Győr és környéke

2014.11.28. 10:40

Győri közgyűlés: bekezdett az új ellenzék, támadtak több napirendi pontot

Eddig egy képviselő bruttó 100 ezer forintot kapott, most ez a harmadával emelkedett. A Dunakapu téri "Lencse" meglepő vitát szült, Morvay László sem maradt feladatok nélkül.

Szeghalmi Balázs

12.42

A közgyűlés véget ért. Olvasóink azonban délután sem maradnak online tudósítás nélkül, sőt! Élő képpel közvetítjük, hogyan gyúlnak ki az adventi fények a Széchenyi téren. Tartsanak velünk akkor is, szép hétvégét Önöknek! 

12.34

A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot és a a Gézengúz Alapítványt is támogatja a győri önkormányzat. 

12.32

A díszteremben finoman fogalmazva sincs meleg: no sebaj, legközelebb pulóverben érkezünk tudósítani, nem ingben.

12.30

Mostantól kezdve már nem fog sokáig tartani a győri közgyűlés: kisebb horderejű ügyekben villámszavazás várható. 

12.28

Neupor Zsolt kérdéseire Sági Géza, a Győr-Szol vezérigazgatója azt mondja: elsősorban környezetvédelmi előírások miatt vásárolják meg a kiserőműveket.  

12.27

Terítéken, hogy a Győr-Szol gázerőművet vásárolhat 26 millió forintért a bezárt, Pápai úti hulladéktelepen.

12.26

Folytatódik a közgyűlés

12.15

Borkai Zsolt 10 perc szünetet rendelt el.

12.12 - Morvay László újabb feladatot kap

Morvay László bizonyosan nem marad közügyek nélkül az elkövetkező öt évben: megválasztották a Győr-Szol felügyelő bizottságába is. Az ülés elején a gazdasági bizottságba is beválasztották.

Úgy látszik, a győri Fidesz-KDNP nagyra értékeli, ha valaki majdnem megnyer egy önkormányzati képviselői választást.  

12.09

Varga Márk (MSZP-Együtt) szerint a győri költségvetésből 194 millió forintot akarnak elvonni, ezt elsősorban gyerekek kárára. Borkai Zsolt szerint ez nem igaz, s szerinte Varga Márk kijelentése "demagógia".

12.01 - A Dunakapu téri modern köztéri alkotás nem nyerte el az ellenzék tetszését

A közgyűlés végül megszavazza a "Lencsét": így újszerű köztéri alkotás készülhet el Győr szívében 21 millió forintból.

11.50

Most arról szól a vita, hogy külföldön sok hasonló, modern köztéri alkotás látható. Sik Sándor (Fidesz-KDNP) szerint azonban "nem ez a lényeg, hanem az, hogy Magyarországon még nincs ilyen".

Bárány István (független) képviselő az alkotás "játékossága" mellett érvel.

Borkai Zsolt zárszóként arról beszél, hogy "ennél az alkotásnál vitán felül figyelembe vették a győriek ötletét".

Ez olyan szempontból tény, hogy eredetileg Szent Istvánt és családját akarták megformáztatni a téren, de végül elálltak ettől a tervtől, s lakossági ötletpályázatot írtak ki.

Ennek eredményeként nyert az Időoszlop. A több mint egy éven át tartó folyamatot ebben a cikkünkben követhetik végig.

A látványtervek szerint így néz ki majd a Dunakapu téri alkotás, Pál Zoltán `Pulzus´ című műve

A látványtervek szerint így néz ki majd a Dunakapu téri alkotás, Pál Zoltán `Pulzus´ című műve
    
11.47

Somogyi Tivadar alpolgármester szerint "legfeljebb a Duna-bástyának volt reneszánsz stílusa, de a Dunakapu téri épületek eklektikusok, vagyis nincs igaza Takács Krisztiánnak". 

A Dunakapu tér egyébként biztosan nem reneszánsz stílusú, de ezt a jelzőt még az egykori vár esetében is erősen megkérdőjeleznénk.

Pontosabb volna az a megfogalmazás: a vár a reneszánsz idején épült, de nem reneszánsz stílusú. 

11.40

A Dunakapu térre tervezett új köztéri alkotás, a "Lencse" meglepő vitát szül. Takács Krisztián (Jobbik) szerint "a szóban forgó alkotás nem illeszkedik a térre, elrontja annak reneszánsz jellegét". Azt is nehezményezte Takács Krisztián, hogy "a Pálffy Miklós és Schwarzenberg Adolf szobrot méltatlanul eldugták".
 
Pollreisz Balázs (MSZP-Együtt) szerint "ez az alkotás görbe tükröt fog mutatni a városvezetésnek arról, mi történt a Dunakapu téren".

Neupor Zsolt (DK) szerint "itt a nagy alkalom, hogy megkérdezzük a lakosság véleményét, ne csak beszéljünk folyamatosan erről az elvi lehetőségről". 

11.33 - Plusz 33 százalék: több pénzt kapnak a képviselők, mint az előző ciklusban

Most viszonylag nyugalom van az ülésterem, így volt lehetőségünk utánanézni a képviselők új havi díjazásának. Utóbbit egyébként egyetlen hozzászólás, hangos szó nélkül fogadtak el a képviselők.

Eddig Győrben egy önkormányzati képviselő bruttó 100 ezer forint körüli összeget kapott, most ez durván a harmadával emelkedik, vagyis 134-135 forint körül "fizetést" fognak kapni. 

11.32

Ilyen is régen volt: másfél óra alatt jutott el a közgyűlés a 10. napirendi ponthoz. Ez egyébként arról szól, hogyan állnak a győri önkormányzati beruházások.

11.27

A bizottsági tagok letették az esküt.

11.21

A bizottságok összetételét majd ezen a linken tekinthetik meg. Egyelőre értelemszerűen az előző ciklus tagjai olvashatóak, de várhatóan rövid időn belül frissítik a Győr.hu szerkesztői.

Amúgy még mindig tart a tagok egyenkénti megválasztása.

11.11

Az oktatási, kulturális és sport bizottság külsős tagja volt és ezentúl is lesz Németh Tibor, a Kazinczy-gimnázium igazgatója.

11.09

Egy külsős bizottsági tag havi díja bruttó 45 ezer forint volt eddig. Ha azt vesszük, hogy havonta általában egy ülésen kell részt venni, nem olyan rossz pénz. Főleg nem, ha óradíjban számolunk.

11.03

Jönnek a bizottságok. Tekintettel, hogy az összes tag leírása egy profi gépírónőnek is a dicsőségére válna, játsszunk olyant, hogy egy-egy érdekesebb név felbukkanása után, ezt rögtön továbbítjuk Olvasóinknak.

A győri választási ügy egyik főszereplője, Morvay László például a gazdasági bizottság külsős tagja lett, mint ahogy Ecker Gyula is, aki 2006-ig volt a győri közgyűlés tagja.

11.01

Akit érdekelnek a statisztikák és a tűzoltók kétségkívül fontos munkája, ide kattintva tekinthetik meg a teljes beszámolót.

Itt jegyezzük meg: a győri tűzoltók munkáját az összes képviselő tapssal jutalmazta - ők tényleg megérdemlik. 

10.54

A Győri Katasztrófavédelmi Kirendeltség és a Győri Hivatásos
Tűzoltó Parancsnokság január 1. és október 15. közötti időszakában végrehajtott tevékenységéről hangzik épp el egy beszámoló - egyelőre sok izgalom nélkül.

Egyébként ezt a napirendi pontot azért tette a bizottsági tagok megszavazása elé Borkai Zsolt, hogy a tűzoltóknak ne kelljen sokat várniuk.

10.43 - 300 forint helyett 450 forintra emelkedett egy vendégéjszaka idegenforgalmi adója

Kalmár Ákos (Fidesz-KDNP) azzal érvel, hogy emberek nem úgy választanak várost pihenés, nyaralás céljából, hogy az idegenforgalmi adót nézegetik. "Sokkal inkább érdekli őket, hogyan tudnak kikapcsolódni, jól érezni magukat" - tette hozzá Kalmár Ákos.

Az 50 százalékos idegenforgalmi adó emelést megszavazták végül a képviselők.

10.41

Egy vendégéjszaka után eddig 300 forintot kellett fizetni idegenforgalmi adóként Győrben, az emelés után ez 450 forint lenne.

10.40

Neupor Zsolt szerint "ha felkészületlennek nevezünk valakit, akkor legyünk pontosak. Fekete Dávid nem jól tudja, itt nem 100 milliós tételről van".

10.37

Fekete Dávid alpolgármester (Fidesz-KDNP) szerint nem igaz és ez az ellenzék felkészületlenségéről tanúskodik, hogy Győr költségvetésében 100 millió forint elhanyagolható tétel lenne.

Szerinte szintén nem igaz, hogy a győri vállalkozások hátrányt szenvednének el az adóemeléstől.   

10.34

Borkai Zsolt szerint komoly félreértésről van szó: az idegenforgalomból származó adót ugyanis teljesen visszaforgatják az idegenforgalomba.

10.31 - Támadásba lendült az ellenzék: próbálják ízekre szedni az SzMSz-módosításokat

Az új ellenzék kemény bekezdett: mind a Jobbik, mind az MSZP-Együtt, mind a DK az idegenforgalmi adó emelését vitatja és érvel ezzel szemben.

A legérdekesebb kijelentés egyébként Varga Márktól származik: az MSZP-Együtt képviselője az állította, hogy eddig a győri cégeknél dolgozó, vendégéjszakát itt töltő munkatársak - itt elsősorban az audisokra kell gondolni - mentesültek ennek megfizetése alól.

Ehhez már csak egyetlen kérdésünk lenne: adott szálloda, panzió hogyan tudja hitelesen eldönteni, hogy valaki győri cégnél dolgozik? Elkéri a beléptető kártyáját?

10.25

Zöld lámpát kaptak az SzMSz módosítások.

10.23

Borkai Zsolt megfejtette az új polgármesteri biztos titulását: Bolla Péter eddigi kabinetfőnök mostantól polgármesteri biztos.

Győr polgármestere hozzátette: a polgármesteri biztosi poszt a 2017-es EYOF miatt hangsúlyos szerepet kap majd. 

10.20

Hiába hoztak jó észrevételeket az új ellenzéki képviselők, rutintalanságuk szavazásig sem jutottak el. Borkai Zsolt polgármester (Fidesz-KDNP) elmondta: a módosító indítványokat írásban kell beadni.

Persze, így is, úgy is leszavazták volna őket a Fidesz-KDNP frakció tagjai.

10.15

Olvasóink biztosan azt várják, hogy próbáljunk meg hozzászólni az új SzMSz-hez. Nos, erre esélyünk sincs, mivel a Győr hivatalos honlapjára egyelőre nem töltötték fel a szóban forgó előterjesztést.
10.07

Pollreisz Balázs (MSZP-Együtt) rögtön szünet elrendelését kéri: azzal érvel, hogy az új SzMSz-tervezetét fél órával az ülés előtt kapták meg a képviselők.

Takács Krisztián (Jobbik) szintén ez ügyben szólal fel: azt kéri, bővebben fejtsék ki, mit jelentene egy polgármesteri biztos kinevezése?

Neupor Zsolt (DK) az elvi lehetőségét nem szeretné annak kizárni, hogy a győri polgárok népszavazást kezdeményezhessenek.

Fodor Roland (Jobbik) azt mondja, hogy olvasatában az új SzMSz szerint nem lesznek a jövőben településrészi önkormányzatok.

Pollreisz Balázs nem ért egyet azzal, hogy az ülésről ezentúl nem lehet képi- és hangfelvételt készíteni, sőt, azt kéri, hogy a Győr-Plusz elejétől végéig vágatlanul adja le a közgyűléseket. Szerinte ezt kisebb települések évek óta meg tudják tenni Győr környékén.

10.01

Útjára indult az új "évad", ami öt esztendőn keresztül fog tartani: Borkai Zsolt megnyitotta a novemberi közgyűlést.

9.55

Itt van a díszteremben Morvay László is, aki bő másfél hónapja úgy érezhette, hogy ő is képviselő lesz. Végül, a megismételt 24-es szavazóköri választás után nem lett. Úgy tudjuk, Morvay László külsős bizottsági munkára azért számíthat vigaszdíjként.

Ha már szóba kerültek a bizottságok: körülbelül 60 külsős bizottsági tagot fognak egyenként megválasztani a képviselők. Utána pedig döntenek majd a saját havi fizetésükről is.

9.50

A lelkesnek tűnnek az új ellenzéki képviselők: amikor a kisalfold.hu tudósítója megérkezett a díszterembe, szinte mindannyian - Takács Krisztián, Fodor Roland (Jobbik), Varga Márk, Pollreisz Balázs, Juhász István (MSZP-Együtt) és Glázer Tímea (DK) az előterjesztéseket olvasták.

A Fidesz-KDNP frakcióból elsőként Szeles Szabolcs és Hajszán Gyula érkezett meg az ülésterembe. 

9.40

A két legfontosabb témának ez a két ügy tűnik: egyrészt egy jövőbe mutató, köztéri alkotás, egy "lencse" kerülhet a Dunakapu térre "időoszlop" gyanánt.

Másrészt a Győr-Szol gázerőművet vásárolhat 26 millió forintért a bezárt, Pápai úti hulladéktelepen.

Az összes napirendi pontot ide kattintva tekinthetik meg!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!