Győr és környéke

2014.05.19. 14:18

Búcsúzunk a papíralapú anyakönyvtől

Minden adatot elektronikusan rögzítenek a hivatalok júliustól.

Hancz Gábor


Csaknem egymilliárd forintos fejlesztéssel vezetik be az elektronikus anyakönyvezést júliustól. A nyilvántartáshoz hozzáférhetnek a bíróságok és a hatóságok is.

A legnagyobb változás előtt áll az anyakönyvezés azóta, hogy 1895-ben az állam magához vette ezt a feladatot az egyházaktól. Július 1-jén lép hatályba az elektronikus anyakönyvezés bevezetéséről szóló törvény, amelynek értelmében a jelenlegi négyféle (születési, halotti, házassági, bejegyzett élettársi kapcsolati) papír anyakönyvet egyetlen digitális nyilvántartás váltja fel, személyhez kötötten. Az átállást a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala vezényli le. Ott kérdésünkre kifejtették: az informatikai fejlesztések és a beszerzések már megtörténtek.

Polcok sorát töltik meg az anyakönyvek. Kun Mária szerint az új rendszer a tárolási problémákat is megoldja. Fotó: Bertleff András

Polcok sorát töltik meg az anyakönyvek. Kun Mária szerint az új rendszer a tárolási problémákat is megoldja. Fotó: Bertleff András

Uniós pénzből 920 millió forintba kerül a fejlesztés, amely teljes egészében európai uniós pénzből valósul meg

Jelenleg a bevezetés előtti utolsó tesztek zajlanak. Az oktatásokat és a rendszer bevezetését megelőző országos technikai próbákat júniusban tartják.

A rendszer fokozatosan épül ki. A július 1. utáni anyakönyvi eseményeket (így mondjuk a születést, az elhalálozást) már csak elektronikusan rögzítik. A korábbi papír anyakönyvek megmaradnak, azokból az adatok ugyanis csak apránként kerülnek át a számítógépes nyilvántartásba, például akkor, ha valaki születési anyakönyvi kivonatot kér. A cél mindenesetre az, hogy az ügyfelek gyorsabban intézhessék ügyeiket, s ritkábban is kényszerüljenek rá, hiszen az elektronikus anyakönyvekhez az anyakönyvvezetők és az arra jogosult szervek is hozzáférnek majd.
Kun Mária, a győri anyakönyvi hivatal vezetője elmondta: nagyon várják az átállást, amely jelentősen egyszerűsíti majd munkájukat. Példaként említette, hogy nem kell majd levelezniük az anyakönyvi hivataloknak egymással vagy a társhatóságokkal, hiszen minden jogosult látja majd az anyakönyvi adatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!