Győr és környéke

2014.11.04. 11:41

Hova mehetünk vásárolni, ha nálunk boltstop lesz vasárnap?

Ha bevezetik nálunk a vasárnapi zárva tartást, a határ közelében élők átjárhatnak Szlovákiába, ott nyitva tartanak olyankor is a plázák. Ausztriában nem, de Nyugat-Európában se mindenhol vonatkozik tiltás a hét utolsó napján az üzletekre.

Rimányi Zita
Varga nem támogatja az üzletek vasárnapi zárását

A nemzetgazdasági miniszter a Hír TV-ben a nagy üzletek vasárnapi zárva tartásáról azt mondta, meglepetést keltett a Nemzetgazdasági Minisztériumban az ötlet „újrafelmelegítése".


Az mno.hu idézi: amikor minden ötödik ember vasárnap intézi a vásárlást, ezt nem bölcs dolog korlátozni. A minisztérium álláspontja szerint Magyarország ma még nem olyan gazdag ország, ahol a legfontosabb probléma az, hogy vasárnap nyitva van-e valami vagy nincs. Ha a munkáltató meg tud állapodni a munkavállalóval, miért ne lehetne nyitva? – tette fel a kérdést Varga Mihály.

Hétfőn írtunk arról, hogy az üzletek vasárnapi zárva tartása miatt tárgyalni hívták a kereszténydemokrata képviselők a szakszervezeteket.

Külföldi olvasóink segítségével összegyűjtöttünk néhány példát arra, másutt hogyan szabályozzák az üzletek vasárnapi nyitva tartását.

– A kényelmet könnyű megszokni, mi így vagyunk a vasárnapi vásárlással, Szlovákiában nyitva tartanak ilyenkor is az élelmiszerboltok, a plázák – mondta a dunaszerdahelyi Kosáry Judit. Hozzá kell tegyük: északi szomszédunknál is időről időre felmerül az erre vonatkozó korlátozás.

Franciaországban vasárnap reggel kinyitnak a pékségek és több élelmiszerboltba is be lehet menni kora délutánig. Dániában ugyancsak az élelmiszerboltok és a plázák látogathatók a hét utolsó napján. A belvárosi butikok havonta csak egy vasárnap nem zárnak be. Ausztriában csak olyan pékségekbe lehet bemenni, ahol reggelit is kínálnak. Ott nincsenek nyitva az üzletek ezüst- és aranyvasárnap sem. Németországban vasárnapokon többnyire csak benzinkutakon, patikákban lehet vásárolni.

Vasárnap nyitva – hirdeti egy olasz bolt reklámtáblája. Itáliában két éve bármikor nyitva lehet egy üzlet, de ünnepnapon korlátozást terveznek.

Vasárnap nyitva – hirdeti egy olasz bolt reklámtáblája. Itáliában két éve bármikor nyitva lehet egy üzlet, de ünnepnapon korlátozást terveznek.
A Hamburgban élő Galgóczi Róbert elmondta: a XIV. század óta szabályozzák ezt szigorúan, de 1960 óta többször lazítottak a törvényen. Hosszabbra nyúltak a hétköznapi és a szombati nyitva tartások és más előírások érvényesek az állomások, repülőterek, kikötők, üdülőhelyek üzleteire. Árnyalja a képet, hogy a németeknél is már hat-hét vasárnapon nyitva tarthatnak a kereskedelmi egységek, Ausztriában is fontolgatják a vasárnapi nyitva tartás visszaállítását.

A Parmában élő Sánta Anikó arról írt, hogy Olaszországban 2012 elején liberalizálták a nyitva tartást: azóta minden üzlet szabadon eldöntheti, mikor szolgálja ki a vevőket.

– A lakásunkhoz közeli üzletközpont csak karácsonykor és az év első napján tart zárva. A négy nagyobb élelmiszerüzlet közül, ahol vásárolni szoktam, az egyik egész nap, egy másik délelőtt áll vasárnap a vásárlók rendelkezésére – mondta Anikó. Lombardia tartományban viszont népszavazást kezdeményeznek a vasárnapi és ünnepi nyitva tartás miatt. A vásárlók véleménye megoszlik: az olaszok hozzászoktak, hogy ilyenkor is vásárolhatnak, többen úgy vélik, munkahelyeket teremt a lehetőség.

Ha az olasz parlament elfogadja a nemrég benyújtott törvénymódosító javaslatot, akkor a jövőben 12 ünnepnapon minden egységnek zárva kell tartania, és minden önkormányzat további, legfeljebb 6 ünnepnapon megtilthatja a nyitva tartást.

Amerikában a legtöbben a hét utolsó napján vásárolnak, olvasónk, Sebestyén Erzsébet elmondta, hogy ilyenkor a műszaki, a ruházati, az élelmiszerboltok is nyitva tartanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!