Győr és környéke

2014.11.15. 15:49

Avar temetőt találtak Ikrénynél

Ékszereket és fegyvereket is rejtenek azok a mintegy 1300 éves avar sírok, amelyeket ezekben a hetekben tárnak fel a régészek Ikrény közelében. <br>

Hancz Gábor

Az M85-ös gyorsforgalmi út építéséhez anyagnyerő helyet létesítenek Ikrény határában, a Szilágyi-tanyánál, s a meg- előző régészeti feltárás során avar temetőt találtak a szakemberek. Czigány Dávid ásatásvezető régész lapunknak elmondta: a humusz leszedése után mintegy 120 sírfolt jött elő.

„Ezek feltárását október végén kezdtük meg. A halottakat a hátukra fektetve temették el. Az elhunytak között férfiak és nők, idősebbek és fiatalabbak, sőt, gyermekek egyaránt vannak. A sírok egy részét sírrablók bolygatták, de úgy tűnik, hogy egyébként sem sok mellékletet helyeztek az elhunytak mellé. Így is kerültek elő azonban bronzból készült hajfonatdíszek, fülbevalók, gyűrűk, valamint vasból készült fegyverek, például kések, nyílhegyek és csont íjmerevítők" – fejtette ki a szakember.

Az avar sírok mellett egy néhány száz évvel korábbi szórt hamvasztásos római kori sír is előkerült. Felvételünkön Koncz Dániel régésztechnikus. Fotó: B. A.

Az avar sírok mellett egy néhány száz évvel korábbi szórt hamvasztásos római kori sír is előkerült. Felvételünkön Koncz Dániel régésztechnikus. Fotó: B. A.

A temetőt hosszú ideig használták, mintegy 1300 évvel ezelőtt. Az eddig feltártak közül az első sírokat a 600-as évek harmadik harmadában, az utolsókat a 700-as évek közepén áshatták. A sírkerthez tartozó település sajnos nem ismert.

A terület egyébként más korokban is lakott lehetett, amit számos lelet bizonyít. Czigány Dávid elmondta, hogy közép- és kora újkori telepnyomok mellett a bronzkorból gödröket találtak, míg a római korból – azaz csaknem két évezreddel ezelőttről – hamvasztásos sír került elő. Ebbe a máglyán elégetett halott maradványait egyszerűen beleszórták, s a nem túl mély gödörbe bronzkorsót, mécsest és üvegedényt tettek.

Kik voltak az avarok?

Az avar közép-ázsiai eredetű nomád lovas nép volt. 568-ban szállták meg és egy több mint 200 évig fennálló államalakulatban egyesítették az addig széttagolt Kárpát-medencét. A birodalom a IX. század elejéig maradt fenn, amikor Nagy Károly Frank Birodalma és Krum bolgár kán dunai bolgár birodalma felszámolta.Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!