Győr és környéke

2014.09.16. 11:19

A faros Ikarustól Doktor Faktorig, avagy bringázzon, buszozzon ingyen Győrben!

A faros Ikarus 55-ös a Belváros és Adyváros között szállítja az időutazókat, míg a bringás felvonulók este kerekezik körbe Győrt. Knight Rider villogókkal érkezők előnyben!

Szeghalmi Balázs

Szeptember 16. és 22. között ismét megrendezik az Európai Mobilitási Hetet Győrben. Bár a cím hallatán egyből a bürokratikus Brüsszel ugrik be, mindez ne tévessze meg Önöket: jobbnál jobb programok várnak az érdeklődőkre a győri Városháza, a Kisalföld Volán, mint az ÉNYKK többségi tulajdonában álló társaság és a Keret Egyesület közös tálalásában.

Bringás reggeli, történelmi séta, kocsmakvíz

Kedden reggel hat órakor bringás reggelivel nyit a Mobilitás Hét. Ezúttal azonban nem a megszokott helyen, a Megyeháza tér előtt, hanem a Nádor aluljáró belvárosi oldalán. Lesz kakaós csiga, a kerékpárokat szívesen átvizsgálják, sőt, a közlekedési szabályoknak legkevésbé megfelelő bringák tulajdonosai citromdíjban részesülnek.

Vagyis kint lesznek a rendőrök, de nem büntetnek, csak elmondják, hogy mit kellene tenni azért, hogy tényleg ne büntessenek legközelebb. A kisalfold.hu miatt sem kell aggódni: nem jelenik meg fotó portálunkon a kétes dicsőségű díjról.

Szerdán 16 órától bringáktól, buszoktól sokkal nyugodtabb vizekre evezhetnek a résztvevők. A "Legendák és igaz történetek - Győri utcatörténelem" című különleges, vezetett sétán ugyanis megelevenedik a kisalföldi megyeszékhely utcatörténelme. A sétára jövő hétfőn (szept. 22.) is be lehet nevezni délután 16 órától.

A szerdai utcasétán gyűjtött tapasztalatokat rögtön fel is lehet használni egy remek hangulatú kocsmakvízen a Vendelin Eszpresszóban csütörtök este 19 órától! Aki nem kortyolt még sört történelmi fejtörők közben, de ez az élmény szerepel a bakancslistáján, melegen ajánljuk a lehetőséget! Kedvcsinálónak íme, a májusi kocsmakvíz, melyen a kisalfold.hu munkatársa is részt vett.

A játékmester, kvízgazda Nagy Róbert, levéltáros, borász, történész, geográfus, egyetemi tanársegéd lesz, a szervezők ígérete szerint a végén nyereményeső várja Győr történelmének jeles ismerőit.

Újra Győrben a faros Ikarus!

Pénteken jön a Mobilitás Hét egyik, ha nem a legnagyobb csúcspontja: az Utazás a faros Ikarus 55-ös nosztalgiabusszal. A nem akármilyen időutazás a hatvanas évekbe repíti a buszok szerelmeseit, a program 15 órakor kezdődik, a jó öreg faros a Belváros és Adyváros szállítja majd az utasokat.

Az adyvárosi körök után a faros a Kisalföld Volán Buda utcai telephelye felé veszi az irányt, ahol az előre regisztrált érdeklődők megtekinthetik a cég műszaki telephelyét is. A pontos menetrendet ide kattintva tekinthetik meg.

Pénteken a Mobilis is kapcsolódik a Mobilitas héthez: a gyerekek győri fellegvárában közlekedésbiztonsági témanapot - többek közt gokartos ügyességi pályán is kipróbálhatják képességeiket a gyerkőcök - tartanak 10-18 óráig. Bővebb részletekért kattintsanak ide!


A legendás faros ismét utasokat szállít Győrben - fotó: Győribuszok.hu (Zátonyi Gergely)

A legendás faros ismét utasokat szállít Győrben - fotó: Győribuszok.hu (Zátonyi Gergely)

Szombaton rendezik a Volán-relikviák jótékony célú vásárát 10-17 óra között, ahol régi busztáblák, menetrendek és egyéb érdekes kincsek várják a kicsiket és az örökké fiatalokat.

Ugyanitt bemutatkozik az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ (ÉNYKK), amely jövő év elejétől egyesíti a régió Volán társaságait.

Ön se hagyja otthon a karácsonyfaizzókat, inkább szerelje fel a bringájára! 

Szombat este biciklis felvonulás tartanak Győrben, nem is akármilyent! Az eddigiekben nem volt még arra példa, hogy este, lámpafényben induljon útnak a kétkerekű konvoj.

A szervezők versenyt indítanak a legjobban és a legkreatívabban kivilágított kerékpáros díjáért. Karácsonyfaizzók, ledsorok, Knight Rider villogók, petróleumlámpák, karbidlámpák, lézerfények, diszkógömbök előnyben! Gyülekező 19.30-kor a Megyeháza elől, a részletes úti tervet ide kattintva nézhetik meg!


Ha valaki ilyen bringával vonul fel, jó eséllyel indul a a legkreatívabban kivilágított kerékpáros díjáért

Ha valaki ilyen bringával vonul fel, jó eséllyel indul a a legkreatívabban kivilágított kerékpáros díjáért

Ha mindez nem lenne elég, szombaton 23.15-től még bagolybuszok is útnak indulnak a győri éjszakában. Bár az felettébb elkeserítő, hogy az állandó menetrendbe nem tudtak beépülni az éjszakai járatok, évről évre legalább egy hétvégén kipróbálhatják a helyi fiatalok a biztonságos, és egyúttal megfizethető (sőt, a Mobilitási Héten díjmentes) hazautazást.


Bagolybuszon kalandozó győri fiatalok - fotó: Győribuszok.hu (Zátonyi Gergely)

Bagolybuszon kalandozó győri fiatalok - fotó: Győribuszok.hu (Zátonyi Gergely)

Police 07 Győrben: kapja el a világ legveszélyesebb bűnözőjét, Doktor Faktort!

Végül, de nem utolsósorban Doktor Faktor búcsúztatja a 2014-es Mobilitási Hetet: a nyolcvanas évek népszerű társaságjátéka interaktív formában születik újjá a Kisalföld Volán menetrend szerinti járatain.


Ki csípi nyakon idén Doktor Faktort?

Ki csípi nyakon idén Doktor Faktort?

A tavalyi sikert követően ismét az Autómentes Napon, amikor a Kisalföld Volán Zrt. helyi járatain jegyváltás nélkül utazhat mindenki. (A félreértések elkerülése végett gyorsan szögezzük le: menetjegy nélkül csak szeptember 22-én szabad felszállni a buszokra Győrben.) Gyülekező jövő hétfőn 16 órakor a Megyeháza előtti téren, a világ legveszélyesebb bűnözőjének vadászata pedig fél ötkor kezdődik.

Jó szórakozást minden Olvasónknak!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!