Győr és környéke

2014.12.11. 11:09

Demonstráció Győrben - Rendbontás nélkül követeltek tisztes bért - fotók, videó

A terveknek megfelelően sikerült a tiltakozó akciót megvalósítani, amire a társadalom is toleránsan reagált - nyilatkozta Gaskó István.

kisalfold.hu

19.40 - Összefoglaló - A Liga Szakszervezetek öt elemből álló követeléscsomagjának teljesítéséért országszerte félpályás útlezárásokkal tüntetett hétfőn.

Gaskó István elnök szerint a terveknek megfelelően alakult a demonstráció, amelyet a társadalom szimpátiával fogadott, Czomba Sándor azonban úgy vélte, hogy az akció elsősorban nem szakszervezeti megmozdulás, hanem a dohányipari lobbi tevékenysége volt. Az öt követelés Gaskó István korábbi ismertetése szerint: a jövő évi, megfelelő nagyságú bérfejlesztés, a munka törvénykönyvének felülvizsgálata, az alkotmányos sztrájkjogot elvonó sztrájktörvény módosítása, a korkedvezményes nyugdíjrendszer megtartása, valamint a béren kívüli juttatások adózásának változatlanul hagyása. A demonstrációhoz a Dohányipari és Dohánykereskedelmi Dolgozók Szakszervezete is csatlakozott mintegy 400 dohányértékesítésben használt járművel. Ahogy Csizmadia Lajos az érdekképviselet szóvivője korábban kifejtette: a kormány dohánykereskedelmet érintő változtatásai mintegy 1200 dohányipari értékesítésben és logisztikában foglalkoztatott munkavállalót érintenek, és tömeges létszámleépítéseket eredményezhetnek. Gaskó István, az érdekképviseleti szervezet elnöke az akció lezárását követően elmondta, hogy abban 1300-1400 autó és mintegy háromezer ember vett részt.

LIGA szakszervezetek demonstrációja GyőrnélA Liga elnöke szerint a terveknek megfelelően valósult meg az demonstráció, a társadalmon szimpátiával fogadta a tüntetést, és az 54 zárási pont közül sehol nem volt konfliktus. Megjegyezte, hogy az akció eredménye kedden mutatkozhat meg, amikor a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma újból tárgyalóasztalhoz ül, amelyen eddig távol álltak egymástól az álláspontok. Korábban az elnök a lehetséges további lépések között említett egy országos sztrájkot is, amennyiben a demonstráció hatása elmarad a várttól. Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szakképzésért és munkaerőpiacért felelős államtitkára hétfőn a Parlamentben azt mondta: amit ma az utcákon látni, elsősorban nem szakszervezeti megmozdulás, hanem a dohányipari lobbi tevékenysége. Amit a szakszervezetek követelnek azok jelentős része régóta az asztalon van - tette hozzá. Bízott benne, hogy a kedd reggel folytatódó tárgyalások eredményre fognak vezetni, és a minimálbér, a garantált bérminimum, a bérajánlás kérdésében képesek lesznek a megbeszéléseket tovább vinni és megállapodni. Az államtitkár a követelések közül a korkedvezményes nyugdíjra vonatkozóról azt mondta: a kormány álláspontja 2010 óta egyértelmű, nyugdíjat csak a korhatár betöltése után kívánnak fizetni. Minden tételt, ami előtte van, átalakítottak és 2011. december 31. óta korkedvezményes nyugdíj nincs Magyarországon, az korhatár előtti juttatássá alakult át - jelezte. Az államtitkár a 17 éve fennálló rendszert igazságtalannak és tarthatatlannak nevezte. Az számos olyan szakmát foglal magába, amely már hosszú évek, évtizedek óta nem létezik, és a technológiai fejlődéssel olyan változások következtek be, amelyek nem teszik ezt szükségessé - fejtette ki.

A Jobbik egyetértését fejezte ki a demonstráló szakszervezetekkel és azt közölte: ellenzi, hogy az év végével megszűnjön a korkedvezményes nyugdíjrendszer. Sneider Tamás, az Országgyűlés jobbikos alelnöke azt írta az MTI-hez eljuttatott közleményében, hogy embertelen cselekedetnek tartja a korkedvezményes nyugdíj megszüntetését. Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata kora délután közölte az MTI-vel, hogy nem tapasztaltak rendbontást, a rendőrség a szükséges létszámmal biztosította a rendezvényeket, segítette a közlekedés zavartalanságát. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője kora délután szintén azt közölte az MTI-vel, hogy nem voltak igazán nagy fennakadások az országban, nem okozott érzékelhető, nagy torlódást a demonstráció.


18.00 - Véget ért a demonstráció - Fotók, videó a győri tüntetésről

A terveknek megfelelően sikerült a tiltakozó akciót megvalósítani, amire a társadalom is toleránsan reagált - nyilatkozta Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke hétfőn délután az MTI-nek. Hozzátette: a rendőrséggel korrekt volt az együttműködés, a megvalósult 54 zárási pont közül pedig sehol nem volt konfliktus.LIGA szakszervezetek demonstrációja Győrnél

Az érdekképviseleti szervezet elnöke szerint Czomba Sándor szakképzésért és munkaerőpiacért felelős államtitkár délutáni kijelentése, miszerint a demonstráció elsősorban nem szakszervezeti megmozdulás, hanem a dohányipari lobbi tevékenysége, túlzó, féligazságon alapul. Kifejtette, a munkáltatók is érdekeltek abban, hogy a kormány ne rendezze át a dohányipari elosztói, nagykereskedelmi tevékenységét és ne sújtsa olyan többlet adóval, ami miatt ezek a cégek tönkremehetnek, de a munkáltatói és munkavállalói érdekek összecsengésének megbélyegzése nem korrekt lépés az államtitkártól.

Czomba Sándor korkedvezményes nyugdíjjal kapcsolatos kijelentéséről, miszerint a kormány álláspontja 2010 óta egyértelmű, nyugdíjat csak a korhatár betöltése után kívánnak fizetni, a Liga elnöke azt mondta, számukra nem egyértelmű a kormány álláspontja, mivel 2010 óta legalább háromszor elhalasztották a nyugdíjrendszerrel kapcsolatos kérdések megoldását, és akkor sem a korkedvezmény megszüntetésében, hanem modernizálásában egyeztek meg.

Hétfő - 15.17 - Országszerte negyvenegy helyszínen még tart a hétfőre meghirdetett félpályás,  forgalomlassító útlezárás. A legnagyobb torlódás még mindig az M3-as  autópálya fővárosi bevezető szakaszán van.  
   
Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata  kora délután közölte az MTI-vel, hogy az országban negyvenegy helyen  tart még a demonstráció, két helyszínen, Nógrád és Tolna megyében  már befejeződött a tüntetés.  
   
Rendbontást nem tapasztaltak, a rendőrség a  szükséges létszámmal biztosítja a rendezvényeket, segíti a  közlekedés zavartalanságát - tájékoztattak. Hozzátették: a forgalom  továbbra is a hétfőnként megszokott közlekedési helyzetnek megfelelő.  
   
Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője kora délután azt közölte az MTI-vel, hogy nincsenek igazán nagy fennakadások az országban, nem okoz  érzékelhető, nagy torlódást a demonstráció. Az M3-as autópálya  Budapestre bevezető szakaszán néhány száz méteres a kocsisor, a  forgalom lassan ugyan, de ott is halad - mondta. Hozzátette: az M0-s  autóút felé lehet kerülni.  
   
Számítanak arra, hogy a délutáni csúcsidőszakban lehetnek  fennakadások, ezért azt tanácsolják a közlekedőknek, hogy  tájékozódjanak a közlekedési helyzetről a www.utinform.hu oldalon  vagy a közútkezelő hivatalos Facebook-  (www.facebook.com/magyarkozut) és Twitter-  (">www.twitter.com/magyarkozut) oldalán.  
 
A Liga a hétfő reggel 7 és délután 4 óra közöttre tervezett  akcióval a kormánynak a munkavállalókat hátrányosan érintő  intézkedései ellen tiltakozik.

Hétfő - 13.57 - Az egész ország szimpátiával fordult a Liga Szakszervezetek országos  félpályás forgalomlassító tiltakozóakciója felé - jelentette ki  Gaskó István, az érdekképviseleti szervezet elnöke hétfő kora délután az MTI-nek.  
   
Gaskó István elmondta: eddig a terveknek megfelelően alakult  a tiltakozó akció, országosan 52-54 ponton jelentek meg a félpályás  útlezárásra, 1300-1400 autó és mintegy háromezer ember vett részt  benne. Atrocitás, a tervezettnél nagyobb fennakadás nem volt - tette  hozzá.  
   
Az a tapasztalat, hogy az autósok szimpátiával kísérik az akciót  és érintettnek érzik magukat, hiszen az emberek zöme vagy  munkavállaló, vagy családtagjai, rokonai között van bérből és  fizetésből élő ember - jegyezte meg.  

˝Én azt szeretném az angyalkától, hogy a szüleink ne veszítsék el a munkájukat. Segíts, kérlek teljesíteni! Szavazz nemmel a dohányipart érintő törvényekre!˝

Forrás: LIGA Szakszervezetek Facebook-odala

Forrás: LIGA Szakszervezetek Facebook-odala
A DK-s Varju Laszló vette át a csokikat a tüntetőktől, aki elmondta: nem garantálja, hogy minden képviselőhöz eljutnak - olvasható a LIGA Szakszervezetek Facebook-odalán.
   
A hétfőn délután 4 óráig tartó országos akció eredménye kedden  mutatkozhat meg, amikor a Versenyszféra és a Kormány Állandó  Konzultációs Fóruma újból tárgyalóasztalhoz ül - hangsúlyozta Gaskó  István.  
   
A szakszervezeti vezető korábban a lehetséges további lépések  között említette az országos sztrájkot is, amennyiben a demonstráció hatása elmarad a várttól.  
   
Gaskó István korábban kifejtette: az 5 elem, amelyről meg  szeretnének állapodni a kormánnyal a megfelelő nagyságú jövő évi  bérfejlesztés, a munka törvénykönyvének felülvizsgálata, az  alkotmányos sztrájkjogot elvonó sztrájktörvény módosítása, a korkedvezményes nyugdíjrendszer megtartása, valamint a béren kívüli juttatások adózásának változatlanul hagyása.

Hétfő - 12.11 - Demonstráció az 1-es főút győri bevezető szakaszán

Demonstráció az 1-es főút győri bevezető szakaszán. Fotók: Mészáros MátyásHétfő - 11.04 - 1600 gépkocsi lassítja a forgalmat országszerte

Országszerte  43 helyszínen kezdődtek meg a hétfőre hirdetett félpályás,  forgalomlassító demonstrációk. A legnagyobb torlódást az M3-as  bevezető szakaszán jelezték, de lezárták a Budai alsó rakpart egy  szakaszát és vidéken is többfelé okoztak gondot a felsorakozott  járművek.   
   


A Liga Szakszervezetek azt tervezték, hogy az ország 62  pontján legalább 1600 gépkocsival lassítják majd a közúti forgalmat  hétfő reggel 7 és délután 4 óra között, amivel a kormány  munkavállalókat hátrányosan érintő intézkedései ellen tiltakoznak.  
   
Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikáció szolgálata az  MTI-vel közölte: reggel 7 órakor országszerte 43 helyszínen kezdődött meg forgalomlassító demonstráció.   
   
A rendőrség a szükséges létszámmal biztosítja a rendezvényeket,  segíti a közlekedés zavartalanságát; a forgalom a hétfőnként  megszokott közlekedési helyzetnek megfelelő.   
   
 

Hétfő - 08.48 - Közútkezelő: egyelőre nincsenek nagyobb fennakadások

Egyelőre nem okoznak nagyobb fennakadást az ország közútjain a hétfőre meghirdetett félpályás, forgalomlassító demonstrációk - közölte Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője reggel.

Azt mondta: egyedül az M3-as Budapestre bevezető szakaszán alakult ki a szokásosnál nagyobb hétfő reggeli torlódás, de vidéki helyszínekről egyelőre nem érkezet jelzés nagyobb fennakadásról.

Forgalomlassító demonstrációk országszerte


Pécsi Norbert Sándor ugyanakkor mindenkitől azt kérte, hogy indulás előtt tájékozódjon az aktuális útviszonyokról, a www.utinform.hu oldalon, illetve a közútkezelő hivatalos Facebook és ">Twitter oldalain.

Gaskó István, a hétfői országos félpályás útlezárásokat szervező Liga Szakszervezetek elnökének korábbi tájékoztatása szerint az ország 62 pontján legalább 1600 gépkocsival készülnek a közúti forgalom lassítására reggel 7 és délután 4 óra között, amivel a kormány munkavállalókat hátrányosan érintő intézkedései ellen tiltakoznak.


Merre tudja elkerülni a lezárásokat Győrben? Görgessen lejjebb a cikkben, a térképekig!

Hétfő - 8.05 - Gaskó István bízik a megállapodásban

Bízik a megállapodásban a kormánnyal és a munkaadókkal Gaskó István, a hétfői országos félpályás útlezárásokat szervező Liga Szakszervezetek elnöke - mondta a szakszervezeti vezető hétfő reggel az MTI-nek.

Gaskó István hozzátette: azt remélik, a sztrájk ráébreszti a kormányt, hogy nagy a szakszervezeti követelések támogatottsága, és a munkavállalói oldal is elgondolkodik azon, hogy hogyan, milyen mértékben teljesíthető az öt elemből álló követeléscsomag, amit a szakszervezetek letettek az asztalra.

Ha a demonstráció hatása elmaradna a várttól, akkor a szakszervezeti vezető szavai szerint még legalább két lépés van, egy tiltakozóakció - tüntetés vagy félpályás útlezárás -, valamint egy országos sztrájk.

Gaskó István tájékoztatott, hogy a liganet.hu-ról letölthető mobilalkalmazással követni lehet, melyik csomóponton mekkora torlódás alakult ki és merre érdemes kerülni.

A Liga elnöke a hétfői demonstrációval kapcsolatban korábban ismertette, hogy az ország 62 pontján legalább 1600 gépkocsi lassítja majd a közúti forgalmat reggel 7 és délután 4 óra között, mellyel a kormány munkavállalókat hátrányosan érintő intézkedései ellen tiltakoznak.

Gaskó István kifejtette: az 5 elem, amellyel kapcsolatban meg szeretnének állapodni a kormánnyal a jövő évi, megfelelő nagyságú bérfejlesztés, a munka törvénykönyvének felülvizsgálata, az alkotmányos sztrájkjogot elvonó sztrájktörvény módosítása, a korkedvezményes nyugdíjrendszer megtartása, valamint a béren kívüli juttatások adózásának változatlanul hagyása.

Győr térségében demonstráció miatt 2014. december 15-én 7 órától – 16 óráig forgalomkorlátozások lesznek.
 
1-es főút győri bevezető szakasza Ipar utcai kereszteződéstől az Iparcsatorna hídig: Ajánlott kerülőút:

• Az M1-es autópálya elkerülő szakasza a személygépkocsik részére díjmentes kerülő útként vehető igénybe a 19-es főúti csomópont - 106. kmsz - és a 85-ös főúti csomópont közti szakaszon  - 129. kmsz -. Az elkerülőre fentieken túl a 8136-os (Tatai) út csomópontban -112. kmsz -, a 82-es főút (Veszprémi út) csomópontban -119. kmsz -, 83-as főút (Pápai út) csomópontnál - 123. kmsz - lehet fel- és lehajtani.

• Győrön belül az Ipari Parkon keresztül, illetve az érintett szakasszal párhuzamos Pesti út-Mártírok út útvonalon lehet kerülni.

81-es főút 79-81 km-szelvény között (Tatai úti körforgalom és az „Audi út"közti szakasz):Ajánlott kerülőutak:

• 8136-os Tatai úton az M1-es autópályára felhajtva, majd a 81-es főút csomópontban -115. kmsz - lehajtva lehet a 81-es főútra visszatérni, illetve

• Győr-Szabadhegy, József Attila út - 82-es főúton az M1-es autópályára felhajtva, majd a 81-es főút csomópontban - 115.kmsz - lehajtva lehet a 81-es főútra visszatérni.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság kéri a járművezetőket, hogy az érintett útszakaszon fokozott figyelemmel közlekedjenek!

Demonstrációt hirdettek a 14-es főút 5-7 km-szelvény között (külterületi szakasz) is, itt azonban nincs lezárás.

Korábban:

A LIGA Szakszervezetek követelései között szerepel a korkedvezményes nyugdíj rendszerének meghosszabbítása, a kafetéria adóterheinek visszacsökkentése, a költségvetési törvény szociális partnerekkel történő érdemi megvitatása, az új Munka törvénykönyve munkavállalókra hátrányos rendelkezéseinek felülvizsgálata, és a sztrájktörvény visszaállítása - írják a honlapjukon.

Mivel a LIGA Tanács december 4-i ülésén úgy határozott, hogy miután a LIGA Szakszervezetek követelései nem teljesültek, a tárgyalások és a november 21-i demonstráció eredménytelen volt,

2014. december 15-én, 7.00-16.00 óra között, országszerte számos helyszínen félpályás útlezárást tart.


Demonstráció helyszínek

A LIGA Szakszervezetek és tagszervezetei folyamatosan jelentik be a félpályás útlezárási helyszíneket, országszerte. A lista a rendőrségi egyeztetéseket követően, a tudomásulvétellel bővül - tájékoztatnak.

Térkép itt >>

A megyei helyszínek:

Győr, 14. sz. út 5. kilométerszelvényétől a 7 kilométerszelvényig (Elmaradt.)

Győr, 81. sz. főút 79-81 szelvények között, Győr felé

Győr, 1. számú út bevezető szakasza az Ipar utcai kereszteződéstől az Iparcsatorna Kiskúti hídjáig


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!