Győr és környéke

2014.05.15. 10:48

Arrabona Városvédők a szoboráthelyezésről

A szoboráthelyezés a hozzá hasonlók torz értékítéletéből fakadó semmibevétele Győr, Európa és a kereszténység dicsőséges múltjának - közölte az egyesület.

OS


A Győr visszafoglalásának 400 éves évfordulójára 1998-ban készített Pálffy-Schwarzenberg szobor Borkai Zsolt indítványára a Kossuth-híd hídfőjéhez került át, mert nem illik az új rendezvényteréhez. Helyére a győri Szent Családot ábrázoló szobrot szándékozik állítani. A győri hősöket ezért a szobor eredeti alkotóját megbízva dobatta a város egykori trágyadombjára - olvasható az Arrabona Városvédő Egyesület közleményében.

A várfalon kívülre, arccal a Dunának, mintha eltévedt turistaként a folyót akarnák visszafoglalni, két oszlopon nyugvó talapzatán pedig lépcső vezet a fű egyik szélétől a másikig. Bokortól övezett gödörbe rejtette, egy földbe ásott beton illemhely közvetlen szomszédságába, lehetetlenné téve ezzel a civilek méltó megemlékezését. A városvezetés inkább a vesztes kismegyeri csatát ünnepli ahelyett, hogy a győri vár törököktől való visszafoglalásának hagyományát élesztené újra.

Ebben a városban megteheti egy bizonyos kör, hogy az Európában is egyedül álló reneszánsz erődöt kifilézve, mélygarázst építsen a közepére, maradványait vakító gránittal vonja be és betonba oltott üveggel alkosson hamis történelmi utcaképet, hódolva ezzel egy feledésbe merült divathóbortnak.

Borkai Zsolt sportemberhez méltatlan módon lökte a történelem szemétdombjára egy olyan hihetetlenül jelentős haditett emlékét, amelyet a maga idejében Európa-szerte emlékkeresztek állításával, hálaadó misékkel ünnepeltek. A szoboráthelyezés a hozzá hasonlók torz értékítéletéből fakadó semmibevétele Győr, Európa és a kereszténység dicsőséges múltjának - zárul a közlemény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!