Győr és környéke

2014.12.17. 22:11

Életveszély: ezek a készülékek nem védik meg Önt és családját a szén-monoxidtól!

"Magyarországon kapható minden 10 szén-monoxid-érzékelő típusból 9 rosszul működik" - állítja a portálunknak nyilatkozó szakértő.

Szeghalmi Balázs

"Már régóta kering a hír, miszerint a hazánkban kapható minden 10 szén-monoxid-érzékelő típusból 9 rosszul működik.

Mivel a szén-monoxid-mérgezés halálos kimenetelű is lehet, kijelenthető, hogy a forgalomban kapható életmentő készülékek 90 százaléka életveszélyes. A témában a Fogyasztóvédelem és a Víz-, Gáz-, Fűtéstechnika épületgépészeti szaklap - némi átfedéssel - 2-2 vizsgálatot végzett.

A fogyasztóvédelmi felügyelőség az összes rosszul vizsgázó termék forgalmazását megtiltotta, mivel az érzékelők egyike sem jelezte a meghatározott szén-monoxid-koncentrációt a megadott időn belül" - közölte a kisalfold.hu-nak Matis Bálint, VGF szaklap szerkesztője.

"Mivel a készülékek zöme a mai napig elérhető a boltokban, a vásárló könnyedén lehet életveszélyes riasztóberendezés tulajdonosa" - zárta szavait Matis Bálint.

Kathi Attila, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) kabinetvezetője ugyanakkor még októberben leszögezte saját méréseik alapján: a vizsgálati eredmény nem azt jelenti, hogy az ilyen készülékek kilencven százaléka rossz, mivel az NFH ellenőrei eleve a gyanús termékeket vizsgálták.

Ugyanakkor figyelmeztetni szeretnének mindenkit arra, hogy körültekintően válasszák ki az érzékelőket, mert a rossz készülék hamis biztonságérzetet ad - tette hozzá.

A jó és rossz készülékek listáját ide kattintva tekinthetik meg, míg a fogyasztóvédelmi vizsgálatok eredményeit itt tekinthetik meg!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!