Győr és környéke

2014.10.09. 18:31

A gigantikus vaskakast fiatal képzőművész festette a győri tűzoltóság tornyára - új fotók

Szabadvári Attila képzőművész részt vett többek között a Szépművészeti Múzeum, az Ybl Palota, a Mátyás templom és a Parlament belső felújításán is.

Szeghalmi Balázs

Dec. 18. - A tömlőszárító torony fiatalos, kreatív díszítő festését Szabadvári Attila, győri származású fiatal képzőművész tervezte és készítette

"Lassan befejeződnek a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság homlokzat felújítási munkálatai, amely a főépületet, a szertárakat és a tömlőszárító toronyként funkcionáló épületrészeket érinti. Az épület fehér alapszínt és helyenként sávokban szürke díszítést kapott.

A tömlőszárító torony fiatalos, kreatív díszítő festését Szabadvári Attila, győri származású fiatal képzőművész tervezte és készítette, aki ezzel támogatta megyénkben a katasztrófavédelem munkáját" - közölte portálunkkal Sallai Péter tűzoltó ezredes, a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője.


A fiatal képzőművész vaskakast festett a győri tűzoltóság tornyára


A fiatal képzőművész részt vett többek között a Szépművészeti Múzeum egyik termének rekonstrukciójában, az Ybl Palota, a Mátyás templom és a Parlament belső felújításán is és több alkalommal nyert el pályázatokon különböző díjakat, illetve részesült elismerésben, mint Barcsay különdíj, Piranesi különdíj, vagy az Országos Litográfusok különdíja.

Szabadvári Attila elmondta, hogy szeret a fallal, falfestményekkel foglalkozni, ezért is érezte fontosnak megtervezni a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tömlőszárító tornyának díszítő festését, mindemellett a tisztelet és a megbecsülés is legalább olyan fontos számára a katasztrófavédelem dolgozói iránt.

Galéria kép

Az elkészített grafikai terv szimbólumokra épül. A vaskakas szimbolizálja a városért küzdőket, valamint a legendán túl a hősiességet is jelenti, hiszen a tűzoltók bátor hősök, akik nap, mint nap kockáztatják életüket másokért. A vaskakas előtt megjelenik a városháza sziluettje, mely a központot, valamint a megye keleti felét szimbolizálja Győr város szimbóluma mellett. A torony túlsó felén a soproni tűztorony található, mint a "hűség városának" szimbóluma és ezzel a megye nyugati részét is jelképezi.

Győrt és Sopront egy híd köti össze, amely a Mosoni-Dunán ível át, visszautalva a régi Moson vármegyére, így a híd Győr-Moson-Sopron Megyén túl az összekötő utat, utakat is szimbolizálja. Az utak, vizek fontos szerepet játszanak a katasztrófavédelem feladatellátása során. Az elmúlt években, ennek jelentősége előtérbe került, erősödött, ezért változik át a két város sziluettje a tornyon lefelé haladva vízzé, folyóvá.

A soproni tűztorony kék színe mögött megjelenik Szent Flórián zászlaja és dézsája, mint a tűzoltás jelképe. A győri városháza tornya, valamint a soproni tűztorony közötti híd a kapcsolatokat jelképezi, középen pedig a katasztrófavédelem logója a hidak, városok, utak, vizek fölötti irányítást, a feladatellátást szimbolizálja.

"A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság objektuma ezzel a felújítással egy emblematikus épülete lett nemcsak Győr városának, hanem a megyének, amelyre az állomány valamennyi tagja büszke lehet!" - zárta szavait Sallai Péter ezredes.

Dec. 17. - Gigantikus vaskakas vigyáz mostantól a győri tűzoltókra

A győri vaskakas legendájáról ide kattintva olvashatnak bővebben! 

Okt. 17. - Megújul a `győri tűzoltóság´ közel 120 éves épülete 

A győri tűzoltók közel 120 éves, Munkácsy utcai főhadiszállását év végéig újítják fel.

Szeptember végén kezdődött el a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság győri épületének - amit a köznyelvben csak "tűzoltóságként" emlegetünk - homlokzat felújítása.

A tervek szerint az objektum külseje megújul, s így méltó épülete lesz a kisalföldi megyeszékhelynek. A felújítás az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság támogatásával valósul meg.

Az épület javítása a további állagromlás megelőzése érdekében vált szükségessé

"Az épületek homlokzata és a felületbevonatok nem csupán esztétikai szempontból fontosak, hanem jelentős mértékben hozzájárulnak az épület szerkezetének védelméhez is. Javítása a további állagromlás megelőzése érdekében vált szükségessé.

A munkálatok várhatóan két ütemben október végéig zajlanak, melyek mind a Benczúr utcát, mind a Munkácsy Mihály utcát érintik" - közölte a kisalfold.hu érdeklődésére Ruskáné Takács Anita tűzoltó hadnagy, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője.


Fotók: Cseh Róbert

1896 óta a Munkácsy utca a győri tűzoltók főhadiszállása

"A laktanya - a jelenlegi helyén - a Munkácsy utcában épült fel, átadásra pedig 1896. november 22-én került sor. Az épületet az elmúlt 100 év alatt többször átalakították, felújították, illetve új épületszárnyakkal bővítették.

Győr a XIX. század végére nagyvárossá, ipari, kereskedelmi, igazgatási központtá, vasúti csomóponttá fejlődött, és ez már nagyobb igényeket támasztott a tűzoltósággal szemben is. A követelményeknek csak hivatásos tűzoltóság felelhetett volna meg.

A szükséges lépések 1908. nov. 1-re megtörténtek, és ezen a napon megalakult Győr törvényhatósági jogú város hivatásos tűzoltósága, 1 tiszt, és 12 fő tűzoltó személyi állománnyal" - olvasható a Győri Tűzoltók egykori honlapján.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!