Győr és környéke

2014.12.12. 09:55

Győri politikusok vagyonleltára

A Kisalföld közreadja választott politikusaink vagyonleltárát.

kisalfold.hu

Állandó kérdéssort készítettünk a formális vagyonnyilatkozatok helyett, ezekre kérünk válaszokat a megye legnagyobb városainak elöljáróitól. Terveink szerint két és öt év múlva is szembesítjük őket ugyanezekkel a kérdésekkel. Célunk a politika és a politikusok iránti közbizalom erősítése. Ezúttal Győr elöljáróinak válaszait adjuk közre. (1. rész)

[namelink name="Borkai Zsolt"] polgármester (Fidesz–KDNP): Győr első emberének fizetése havi bruttó 972.241 forint, amihez havi bruttó 145.836 forintos költségtérítés jár. Olimpiai bajnokként 240 ezer forintos olimpiai járadékot kap havonta. A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnökeként nem kap juttatást. Egy győri, 639 négyzetméteres telken álló 108 négyzetméteres családi házban él, amelyben 50 százalékos tulajdonrésze van. Emellett egy 65 négyzetméteres győri lakás hatoda is az övé.

Feleségének egy 63 négyzetméteres lakás fele része, egy kéthektáros vidéki beépítetlen terület és egy 60 négyzetméteres nyaraló 64/72-ed része, valamint egy 100 négyzetméteres istálló van a birtokában. A polgármester megtakarítása 3 millió, tartozása 11 millió forint. A MOB Audi A8-as szponzorautóját használja. Az utóbbi két évben a Maldív-szigeteken, Horvátországban és Olaszországban nyaralt. Hobbija „minden, ami sport", erre néhány százezer forintot költ évente. Egyik gyermeke a Széchenyi István Egyetemen tanul állami finanszírozású képzésen, a másik a Nyugat-magyarországi Egyetemen, neki félévente 130 ezer forintot kell fizetnie.

[namelink name="Fekete Dávid"] alpolgármester (Fidesz–KDNP): A politikus alpolgármesterként bruttó 875.016 forint fizetést és bruttó 131.252 forint költségtérítést kap havonta. Oktatói, tudományos munkát végez a Széchenyi István Egyetem doktoranduszhallgatójaként. Ebből származó jövedelme nem állandó, az adott kutatási projektekben való részvétel időtartamától függ. Ilyen tevékenységgel idén átlagosan körülbelül havi bruttó 200 ezer forinthoz jutott. Cége, ingatlana nincs. Egy 60 négyzetméteres társasházi lakás albérlője, amelyben nem rendelkezik tulajdonrésszel. A győri önkormányzat által bérelt 2012-es évjáratú Audi A6-os személygépkocsit használ. Megtakarítása 15,5 millió forint, tartozása nincs. Az utóbbi két évben négy napot síelt a lengyelországi Zakopanéban, emellett a Balatonon két hetet, Olaszországban hat napot nyaralt. Hobbija az olvasás, kéthavonta ultizás a barátaival (nem pénzben játszanak), valamint a két világháború közötti magyar színészképeslapok gyűjtése. Az utóbbira egy évben átlagosan mintegy 20 ezer forintot költ.

[namelink name="Radnóti Ákos"] alpolgármester (Fidesz–KDNP): A politikus alpolgármesterként bruttó 875.016 forint fizetést és bruttó 131.252 forint költségtérítést kap havonta. Háromszobás társasházi lakásban lakik, amelyben nincs tulajdonrésze és egyéb ingatlana, cége sincs. A győri önkormányzat által bérelt 2013-as évjáratú Audi A6-os személygépkocsit használ. Részvényalapjának aktuális értéke 3.360.801 forint, bankszámláján 1.026.551 forint van (a december 3-i állapot szerint). Egy hetet nyaralt Törökországban és négy napot Balatonfüreden 2013-ban és 2014-ben is. Hobbija a síelés, de az utóbbi négy évben nem síelt, mivel nem volt rá ideje; a teniszezés, de idén csak kétszer játszott összesen körülbelül nyolcezer forintért; valamint a biciklizés, ami minimális költséget – idén egy defekt miatt ötezer forintot – jelent. Gyermeke nincs.

[namelink name="Somogyi Tivadar"] alpolgármester (Fidesz–KDNP): A politikus alpolgármesterként bruttó 875.016 forint fizetést és bruttó 131.252 forint költségtérítést kap havonta. Emellett a ViDaNet Zrt. felügyelőbizottsági tagjaként havi bruttó 70 ezer forintot keres. Egy 96 négyzetméteres győri társasházi lakásban él, emellett egy 40 négyzetméteres győri lakása, valamint egy 36 négyzetméteres dunaszigeti nyaralója van. Mindegyik ingatlan felerészben az övé. Összesen 15,5 millió forintos, valamint 5 ezer eurós (azaz mintegy 1,5 millió forintos) megtakarítással rendelkezik. Tartozása nincs. A Somogyi Optika Bt. külső tagja, a cégben 25 százalékos tulajdonrésze van. A társaság – amely állami vagy uniós pályázaton nem indult – osztalékot, juttatást nem fizetett neki. A győri önkormányzat által bérelt Audi A6-os autóval jár. Az utóbbi két évben unokáival egy hetet nyaralt az olaszországi Lido di Jesolóban, egy hetet síelt Ausztriában, valamint két-három hetet töltött a dunaszigeti hétvégi házban. Hobbija az olvasás és a kerékpározás, ezek nem igényelnek különösebb anyagi ráfordítást. Gyermekének már önálló egzisztenciája van.

Mind a négy politikus úgy nyilatkozott, hogy korrupcióval nem találkozott.

A kérdéssor, amire a válaszokat kérjük

– Mennyi a havi összjövedelme politikusi minőségében, bizottsági, felügyelőbizottsági és egyéb tiszteletdíjait is ideértve?
– Mennyi a munkaköréből/munkaköreiből származó havi jövedelme?
– Milyen típusú, mekkora ingatlanban lakik, mennyi ebben a tulajdonrésze?
– Személyes vagy családi tulajdonban van-e egyéb ingatlana (föld, nyaraló)?
– Tulajdonosa, résztulajdonosa, bérlője-e valamilyen gazdasági vállalkozásnak? Ebből tavaly vett-e ki osztalékot, egyéb juttatást? Mennyit?
– Sikeres volt-e cége tavaly valamilyen állami vagy EU-s pályázaton?
– Önnek és családjának összességében mekkora összegű megtakarítása és tartozása van?
– Politikusi minőségében találkozott már a korrupció valamilyen formájával?
– Ma milyen típusú, évjáratú és tulajdonú autóval jár?
– Hol nyaralt az utóbbi két évben?
– Mi a hobbija, mennyit költ rá egy évben?
– Ha vannak nagykorú gyermekei: milyen főiskolán, egyetemen tanulnak, s mennyibe kerül ez a képzés félévente?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!