Győr és környéke

2014.12.03. 09:33

Beázott a győri kórház, elmosta az eső a meleg ebédet

A Petz-kórházban kezelt több ezer beteg kedd és szerda hideg ételt kapott. Az ok: teljesen beázott a D épület, amelyben a cég konyhája, illetve a kórház étkezdéje is működik.

Sudár ÁgnesOlvasóink is jelezték a problémát. Fotó: Tudósító

Olvasóink is jelezték a problémát. Fotó: Tudósító

A beázás pedig annak következménye, hogy néhány héttel ezelőtt a tetőt megbontották, a munkákkal pedig nem tudtak elkészülni, mire jött a mostani eső.

A tetőrekonstrukció kivitelezését megnyerő, Győr-Moson-Sopron megyei cég vezetője a Kisalföldnek elmondta, a munkát november elején kezdték el. Arra a kérdésre, hogy miért kellett az egész, mintegy 1500 négyzetméternyi tetőt egyszerre megbontani, azt válaszolta: amikor a régi szigetelőréteget felszedték, akkor derült ki, hogy a korábbi (sok évvel ezelőtti) kivitelező egy PUR-hab-szerű anyagot használt szigetelésre, ami teljesen megszívta magát vízzel. Aztán az is kiderült, hogy több helyen csupán kaviccsal töltötték fel a réseket, amely szintén nagyobb károkat okozott. Erre ők hiába tették volna rá a saját technológiájukat, bizonyos, hogy a 20–30 éves garanciális időt nem állja ki. Bontani kellett tehát.

A hideg étel után holnaptól már ismét meleg ebédet ehetnek a betegek. Fotó: H. Baranyai Edina

A hideg étel után holnaptól már ismét meleg ebédet ehetnek a betegek. Fotó: H. Baranyai Edina

A kivitelező szerint ha szakaszosan bontják meg a tetőt, akkor is ugyanez a helyzet állt volna elő. Az első vízzáró réteget ugyanis már fel tudták vinni az épület tetejére, a bajt az okozta, hogy a lefolyók közül kettő annyira eldugult, hogy a most lezúdult esőt nem tudta elvezetni. Számításaik szerint a 30–40 milliméter eső miatt mintegy 450 köbméter víz gyűlt össze, ezt pedig egyszerre nem bírták a lefolyók. Az új rétegen ráadásul már felgyorsulva ömlött az esővíz – de nem volt mi elvezesse. Úgy tudjuk, a tetőn bokáig állt a víz.

A kár tízmilliós nagyságrendű, mert túl azon, hogy a konyha beázott, a dolgozóknak fenntartott étteremben is jelentős a beázás.

A kár tízmilliós nagyságrendű, mert túl azon, hogy a konyha beázott, a dolgozóknak fenntartott étteremben is jelentős a beázás.
Szintén kérdésünkre válaszolva azt is hangsúlyozta az építési vállalkozó, hogy a meteorológiai előrejelzéseket nézték, az esőre is számítottak, a dugulással nem kalkuláltak. Az ügyvezető hozzátette, a felelősségbiztosításuk állni fogja azt a kárt, amelyet ők okoztak. A kérdés – s azt már mi tesszük hozzá – nyilvánvalóan az, hogy a dugulás tényét kinek a kontójára írják. A kár mindenesetre tízmilliós nagyságrendű, mert túl azon, hogy a konyha beázott, a dolgozóknak fenntartott étteremben is jelentős a beázás.

A kivitelező végül azt mondta, számításaik szerint másfél-két héten belül végeznek a munkákkal. Az biztos, hogy hasonló helyzet még egyszer nem állhat elő, a vészhelyzet beállta óta a tetőn dolgoznak ennek elkerüléséért.


Ételt már tudnak csütörtöktől melegíteni
Dr. Tamás László János főigazgató a betegeket és a kórházat érintően nyilatkozott. Megerősítette, hogy csütörtöktől Budapestről érkezik a főtt étel, amelyet reményeik szerint a győri kórházban már fel tudnak melegíteni. Az a rész ugyanis használható lesz. Nyilván nem számítottak sem ők, sem a szolgáltató erre a fejleményre, próbáltak az önhibájukon kívüli helyzethez igazodni. A betegek a felszolgált étellel néhány mondatos tájékoztatást is kaptak, hogy miért hideg étel jut ebédre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!