Győr és környéke

2014.10.08. 11:04

Megyei települések, ahol nem divat szavazni az önkormányzati választásokon

Borkai Zsoltnak kedvez az alacsony részvételi arány, de a fideszes all innek Győrben nem. A 40 százalékot megugrani képtelen települések között volt Mosonmagyaróvár (36,18) is négy éve.

Szeghalmi Balázs

Portálunk hét elején összegyűjtötte azokat a megyei településeket, ahol az elmúlt két önkormányzati választáson a részvételi arány átlépte a 80 százalékos küszöböt.

Nos, most következzenek azok a települések, ahol nem túlságosan divatos polgármester- és képviselőjelöltekre voksolni.

Nyolc éve hét településen volt a részvételi arány 40 százalék alatti

2006-ban Győr-Moson-Sopron megyében 197 ezer választó élt szavazati jogával, ami összességében 55,16 százalékos részvételi aránynak felelt meg.

Nyolc éve a következő megyei településeken a helyiek 40 százaléka nem ment el szavazni: Rábacsanak, Sopronkövesd, Gyarmat, Nagylózs, Máriakálnok, Ikrény és Iván. Utóbbi községben mindössze 33,27 százalék került a rubrikákba.

A teljes képhez tartozik ugyanakkor, hogy ezeken a településeken kivétel nélkül csak egyetlen jelölt pályázott a polgármesteri székre, igaz, a képviselői helyekért azért többnyire volt tolongás.


Figyelem, újabb szavazat érkezik az urnába! Fotó: Délmagyar.hu

Figyelem, újabb szavazat érkezik az urnába! Fotó: Délmagyar.hu
Győrben és Mosonmagyaróváron sem érdekelte különösebben a választás a szavazókat

Négy évvel ezelőtt a negatív rekord több mint 10 százalékos visszaesést jelentett: Barbácson a szavazásra jogosultak mindössze 22,67 százaléka járult az urnákhoz. 30 százalék alatti volt a részvétel Enesén (24,08) és Rábacsanakon (23,87).

Negyven százalékot megugrani képtelen települések között két nagyváros is akadt: Győr (36,24) és Mosonmagyaróvár (36,18). A kisalföldi megyeszékhely esete már csak azért is érdekes, mert Borkai Zsoltnak két kihívója is volt Hegyi Zoltán és Vörös Gyula személyében 2010-ben.

Borkai Zsoltnak kedvez az alacsony részvételi arány, de a fideszes all innek nem

Ha előre tekintünk a vasárnapi választásokra, s jóslatokba bocsátkozunk, akkor két véleményt fogalmazhatunk meg: 1. ha hasonlóan alacsony vagy még alacsonyabb lesz a részvételi arány Győrben, mint négy éve, akkor Borkai Zsoltnak összejöhet a 70 százalékos győzelem, 2. így viszont valószínűleg a Fidesz újra elveszíti a 4. számú választó kerületet.

Ahhoz, hogy itt Morvay László (Fidesz-KDNP) legyőzze Bárány Istvánt (független) a vasárnapi részvételi aránynak közelítenie kell(ene) az áprilisi országgyűlési választások részvételi arányához.

Vissza a múltba

Végezetül, még egy kis statisztika: Jánossomorján (36,37), Szilsárkányban (34,85), Fertőhomokon (33,46), Kópházán (32,92) és Ágfalván (30,49) szintén nagyon kevesen voksoltak négy éve.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!