Győr és környéke

2014.10.15. 19:15

Ők csak nyerni tudnak

Négy évvel ezelőtt még 18 különleges polgármestere volt Győr-Moson-Sopron megyének, az október 12-i önkormányzati választás eredményeként már csak tízen maradtak: ők azok, akik 1990 óta minden voksoláson győzni tudtak.

Hancz Gábor


A térség legrégebben folyamatosan hivatalban lévő településvezetője Aller Imre. Kóny első emberét 1990 tavaszán a helyi tanácselnök nyugdíjba vonulása, majd a tanácselnök-helyettes lemondása után választották a tanácstagok tanácselnökké, fél évvel később pedig a választópolgárok bizalmát is elnyerte – ahogy azóta még hatszor.

Most vasárnap 853 voksot kapott, míg ellenfele, Balázs Péter (Fidesz–KDNP) 647-et, a szavazati arány így 57:43 lett az ő javára. "Az elvégzett munka alapján kértem bizalmat a falutól. Az elmúlt négy évben 550 millió forint értékű fejlesztést valósítottunk meg" – világította meg Aller Imre, szerinte mi áll újabb sikere hátterében.

Hasonló arányban diadalmaskodott az osli Fodor József is: ő a szavazatok 56, míg kihívója, Németh László 44 százalékát kapta meg. „Egymás után hétszer csak úgy lehet nyerni, ha valaki szoros kapcsolatot tart a lakossággal. Nekem ez könnyű, mert negyven éve építőipari vállalkozásom van, s a falu minden házában jártam vagy csináltam valamit" – mondta.

Élesebb volt a küzdelem Rábacsanakon, ahol Telekesi József a voksok 52,5 százalékát gyűjtötte be, míg két ellenfele közül az erősebb 42-t. "Jókor voltam jó helyen 1990-ben. Sok olyan feladatot sikerült elvégezni az elmúlt 24 évben a gázhálózat kiépítésétől a sportélet fellendítésén át, ami javította a lakosság életminőségét" – fejtette ki Telekesi József, aki főállásban egy fémipari megmunkálócég ügyvezetője.

Az écsi Mondovics László helyére hárman pályáztak, ennek ellenére a polgármester 66 százalékos eredménnyel nyert. Ő a győri vagongyárban dolgozott, amikor 1990-ben többen felkérték, hogy induljon el a polgármesterségért. „Úgy látszik, elégedettek velem: 2010 óta többek között játszóteret, sportöltözőt építettünk, egészségházat bővítettünk, korszerűsítettük a szennyvíztelepet" – mondta.

Hasonlóan magabiztosan, 71, illetve 74 százalékos szavazataránnyal maradt posztján a tarjánpusztai Kálmán Józsefné és a potyondi Molnár Vilmos. Előbbi 1991 végén lett helyi postamesterből faluja polgármestere: Tarjánpuszta ugyanis addig nem volt önálló település. Sokáig főállásban intézte községe ügyeit, két éve nyugdíj mellett csinálja.

"Most nagyon fontos volt számomra, hogy maradhassak, mert sok mindent szeretnék befejezni" – fogalmazott, hozzátéve: a lakosság tisztelete sikerei kulcsa. A főállásban őstermelő Molnár Vilmos a győzelem alappilléreiként az emberekkel való jó kapcsolatot és az ígéretek betartását említette.

A győztesek tíztagú klubjának négy tagja kihívó nélkül nyert vasárnap, persze az is elismerést jelent, ha valakinek nincs ellenfele. Mindannyian nagyon hasonló dolgokról beszéltek, amikor azt kérdeztük, mi kell zsinórban hét választási győzelemhez. A börcsi Rácz Róbert szerint az a legfontosabb, hogy a falu elfogadja a polgármester gondolatait, cselekedeteit.

"A munkámat mindig szolgálatnak tekintettem és szerettem a közösségért tenni. Az is számít, hogy látható a fejlődés" – válaszolta a dunaszegi Babos Attila, aki a téesz agronómusaként került annak idején a falu élére.

"Stabilitás jellemezte az elmúlt 24 évet, amely egyenletesen fejlődő szakasz volt a falu életében" – fogalmazott a fertőhomoki Horváth Attila. Ő tiszteletdíjasként dolgozik, mellette egy boros cég ügyvezetője és alkalmazottja. A vásárosfalui polgármesternek, Molnár Sándornak agrárvállalkozása van, s azt mondja, nem az anyagiak miatt, hanem lokálpatriotizmusból vezeti a falut. "Érdemes érte tenni, van és lesz jövője. Nem véletlen, hogy gyermekeim is itt maradtak" – fejtette ki.


Nyolc polgármesternek nem lesz hetedik ciklus

Négy éve még 18 olyan polgármester volt Győr-Moson-Sopron megyében, aki minden választáson győzött. Közülük a kisbaboti Zsédely Zsigmond már 2011-ben veszített egy időközi választáson. Both József (Ebergőc), Dorogi Árpád (Zsira), Ekker Károly (Kisbodak), Kövi Pál (Rétalap) és Tóth Mihályné (Jobaháza) most már nem jelöltette magát, Guzmits Ferenc (Und) és Szokoli Sándor (Dunakiliti) pedig kikapott vasárnap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!