Győr és környéke

2014.11.19. 15:23

Győri körforgalmak - Hogyan használjuk szabályosan?

Olvasónk konkrét példákat hozva gondolkodott el azon, hogy miként kell(ne) szabályosan használni a nagyobb győri körforgalmakat.

Tudósító


A levelem tárgya, szerintem nagyjából jellemzi a magyar közlekedési
kultúrát. Igazából rengeteg szálra szét tudnánk osztani a témát, de én
leginkább a Győrben található két nagy "körforgalom" használatára térek ki, ugyanis a mai napig nem tudjuk használni ezeket.

Pedig egyértelmű, ki van táblázva, melyik sávból hova lehet menni, sőt még a kötelező haladási irányok is fel vannak festve az útra, mégsem tudjuk használni.

Én az a típusú ember vagyok, aki szereti rendeltetésszerűen használni a dolgokat. Ezért a közlekedés is sokszor vitákba, dudálásokba torkollik, mivel a rendszertelen rendszerben közlekedők úgy gondolják, hogy ők a szabályosak.

Közben én vagyok a szabályos, én használom a szabályok szerint a két körforgalmat is, mégis én vagyok a szabálytalan.

Kiesek a rendszertelen rendszerből. Rengeteget használom ezt a két nagy csomópontot és jellemzően 5-ből 4 alkalommal mindig akad afférom egy szerinte "szabályosan" közlekedő autóssal, általában ugyan annál a pár kijáratnál.

Vegyük elsőnek az Árkádnál lévő körforgalmat:

Jövök az Fehérvári út felől, ahonnan majd a Bevásárló központ felé szeretnék kanyarodni, ezért a szélső sávba sorolok, mivel csak abból a sávból lehet jobbra kanyarodni a Budai út felé, ahogy a tábla is mutatja:


illetve az útfestés is a kötelező haladási irányt:Ttt sokan úgy gondolják, hogy mivel jobbra két sáv megy, nekik a belső
(egyenesen kötelező haladási irányú) sávból jár a pozíció a Budai út felé.

A másik fele, hogy a szélső sávból egyenesen is lehet haladni, és ha az
Árkádhoz a Vas Gereben utca felől szeretnék bemenni, akkor is a szélső
sávba állok, mivel tudom, hogy lefogok majd térni jobbra.

Mint ahogy a piros autóst látni a google maps-en:Egy rokon pontosan ott karambolozott, ahol a piros autó halad, mivel ő egyenesen szeretett volna menni, és egy autós a belső sávból úgy gondolta, hogy neki jobbra ki lehet kanyarodni a Budai út felé és ráadásul mint kiderült a karambol után, szerinte ő nem kapta meg az elsőbbséget a külső sávban közlekedővel szemben.

Szerencsére a rendőr elmagyarázta neki, hogy ki volt a hibás :)

Szintén ennek a körforgalomnak van még egy anomáliája a Szent István út felől érkezve szintén a Budai út felé:A tábla itt is egyértelműen mutatja, hogy a két belső sávból lehet menni a Budai út felé. Mivel az Árkád felé akartam menni, ezért a két sáv közül a
belsőbe álltam.

A jobb oldali sávba pedig egy helyközi autóbusz állt be.

Csodálkoztam is, mert a Famulus felé nem szoktak helyközi járatok menni. Ésmit ad isten, abból a sávból amiből a Fehérvári, vagy a Budai út felé lehet csak menni, a sofőr úgy gondolta, hogy az Árkád előtt lévő buszmegállóba ő abból a sávból fog odaközlekedni.

Szerencsésen nem lett baleset, de fékcsikorgás az igen.

A 3. eset, milyen meglepő, hogy szintén a Budai út felé menő kijárat, de a Széchenyi Híd felől.Itt is tök egyértelműen ki van táblázva, hogy a Budai út felé, csak a legbelső sávból lehet közlekedni és az útra is felfestve a kötelező haladási irány:Itt még is sokan úgy gondolják, hogy abból a sávból ahol a Honda megynekik jár a pozíció a Budai út felé.

A Fehérvári úti csomópontnál szintén ilyen problémák vannak.

A legtöbb konfliktusomat a Szigeti Attila út felől érkezve, majd a Fehérvári út felé kanyarodva való közlekedés okozza.

A tábla itt is egyértelműen mutatja a szabályokat:


Csak a jobb szélső sávból kanyarodhatunk a Fehérvári út felé, ahogy az útburkolati jelek is mutatják:


Ha itt végigkövetik a fehér Ford közlekedését


akkor láthatunk egy szabályos sávba való beállást. Én is így szoktam és ebből adódik a konfliktus. Mert aki abból a sávból érkezik ahol a busz közlekedik, az úgy gondolja, hogy neki abból a sávból jár az a pozíció ahova a fehér Ford tart és fel vannak háborodva, hogy én hogy mertem oda eléjük behajtani, amikor ez szabálytalan.

A másik anomália a Fehérvári út felől kifelé haladva jelentkezik, de ezt talán már kezdik tanulni:Nádorváros felé csak a szélső sávból lehet menni.

Innen közlekedve mindig át szoktam sorolni a 3. legbelső sávba, mivel az Ifjúság körút felé szoktam lekanyarodni a Szigetiről.

Régebben szinte minden 3. autós a középső sávból akart oda besorolni. de ezt talán már tudják az emberek, hogy onnan nem lehet.

Konklúzióként sajnos azt kell mondani, hogy aki szabályosan akar
közlekedni, annak rendszeresek a konfliktusok emiatt a rendszertelen
rendszer miatt.

Két választásunk van.

Vagy elviseljük, hogy ledudálnak és szabálytalannak tartanak, vagy mi is úgy használjuk a rendszert ahogy a legtöbben, vagyis rendszertelenül és imádkozunk, hogy nehogy egy szabályokkal tisztában lévő sofőrrel karambolozzunk, mert végül is mindkét közlekedési morálnak megvan a maga veszélye.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!