Győr és környéke

2014.11.27. 13:05

Kigyúltak advent fényei Győrben: sok-sok fotó!

"Ha ismernek magányos, egyedül élő embereket, lepjék meg őket pár kedves szóval, ne hagyják őket egyedül" - hangzott el a győri adventi megnyitón.

Bábics-Szeghalmi

20.12 - 300 ezer LED-lámpa, 13 km-nyi fényfüzér 33 millió forintból

Mint az előző években, most is a Széchenyi téren állították fel mindenki karácsonyfáját Győrben. A kisalföldi megyeszékhelyen 300 ezer LED-lámpával, 13 km-nyi fényfüzérrel, 134 különböző téli világító alakzattal és 35 feldíszített karácsonyfával élhetjük át az ünnep hangulatát. Minderre az önkormányzat idén 33 millió forintot költött. A kivitelezésért felelős Győri Útkezelő Szervezet tájékoztatása szerint korábban soha nem használtak még ennyi energiatakarékos égőt, mint idén.

A karácsony fényei hivatalosan péntek délután 17 órakor gyúltak ki Győrben, ami azért kicsit sántít: az egész Belvárosban már korábban kivilágították az utcákat, kizárólag a Széchenyi téren keltek életre az égők az ünnepi megnyitót követően.

Az ökumenikus szertartás során Marics István katolikus plébános hangsúlyozta: "advent idején csak az az ember éri el a várakozás célját, aki számot vet az idei esztendővel, s képes levonni a tanulságokat saját életéből. A hétvégi gyertyagyújtás nem csupán szép pillanat: a láng feleleveníti Isten és ember találkozását".

Adventi vásárnyitó Győrben - 2014 - fotók: Bertleff András


"A családokban kerüljenek előtérbe a gyerekek"

Az idei győri adventet nem Borkai Zsolt polgármester, hanem Fekete Dávid alpolgármester nyitotta meg. "Arra kérném Önöket, hogy ezekben a hetekben figyeljenek a meghitt pillanatokra, a családokban kerüljenek előtérbe a gyerekek. Ha ismernek magányos, egyedül élő embereket, lepjék meg őket pár kedves szóval, ne hagyják őket egyedül. Számukra minden bizonnyal többet ér egy mosoly, egy kedves gesztus, mint bármilyen ajándék" – közölte Fekete Dávid.

Az ünnepség során a Győri Nemzeti Színház művészei adtak bemutatót Andrew Lloyd Webber rockoperájából, a Jézus Krisztus Szupersztárból, melyet december 20-án tűz műsorára a teátrum. A darab négy szereplője, Mózes Anita, Másik Lehel, Sándor Péter és Nagy Balázs énekelt a színpadon, miközben a Lloyd palota falán lézercsillagok táncoltak.


Galéria kép

Attrakciók: lézershow és ingyenes kocsikázás a Belvárosban

Az évek óta nagy népszerűségnek örvendő zenés lézershow kapcsán fontos információ, hogy idén nem egy, hanem két műsort tekinthetnek meg az érdeklődők. A szervezők ígérete szerint az egyik a Diótörő zenéjére komponált klasszikus, míg a másik modernebb "darab".

Végezetül, még egy új, karácsonyi attrakció Győrből: lovas kocsiról nézhetik meg az adventi pompába öltöztetett utcákat családok, baráti társaságok. A kocsikázás ingyenes, az önkormányzat támogatásával valósult meg. A körülbelül félórás utazás a régi városháza, vagyis a levéltár épülete elől indul az adventi hétvégeken (kivétel: december 5-6.).

16.58

Az idei adventi megnyitót még a Széchenyi téren tartják. Itt volt a kisalfold.hu kamerája is - hamarosan megtekinthetik felvételről az ünnepséget!

Előzetes

Mint az előző években, most is a Széchenyi téren állították fel mindenki karácsonyfáját. A kisalföldi megyeszékhelyen 300 ezer LED-lámpával, 13 km-nyi fényfüzérrel, 134 különböző téli világító alakzattal és 35 feldíszített karácsonyfával emelik az ünnep hangulatát.

Minderre az önkormányzat idén 33 millió forintot költött.

Az utóbbi évek legnépszerűbb attrakciója, a zenés fényjáték szintén várja a győrieket a Széchenyi téren, mint ahogy lesz karácsonyi kézműves vásár, kisvonat és állatsimogató is Győr barokk főterén.

A győri adventi programokat ide kattintva tekinthetik meg részletesen!


A kereskedők is nagyon várják már a győri adventet - fotó: H. Baranyai Edina

A kereskedők is nagyon várják már a győri adventet - fotó: H. Baranyai Edina

 

Kedvezményes parkolás az adventi időszakban

Győrben a hagyományoknak megfelelően az adventi időszakban kedvezményes parkolási díj várja a belvárosba érkezőket. Eszerint 2014. november 28-tól 2015. január 4-ig a Győr-Szol Zrt. kezelésében lévő felszíni fizetőparkoló helyeken tköznap csak 8 és 16 óra között kell parkolójegyet váltani. Szombaton és vasárnap a parkolás díjmentes.

Ezen kívül egész nap ingyenes lesz a parkolás a következő napokon:

2014. december 24. szerda,

2014. december 25. csütörtök,

2014. december 26. péntek,

2015. január 1. csütörtök,

2015. január 2. péntek

A parkolóházakat az adventi időszakban is a szokásos, érvényben lévő díjakért lehet igénybe venni.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!