Győr és környéke

2014.11.12. 19:38

Az elnöktől a képviselőkig: íme, a megyei közgyűlés tagjainak a fizetése

Az előző és a mostani ciklus között fontos különbség, hogy a társadalmi megbízatású alelnökök ideje bizony-bizony lejárt megyénkben. Cikkünkből kiderül, mennyit jelent ez forintban.

Szeghalmi Balázs

Mielőtt elkezdenénk foglalkozni a jelenlegi megyei közgyűlés tagjainak a bérezésével, érdemes kicsit visszatekinteni az előző ciklusra.

Bérek 2010-2014

2010 októberében az alakuló ülésen döntöttek a képviselők az elnök és helyettesei fizetéséről is: Szakács Imre havi bruttó illetménye 541.100 forint, Széles Sándoré 539.168 forint, havi költségátalánya pedig 107.834 forint volt. Kóczán Zoltánnak - aki társadalmi megbízatású alelnökként dolgozott - havi bruttó 251.225 forintot, költségátalányként pedig 50.245 forintot szavaztak meg a képviselők.

Miután Széles Sándort 2010 decemberében a megyei kormányhivatal vezetőjének nevezte ki Orbán Viktor, újra Kara Ákos lett a megyei közgyűlés alelnöke. Ő szintén társadalmi megbízatású alelnökként vállalta el a feladatot.

2012 februárjában a "kötelező spórolás elérte" a megyét is: 10 százalékkal csökkent a megyei képviselők apanázsa

A társadalmi megbízatású alelnökök ideje lejárt

Nos, az előző és a mostani ciklus között fontos és cseppet sem elhanyagolható különbség, hogy a társadalmi megbízatású alelnökök ideje bizony-bizony lejárt.

Az októberi alakuló ülésen a képviselők a következőképp döntöttek: az elnöki illetmény havonta bruttó 673.100 forint, költségtérítés pedig 101 ezer forint lesz mostantól Németh Zoltán számára.

Németh Zoltán: "törvény rögzíti a megyei elnökök fizetését"

"Az elnök fizetését technikailag a közgyűlés állapítja meg, de azt törvény rögzíti, tehát attól a közgyűlés nem tud eltérni. Azaz nem arról van szó, hogy Szakács Imréhez képest nekem a testület több fizetést akart adni, hanem nem is volt módja másról szavazni a testületnek" - mondta portálunknak Németh Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke.

Az alelnökök (Ivanics Ferenc, Pető Péter) havonta bruttó 605.800 forintot kapnak, költségtérítés okán pedig további 90.900 forintot.


Október végén választották meg a megyei képviselő-testület új vezetőit - fotók: Cseh Róbert


Egy-egy képviselő díjazása bruttó 100 ezer forint körül alakul most

A rendkívüli csütörtöki ülésen a megyei közgyűlés tagjainak tiszteletdíjáról szóló rendelet megalkotása is a tagok feladata lesz. A kisalfold.hu információi szerint – s ez azért kell hangsúlyozni, mert az előterjesztést nem lehet letölteni a megye honlapjáról, mint ahogy az októberi közgyűlés anyagait sem – egy-egy képviselők díjazása bruttó 100 ezer forint körül alakul majd.

Németh Zoltán cikkünk megjelenése után arról tájékoztatott: "a közgyűlési anyagok a jövőben mindig olvashatóak és letölthetőek lesznek a megye hivatalos honlapján".

Aki részt vehet a megye öt állandó bizottságának munkájában, annak a képviselőnek a fizetése 45 százalékkal emelkedik majd. A bizottsági elnököké pedig 90 százalékkal.


Ők a megyei képviselő-testület tagjai öt évig - fotók: Cseh Róbert


Azt mindenkire rábízzuk, hogy eldöntse: sok, pont elegendő vagy kevés pénzt kapnak a megye közgyűlés tagjai. Sőt, szavazhatnak is erről! A novemberi rendkívüli közgyűlésen a következő ügyekben dolgoznak meg a pénzükért a képviselők.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!