Győr és környéke

2014.05.04. 23:41

Baross híd lezárása: mérlegen az első nap, csütörtöktől rosszabb lesz

A Baross híd lezárásának legnagyobb vesztese a 821-es főút és a Szent István út - ez rögtön az első nap reggelén kiderült. Dugók, sorok sok helyütt voltak, de a város közlekedése nem omlott össze. Egyelőre marad a módosított forgalmi rend, pár nap múlva viszont információink szerint változtathatnak rajta.

kisalfold.hu


Hétfő

Túléltük az első napot

Ahogy az várható volt, a Baross hídon nap mint nap áthaladó közel tizenhétezer járművet nem nyelte el a föld, de még a város úthálózata sem. A lezárás sok kellemetlenséggel jár: buszmegállók szűntek meg, vagy vannak másutt, többet kell gyalogolni, és olyan autós is kevés akad, akinek nem teszi próbára az idegeit egy hosszú sor csúcsidőben.

- Az állami közútkezelő, a rendőrség, a Volán, az önkormányzat és az útkezelő szervezet szakemberei hétfő délután ültek össze, hogy elemezzék a tapasztalatokat - tudta meg a kisalfold.hu Máthé-Tóth Pétertől, a Győri Útkezelő Szervezet szóvivőjétől.

A város több pontján, már a hajnali óráktól figyelték a forgalmat. Gyalogos és motoros rendőrökkel is lehetett találkozni. Nem büntettek, hanem tájékoztatással segítették az autósokat, gyalogosokat, esetleg szabálytalanul közlekedőket.

A rendőrök és a megfigyelők egyelőre a következő napokban is az utakon maradnak, amíg a ˝forgalmi átrendeződés˝, ahogy mondják a szakemberek, meg nem történik. Hogy ez mit jelent? Most még mindenki a számára legmegfelelőbb útvonalat keresi. Az első nap kipróbált egyet, de lehet, hogy holnap vagy holnapután áttér egy másikra.

- Amíg ez lezajlik, nem érdemes változtatni - született meg a döntés az ülés után, ahol úgy értékelték:a menetidő az érintett utakon nőtt, de a város közlekedése nem omlott össze. Ez pedig nagy dolog, hiszen nincs ember, aki le tudta volna modellezni, hogy a Baross hídon nap mint nap áthaladó több ezer autós mától melyik utat választja.

Ahogy hétfőnként lenni szokott, az ingázók megnyomták a város forgalmát. Csütörtöktől viszont rosszabb lesz a helyzet, mert véget ér a középiskolákban az érettségi szünet. Éppen ezért a szakemberek a hét második felében ülnek össze újra, hogy meghozzák a végleges döntést a tervezett változtatás mellett.

Információink szerint várhatóan a 821-es főút Kálvária utcai csomópontjában állítják majd vissza az eredeti forgalmi rendet.

(A csomópontban azzal a céllal módosították a sávkiosztást, hogy az autóbuszok hamarabb el tudják hagy ni a felüljárót. Ennek ellenére hatalmas dugók alakultak ki csúcsidőben, hétfő délután négy óra körül például a Petőfi hídig ért a sor.)

Ami fontos: a hozzátartozók, ismerősök segítsék a mozgássérülteket, látássérülteket. Járják be együtt az új útvonalakat, hogy mindenki megtalálja azokat a felületeket, ahol sérültként közlekedni tud. Az autósok számára pedig marad a jó tanács: továbbra is figyeljék a táblákat, burkolati jeleket. Szerencsére sok olyan sofőrrel lehetett találkozni, aki láthatóan tudatában volt a lezárásoknak, terelő utaknak. Határozottan hajtottak be olyan utcákba, ahová korábban tiltott volt bekanyarodni.

Végül:aki tudja, kerülje el a 821-est. A Nádor aluljárónál még van szabad kapacitás, aki pedig teheti, próbálkozzon meg a 81-es főúttal. Az út kilométerben lehet hogy több, időben viszont gyorsabb.

Balesetről, észrevételről nem érkezett hír

A kora délutáni órákig rendőrségi helyszínelőt egyetlen helyszínen sem kértek és a járőrök sem találkoztak balesettel. A forgalmi renddel kapcsolatban a hivatalos szervekhez, intézményekhez észrevétel nem érkezett.


15.41 - A Kálvária Panzió után lévő kereszteződéstől, az Újlak utcai szerkesztőségünkig áll a kocsisor, tehát most torlódásra kell számítani. A Kapuvárra tartó helyközi járat a vidéki buszpályaudvartól eddig öt perc alatt érti ki a városból, most ez kilenc és fél percbe telt - jelezte kollégánk.

15.25 - Egy érdekes helyzet a híd lábánál: kerékpárok körbekerítve.  De nem kell pánikba esniük a kétkerekűek tulajdonosainak: most még elvihetik onnan a bicikliket. A kisalfold.hu információi szerint azonban a kerékpártároló munkaterületen belül esik, amint kiürül, a kivitelező elszállítja. 


 

12.40

A lezárt hídon zajlanak a munkálatok, ezért a gyalogosoknak is kerülniük kell a vasútállomás aluljárója felé.

Gyalogosforgalom a Megyeháza felől.

Gyalogosforgalom a Megyeháza felől.

10.17

Győr: a Baross híd elkerülése a felújítás alatt

Videó: Cseh Róbert

Videó: Cseh Róbert

9.49

9.27
- Baleset nem történt, jelentős torlódásokról sem tudunk egyelőre.


Lezárták a győri Baross hidat - 1.nap. Fotók: Cseh Róbert


8.11 - A kisalfold.hu újságírója szinte pontban 7.15-kor érkezett Győr táblájához Kismegyernél. Mind a 82-es, mind a 83-as főút győri szakaszán nem akadt semmi gondunk: könnyen vágtuk át magunkat a városon.

Ön mit tapasztalt a Baross híd lezárása után a közlekedésben?
Várjuk beszámolóit, észrevételeit ide:
[email protected]
A 821-es út felüljárójánál találtuk először szemben magunkat kisebb dugóval a Kálvária utcai csomópontnál. Nem sokkal fél nyolc előtt jártunk ekkor.

Hamarosan a Szent István út és a Nádor aluljáró felé vettük az irányt. Az aluljárón keresztül semmi különöset nem láttunk, a Szent István úton kicsit torlódott a kocsisor.

Végezetül, ami nálunk kiverte a biztosítékot: a Révai Miklós utcában "száguldozó" kukás kocsival, míg a Nádor aluljárónál dudáló, türelmetlenkedő, autósnak odaszólogató buszsofőrt láttunk. Ha már mindenki az autósok türelmét kéri, talán a buszsofőröknek illene leginkább jó példát mutatni.

Mint ahogy az sem fog beleférni, hogy a Szent István út kellős közepén gyalogosok szaladgáljanak a zebrától jó messze.

A mai nap legfontosabb tanulság: 15-20 perccel korábban el kell indulni a szokásosnál, s akkor biztosan mindenki odaér a munkahelyére vagy az iskolába reggel.   

  

Kisebb úttorlasz a Szent István úton: ez a helyzet körülbelül 15 másodpercig tartott8.058.02 - Újlak utcai szerkesztőségünkben átlag 10 percenként hallunk egy-egy dudaszót, türelem-türelem, csak ezt tudjuk mondani. Egyébként továbbra sincs dráma, halad a forgalom.


Lezárták a Baross hidat Győrben II.


7.36 -  A Baross híd lábánál nincs dugó, a Szent István út szökőkút és városi bíróság közötti szakaszán halad lassan a forgalom. A Jókai utcából nehéz kihajtani az autósoknak.

˝Amíg nem történik baleset, nincs dráma, gyakorlatilag folyamatosan lehet haladni˝- összegzett kollégánk. A Győrből kifelé vezető oldalon simán lehet közlekedni, nincs fennakadás.


7.29 - Növekvő forgalom a Szent István úton

Növekvő forgalom a Szent István úton

Növekvő forgalom a Szent István úton
7.17 - A Szent István úton az 1-es főút felől növekszik a forgalom.

Néhány autóst, biciklist már visszafordítottak a rendőrök a híd elején.

Galéria!

 Várjuk Olvasóink tapasztalait is! [email protected]

7.12 - A 82-es, majd a 83-as főutak győri bevezető szakaszát ˝teszteli˝ éppen kollégánk, egyelőre semmi rendkívülit nem tapasztalt, nincs erős forgalom.  

7.03 - A buszpályaudvar felől a vasúti aluljárón áthaladva kellemes meglepetés: a falak lefestve, eltűntek a ronda graffitik. A városháza mögött már látszik, hogy a Baross híd egy része felállványozva.  Minderről hamarosan videó.6.55 - Bár a vidéki buszpályaudvarnál, a Baross hídra felvezető lépcső lezárását még nem jelzi tábla, azért ne induljanak el felfelé, mert kollégánkat is visszafordították, hamarosan pedig oda is kikerülnek a táblák.

6.50 - A Sopron felől Győrbe érkező buszok  - mivel nem állhatnak meg az Eötvös parknál - a Kálvária Panzió utcájában hajtanak a vidéki buszpályaudvar felé. A Kapuvár felől érkező járat így is tartotta a menetidőt - szól az első, kollégánk általi jelentés.
 

Vasárnap, 21.40

A Baross hidat hajnali öt órakor zárják le hétfőn. A legfontosabb közlekedési változásokról ide kattintva olvashatnak, míg a helyi buszok menetrendváltozásáról itt találnak információkat.

A rendőrség tanácsait szintén érdemes megfontolni. Már csak azért is, mert hétfőn kezdődik az idei érettségi, s bizony az első napokban ennek is lehet szerepe a híd lezárását követő új forgalmi helyzetben.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!