Győr és környéke

2014.05.07. 21:46

Középiskolából egyetemre - fokozatmentes sebességváltás Győrben

A műszaki életpálya szépségeivel, ösztönző hatásaival ismerkedhettek meg középiskolások a közelmúltban. Ennek érdekében működött együtt a Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Középiskola, a Révai Miklós Gimnázium és a Széchenyi István Egyetem.

kisalfold.hu


Az együttműködése keretében a két győri középiskola kiválasztott diákjai belekóstolhattak abba, milyen a Széchenyi István Egyetem Közúti és Vasúti Járművek Tanszékére járni. Bekapcsolódtak alternatív hajtású jármű fejlesztési munkájába is (SZEnergy Team).

A jedlikesek megtervezhettek egy alkatrészt, ők ugyanis gépész informatikus szakon tanulnak iskolájukban, a révaisok egy filmet és egy prezentációt, egy bemutatkozó előadást állítottak össze. Összesen kilencen dolgoztak együtt, szakközépiskolások, gimnazisták és egyetemi hallgatók. Ma tartották meg a projekt értékelő rendezvényét.

A Széchenyi István Egyetem Közúti és Vasúti Járművek Tanszékének vezetője, dr. Lakatos István lapunknak elmondta, hogy szeretnék, ha minél több tehetséges diák jelentkezne hozzájuk. Szeretnék körükben vonzóvá, népszerűvé tenni a Széchenyit, hiszen itt is színvonalas műszaki képzés folyik, nem csak Budapesten.

Ezért szívesen megmutatják a város legjobb középiskoláiban tanulóknak a náluk folyó oktató és kutató munkát. Nyitottak arra, hogy több intézménnyel is felvegyék a kapcsolatot, ahogy már erre több példa volt eddig is. S szívesen fogadták a Jedlik-igazgatójának kezdeményezését, mert a hármas együttműködés ötlete tőle származott.

A tanszékvezető szerint a hosszadalmas leírásoknál többet érhet, ha élőben látják, megtapasztalhatják a leendő hallgatók, milyen a Széchenyire járni. S ha beszámolnak benyomásaikról társaiknak, számukra az számít a leghitelesebb információnak.

– Sok diákunkat érdekli a műszaki pálya, de a tankönyvekből nem nyerhetnek róla életszerű ismereteket. Ezért jó, hogy eljöhettek a Széchenyi-egyetemre. Így saját tapasztalataik alapján végiggondolhatják, hogy továbbtanuláskor tényleg ilyen szakokat válasszanak-e, tényleg ez való-e nekik, valóban tetszik-e.

A helyi képzés színvonala, az Audi közelsége, a biztos elhelyezkedési esélyek, a kollégiumi és az utazási költségek csökkentése miatt lehet, hogy érdemes Győr mellett dönteniük – fogalmazott Horváth Péter, a Révai Miklós Gimnázium igazgatója.

Arról már Domonkos László, a Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Középiskola igazgatója beszélt, hogy a projektben részt vett tanulóiknak az egyetemen tapasztaltak nagyobb kedvet adtak a tanuláshoz. Láthatták ugyanis, hogy ha jó eredményeik révén bejutnak a Széchenyire, egy biztos jövőt ígérő műszaki pályán indulhatnak el. A puding próbája az evés, egy középiskolás akkor tudja igazán, hogy melyik egyetemi szak lesz neki a legmegfelelőbb, ha belekóstolhatott.

Ezért Domonkos László azt szeretné, ha a következő tanévben is folytatódna a három intézmény együttműködése révén az elkezdett program és még több diák vehetne benne részt. A jedlikeseknek az is ösztönzést adott, hogy a közös munka során kiderült: amit eddig középiskolájukban a gépész-informatikus szakon tanultak, az hasznos, kamatoztatható tudás, a gyakorlatban jól alkalmazható.

Dr. Földesi Péter, a Széchenyi-egyetem rektora is beszédet mondott az együttműködés értékelésén és többek közt arról beszélt, hogy a jövőben egyre nagyobb hangsúlyt kaphat a tanulás során a fokozatmentes sebességváltás, például a középiskolából az egyetemre jutás során.

A rendezvényen elhangzott, hogy a gimnazisták és a szakközépiskolások közösen készítettek egy dolgozatot, amelynek témája a középiskolás diákok természettudományos, főként műszaki pálya iránti érdeklődése. A diákok egyetemistákat kérdeztek arról, miért választották a műszaki képzést, mi motiválta őket ebben.

A szakközépiskolás diákok az interjúk során elsősorban a napelemes autó gyártásáról, fejlesztéséről érdeklődtek, bekapcsolódtak az autó egyes alkatrészeinek tervezésébe.

A munkáról egy prezentáció készült, amelynek felhasználásával mindkét középiskolában előadásokat tartanak a műszaki felsőoktatásról, a kutatás-fejlesztésről s arról, hogyan tudott együtt dolgozni egy projekten szakközépiskolás, gimnazista és egyetemista.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!