Győr és környéke

2014.05.28. 13:38

Meddig nő a parkolási feszültség Adyvárosban? - videó, fotók

Hiába épült közel 200 új parkoló Adyvárosban, a növekvő parkolási gondokat ez csak enyhíteni tudta. A kisalfold.hu riportjából az is kiderül: hol érdemes és hol felesleges szabad helyeket keresni a Petz-kórház közelében. Szavazás.

Szeghalmi Balázs


A kisalfold.hu tudósítói rovatában a legtöbb parkolási szabálytalanság Adyvárosból érkezik. A régóta ismert gond (egyre több autó, kevés parkoló) idén tavasszal tetőzött, amikor is fizetőssé vált a parkolás a Petz-kórház területén.

Hiába épült közel 200 új parkoló Adyvárosban, csak enyhíteni sikerült a gondokat

"Adyvárosban több mint egy évtizede próbáljuk újabb parkolók kialakításával enyhíteni a parkolási feszültséget, de ezek a lépések megoldani nem, csak mérsékelni tudják a kialakult helyzet" - kezdte a kisalfold.hu érdeklődésére Máthé-Tóth Péter, a Győri Útkezelő Szervezet tájékoztatásért felelős mérnöke.

"2003-ban kezdődtek a bővítések. Először a Földes Gábor utcában alakítottunk ki új merőleges és ferde parkolókat, ezt követték a Szigethy Attila út szervizútján átadott új parkolók. Néhány évig nem történt semmi, majd 2008-ban a lakóutca program indításával kezdődtek az újabb átalakítások.


Videó: Cseh Róbert


A Tihanyi, a Kassák és a Bán Aladár utcában, az Ifjúság körút páratlan oldalán külön-külön 30-35 új parkolót sikerült létesíteni. Utóbbi években már csak pár új beállásra alkalmas területet alakítottunk át - például a Szabolcska és a Körkemence utcában -, miközben a Földes Gábor és Kodály Zoltán utca kereszteződésében épített körforgalom néhány parkolóhelyet elvett.

Összességében közel 200 új parkolót adtunk át Adyvárosban az elmúlt 10 évben" - folytatta Máthé-Tóth Péter.


Kimetszett zöldterület helyén új parkoló a Kassák utca végén


Ami biztosan rossz megoldás: a Kassák Lajos utcában parkolót vadászni

A Győri Útkezelő Szervezet tájékoztatásért felelős mérnökével ezt követően autóba ültünk, s megnéztük azt a Kassák utcát, ahol előszeretettel állnak meg a kórházba igyekvő, betegeiket látogató családok, barátok.

A kanyargós kis utcákban szinte állandóan egymást kerülgetik az autósok, sok a balesetveszélyes helyzet: nem ajánljuk jó szívvel az itteni parkolókat.

"A Kassák utcai új parkolók kimérésekor fordult elő először, hogy egy lakóközösség megvétózta a bővítéseket, mert nem akarták a zöldterületüket, a fákat elveszíteni. A döntés nem volt teljesen egyértelmű, többen kardoskodtak a parkolók mellett, mire végül szavazással sikerült eldönteni a kérdést" - elevenítette az esetet Máthé-Tóth Péter.


A kis park, amit


Hol épülhetnek még új parkolók Adyvárosban? Hol érdemes próbálkozni szabad parkolót találni a kórház közelében?

Arra a kérdésünkre, hogy a jövőben hol lehetséges még újabb parkolóknak helyeket találni Adyvárosban, a Győri Útkezelő Szervezet tájékoztatásért felelős mérnöke úgy válaszolt: "elsősorban a Kuopio Park és a Kodály Zoltán utca szomszédságában, de szinte kizárólag zöldterületek kárára valósulhat meg a bővítés".

Végezetül, térjünk vissza az áldatlan állapotokat előidéző kórházi parkolásra. Sokan próbálkoznak a Pláza parkolóiban hagyni kocsijukat, de sokszor itt is lyukra futnak. Ebben az esetben érdemes a Pláza szervizútjának végén jobbra fordulni az egykori Vadász-laktanya területére: az aszfaltozott részen garantáltan akad szabad hely.


Pár száz méterre a kórháztól, a Pláza szervizútja mellett mindig találni szabad helyeket az egykori Vadász-laktanya területén

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!