Győr és környéke

2014.12.13. 19:32

A rocklegendák Győrbe jönnek - fotók

A magyar rocktörténelem részese lesz hamarosan Győr, hiszen az Audi Aréna legelső koncertjét a megalakulásának 50. születésnapját ünneplő Illés zenekar adja, december 19-én.

kisalfold.hu


Az Illés amellett, hogy már örökre beleírta magát a magyar könnyűzene történetébe, a hazai rockezene megalapítója is.

"Megjelent egy furcsa műfaj, amely aztán globális kulturális köznyelvvé vált, vélhetően azért is, mert a stílusban ők énekeltek először magyarul. Az zenekar első négy dalt tartalmazó kislemezét egy jó ideje már a magyar rockzene origójának tartja a szakma és a közönség is. Nevükhöz kilenc stúdió album és hat koncertlemez fűződik.

Műfajukban először lettek Kossuth díjjal elismertek és ők töltötték meg elsőként a Népstadiont, ráadásul két alkalommal is. A határainkon túl is sikeresek és keresettek, Csíkszeredán például százezer ember előtt koncerteztek. Dalaikat három generáció ismeri és elvezi nap, mint nap. Azt a közel száz slágert, amelyből a győri koncert során harminchat csendül majd fel. Ami az Illés körül történt, a 60-as évek története is.

Igazi beatünnep

Berobbanásukkal, a hitükkel, a kor szellemétől eltérő gondolataikkal felismerték, hogy az igazi kultúra része lehet egy sajátosan magyar népzenei hagyományokra épülő, de mégis korszerű zene, és ezt dalaikban is megjelenítették.

A fantasztikus beatünnepre a Kisalföld-hűségkártyával rendelkező olvasóink már megválthatták kedvezményes belépőjegyeiket és sokan éltek azzal a lehetőséggel, hiszen szinte napok alatt elkapkodták az összes engedményes jegyet.

Az Illés Győrbe jönA Kisalföld fő médiatámogatásával és az Árkád Győr bemutatásában megvalósuló koncertre teljes árú jegyek még vannak, ám az már most borítékolható: telt ház fog tapsolni azoknak az örökzöldnek, mint az Újra itt van, a Miért hagytuk, hogy így legyen, Sárika, Ó kisleány és még hosszasan lehetne sorolni.

"Szeretjük Győr"

Szörényi Levente és Bródy János a koncert kapcsán elmondta: "Pár éve az István, a királyt adtuk elő Győrben, amit nagyon szeretett a közönség. Reméljük, ezt a koncertet is élvezni fogják. Az Illéssel itt régen a vízi színpadon zenéltünk, most egy hatalmas arénában fogunk. Szeretjük Győrt, az, hogy az új csarnokban mi lehetünk az első fellépők, nagy megtiszteltetést és reméljük, hogy hogy miként az elmúlt 50 évben, most sem fognak csalódni bennünk."

A három legendást zenészt - Bródy János, Szörényi Levente és Szörényi Szabolcs - komoly zenekar kíséri majd a beatünnepen, amelyet Kesselyák Gergely, a fiatal karmester-generáció egyik kiemelkedő alakja dirigál ma. Az Illés nem először dolgozik együtt a karmesterrel, a 2010-es Hattyúdal című Szörényi Levente szólókoncertet már ő vezényelte, illetve a tavalyi István, a király előadásokat szintén, Szegeden és a Budapest Sportarénában egyaránt.

A győri koncerten a filharmonikus zenekar mellett egy hattagú rockszekció is színpadon lesz, akikkel már több éve együtt dolgozik az Illés. Külön érdekesség, hogy a doboknál Szörényi Levente fia, Örs adja majd a tempót.

Soha nem búcsúznak

A zenekar egyébként soha nem a arról volt híres, hogy hatalmas látványtervekkel fogadják a rajongókat, sokkal inkább a zenével és a tartalommal tették vonzóvá az előadásokat. Amely még csak véletlenül sem búcsúkoncert, hanem a beatzene igazi ünnepe. Kétségtelen, hogy az Illés már soha nem lesz olyan, mint egykor, hiszen Illés Lajos és Pásztory Zoltán már elhunyt.

A Miért hagytuk hogy így legyen? című dal ezért különleges jelentőséggel bír majd a koncerten. Ahogy a fiatal előadók is, akik követőként lépnek a színpadra. Mindegyikük Illés slágereket ad majd elő, a saját stílusukban, de természetesen kellő tisztelettel nyúlva a legendás sorokhoz és dallamokhoz. Fontos a szerepük, hiszen ők képviselik azt, hogy az zenekar dalai örökzöldek és felejthetetlenek.

Maguktól jelentkeztek fellépőnek, örömmel állnak azonos színpadon a példaképekkel. Feke Pál, Vastag Csaba, Vastag Tamás, Szabó Ádám, az Anna and the Barbies, az Intim Torna Illegál, a Subscribe és a PASO akik minden bizonnyal sok tinédzsert is a nézőtérre vonzanak majd december 19-én.

S bár a kedvezményes jegyek már korán elfogytak, teljes árú belépőket továbbra is lehet vásárolni a Baross úti Kisalföld pavilonban, a Látogatóközpontban/Turinform és az Árkád Győr bevásárlóközpont Illés 50 jegyértékesítési ponton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!