét és azt a sok szeretetet, ami áthatotta egész lényét s olyan nagy hatással volt környezetére. És nem akarok múlt időben beszélni róla. És nem akarok ömlengeni, mert azt rühellné. Sok nehézség és küzdelem árán született meg a Június című előadás. Rengeteget segített mindannyiunknak. Néha szabadkozott, ne haragudjunk, ha „túlteng" a próbákon. Bárcsak túltengene továbbra is itt közöttünk. Bárcsak megköszöntem volna.

Visszavártuk, hogy rendezzen

A tavaly bemutatott A kripli című előadás kiemelkedő sikerrel fut a mai napig Győrben. A főszereplő Járai Máté hálás köszönettel emlékezik a rendező Balikó Tamásra, aki díjakig repítette őt is.

– Sokkolt a hír, hívtam a kollégákat, akikkel A kripliben játszunk. Az ő személye adta meg azt a többletet, amiből a siker megszületett. Személyesen neki köszönhetem, hogy eljutottunk vele a humorfesztiválra, ahol láthattak azok, akik a Jászai Mari-díjamról döntöttek. Féltem a közös munkától, de kevés olyan rendezővel dolgoztam, mint Tamás, akivel nem voltak közöttünk kérdések, egyértelmű volt minden instrukciója. Szerettem volna, hogy az ő jelenléte Győrben távlatokat nyisson meg, vártuk a tavaszi rendezését.
A Győri Nemzeti Színház honlapján ezzel a mondattal zárják a halálhírt: „Vajszlón, szeretett házában 2014. november 30-án elvitte tőlünk a szíve." 57 éves volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!