Győr és környéke

2014.08.12. 12:41

Háromszázhetven év 3D-ben

A Széchényi Pálra emlékező kiállítás a folyók városából indul az ország több városába.

Gülch Csaba

Egyedülálló, az eddigi muzeológiai hagyományokkal szakító kiállítás készül Széchényi Pál érsek születésének 370. évfordulójára. A legkorszerűbb technikai elemekre épülő vándortárlatot először Győrben láthatja a közönség.

A nagy találkozást Széchényi Pállal a főpap nagycenki családi kriptában nyugvó múmiájának vizsgálata jelentette Kristóf Lilla Alida győri antropológusnak. A fiatal kutató – történész férjével együtt – évek óta elkötelezett missziósa annak, hogy az elfeledett egyházi főméltóság életét, életművét minél teljesebben bemutassa. Csapatával most egy nagyszabású kiállításon munkálkodik.

– Az apropót a jövőre aktuális évforduló adta. A különleges, minimum négyszáz négyzetmétert elfoglaló tárlat nyitóállomása jövő áprilisban Győr lesz. Munkánkhoz jelentős anyagi támogatást kapunk a város önkormányzatától, ezért tartjuk az ősbemutatót a megyeszékhelyen, de utána – a visszajelzések szerint – Veszprém, Pécs, Kalocsa és Sopron is fogadná a kiállítást – említette Kristóf Lilla Alida. – Egyébként a nagy hírű érseknek Győr igazából pályafutása bölcsőjét, fontos tanulóéveit jelentette. Amikor itt lett nagyprépost, nagybátyja, Széchényi György volt a győri püspök. Pál érsek ebben az időszakban tanulta meg rokonától, hogyan is kell főpapként viselkedni, miként kell egy egyházmegyét igazgatni. Erre támaszkodott később pécsi és veszprémi püspökként, majd kalocsai érsekként is.

A tárlathoz készült filmalkotás nyitórészének szereplője Széchenyi Krisztián. A felvétel Pál érsek koponyájának 3D-s rekonstrukciójával a győri forgatáson készült az ifjú grófról. Fotó: Nagy Károly Zs

A tárlathoz készült filmalkotás nyitórészének szereplője Széchenyi Krisztián. A felvétel Pál érsek koponyájának 3D-s rekonstrukciójával a győri forgatáson készült az ifjú grófról. Fotó: Nagy Károly Zsolt

A kiállítást megálmodó antropológus elmondta: céljuk, hogy sajátos módon hívják fel a figyelmet a nem mindennapi életútra.

– Az ő szerepén, személyén keresztül szeretnénk láttatni egy korszakot. Szakítunk minden korábbi muzeológiai hagyománnyal, az üvegtárlókkal.

A megszokott sok tárgy helyett nálunk csak néhány – többek között egy-két korabeli festmény – szerepel a forgatókönyvben. Széchényi Pál bemutatására a modern technika eszközeit és különféle művészeti területek beépítését használjuk. Látványosan, professzionális fotó- és 3D-s anyaggal tudjuk prezentálni a múmiájával kapcsolatos kutatásainkat. Készítünk még egy 4D-s anatómiai szkennelést is, és mindezeket felfűzve egy szemet gyönyörködtető kép tárul a látogatók elé a főpapról és életművéről.

Újdonság lesz az a kiállításba épített film is (a forgatásról lapunk is beszámolt), amely Pál érsek 1811-es áttemetésével kezdődik, amit a nagy múltú család egyik ifjú tagja, Széchenyi Krisztián mesél el.

– Egy idő után az ő elbeszélése finoman átvált animációba, amelyhez a stíluselemek most készülnek. A kiállítás másik fontos elemeként a hajdani veszprémi mészárlást is felelevenítjük, amely látvány- és hangeffektusokkal az érzelmekre hat és remélem, hogy szem nem marad szárazon. Az egésznek egy megindító momentuma még Caccini Ave Mariája, ami Nagyné Fellegi Melinda győri zongoraművész előadásában szólal meg a filmben – említette végül Kristóf Lilla Alida.

Címkék#Győr

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!