Győr és környéke

2014.05.05. 18:49

Hosszú percekig zárva vannak a sorompók

A győri Baross híd lezárása miatt intézkedéseket hoz a vasúttársaság, hogy az Újlak utcai vasúti átjáróban rövidebb ideig és ritkábban zárjanak a sorompók. Csodát azért nem érdemes várni.

Hancz Gábor


A Baross híd mai lezárása miatt felértékelődnek azok a közlekedési útvonalak, amelyeken keresztül autóval, biciklivel és gyalog át lehet jutni a Győrt kelet–nyugati irányban kettészelő Budapest–Hegyeshalom vasútvonalon. A 821-es úti és a Fehérvári úti felüljárón, valamint a Nádor aluljárón kívül az Újlak utcai vasúti átjáró jelenthet egérutat, ott azonban évek óta visszatérő panasz, hogy a sorompók túl sokáig és túl sokszor zárnak. Az arra járók nemritkán tíz percnél is többet kénytelenek egy helyben rostokolni.

Az Újlak utcában sokszor tíz percnél is tovább kénytelenek várni az arra járók. Fotó: Bertleff András

Az Újlak utcában sokszor tíz percnél is tovább kénytelenek várni az arra járók. Fotó: Bertleff András
A Kisalföld megkérdezte a MÁV-ot, hogy nem tervezi-e megkönnyíteni az autósok helyzetét legalább november közepéig, amíg a Baross híd nem használható.

A vasúttársaság válaszában azt írta: az utcát öt vágány keresztezi, amelyek közül a két fővágányon és az egyik tolatóvágányon nagy a forgalom. 

A sorompók jogszabály szerint, legalább 45,5 másodperccel a szerelvény érkezése előtt zárnak. „Amennyiben a forgalmi szolgálattevő egy személypályaudvaron álló vonatnak szeretne szabad jelzést adni, akkor a jelzőkezelés után a sorompó pirosra vált, majd 12 másodperc elővillogás után lecsuknak a sorompórudak. 40 másodperc jelzőkésleltetés után a személypályaudvaron lévő valamelyik jelző szabad lesz és a vonat csak ezután indulhat. A sorompó az elektronikus állomási berendezés része, működését szoftveres úton vezéreljük és ellenőrizzük. Ezekből következik, hogy a lezárási időn nem lehet változtatni, nemcsak technikailag, hanem biztonságtechnikailag sem. Minden beállított idő utasításban szabályozott és hatóságilag jóváhagyott" – fogalmazott a MÁV Kommunikációs Igazgatósága.

A lezárási időn tehát nem lehet módosítani, viszont a vasúttársaság azt ígérte, hogy két intézkedést tesznek azért, hogy a jelzők kevesebbszer mutassanak pirosat. Egyrészt felülvizsgálják, hogy a személyszállító vonatok ürítése, feltöltése történhet-e más időpontban, esetleg más helyszínen vagy állomáson. Másrészt a forgalmi szolgálattevőknek elrendelik, hogy az említett technológiai idők figyelembevételével a sorompók lezárását csökkentsék.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!