Győr és környéke

2014.05.16. 15:40

Apad a Lajta, pénteken mehet másodfokú készültség alá

Folyamatos a figyelőszolgálat a Lajtánál, a mielőbbi védekezést biztosító, megtöltött homokzsákok rendelkezésre állnak.

kisalfold.hu


Csütörtök:

Apadnak a folyók Észak-Dunántúlon, Mosonmagyaróváron reggelre harmadfok alá  esett a Lajta vízszintje - áll a regionális vízügyi igazgatóság  csütörtöki tájékoztatójában.  
   
A Duna Nagybajcs és Esztergom között végig apad, és a  következő napokban is lassú szintcsökkenésre lehet számítani. A Rába  Árpásnál szerda este óta intenzívebben apad.   
   
Mosonmagyaróvárnál a kora hajnali órákban csökkent a Lajta  vízszintje a harmadfokú készültség szintje alá, a folyó pénteken  kora hajnalban apadhat a másodfokú szint alá.  
   
A Répcén is levonulóban az árhullám, így Árpás körzetében és  Répcelak, Sárvár térségében csütörtök reggel hat órától másodfokúról  első fokúra mérsékelték a készültség szintjét.   
   
Szerda este Kapuvár és a Hanság térségében megszüntették az első  fokú belvízvédelmi készültséget.


Szerda:

Estére a harmadfokú készültségi szint alá apad a Lajta, a másodfok szintje  alá pedig csütörtökön reggel vagy délelőtt csökken a vízszint - áll  az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szerda délelőtti  közleményében.  
   
Mosonmagyaróvárnál a tetőzés óta mintegy negyven centimétert  apadt a folyó, közölték, jelezve: Győrnél a Rába szintje több mint  egy méterrel alacsonyabb a tetőzéskor mértnél. Ragyogónál a folyó  lassú apadása a déli óráktól gyorsulhat fel. 
 

Kedden írtuk

12.38 - Lassú apadás a Lajtán


A Lajta vízállása hétfő este tetőzött. A folyó mentén vízügyi szakemberek, helyi önkéntesek és a Szigetköz Járási Mentőcsapat 10 fővel homokzsákokat rakott, töltésmagasítási munkákat végzett.

Mosonmagyaróváron a Csók István úton az esti órákban a töltés alsó részén fakadó víz jelent meg, veszélyeztetve az ott lévő családi házat, melynek védelmére a helyi hivatásos tűzoltók 50 db homokzsákot helyeztek el. Kedd éjszaka a folyó vízszintje stagnált, reggeltől elhúzódó, lassú apadás figyelhető meg. Jelenleg is folyamatos a figyelőszolgálat a Lajta folyónál, további fakadó vizek megjelenése esetére a mielőbbi védekezést biztosító megtöltött homokzsákok rendelkezésre állnak - tájékoztatta a kisalfold.hu-t Ruskáné Takács Anita tűzoltó hadnagy, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője.

11.25 - Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása

Az elmúlt 24 órában sehol nem volt számottevő csapadék. Az előrejelzések szerint péntek-szombatig sehol nem várható területi átlagban jelentős csapadék.

A Duna Esztergom-Nagybajcs között végig apadó tendenciájú és az elkövetkező napokban további apadásra lehet számítani.

Győrnél a Rábán a ma reggeli vízállása 401 cm, több mint fél métert apadt a tetőzés óta.

Ragyogónál a folyó a tetőzést követően csak kismértékben apadt. Jelentősebb vízszintcsökkenésre a szerda délelőtti óráktól számíthatunk.
Árpásnál a Répce árhullám hatására a vízszint kismértékben a készültségi szint felé emelte a vízállást a késő esti órákra. A ma reggeli adatok alapján a folyó elérte a tetőzést 325 cm vízállással.

Igazgatóságunk területén a Répce-árapasztón a tegnap hajnali intenzív áradást követően a déli óráktól ismét stagnáló – alig változó vízjárás jellemzi a folyót, további emelkedés nem várható. A következő 24 órában a Répce-völgybe kijutott nagy tömegű víz visszafolyása miatt Répcelaknál stagnáló – alig változó vízjárásra számíthatunk. A II. fokú árvízvédelmi készültség szintje (300 cm) alá a holnap esti óráktól csökkenhet a vízszint.

Mosonmagyaróvárnál a Lajta az esti óráktól kezdődően, 292 cm-es vízállással, 10 órán keresztül tetőzött. A hajnali óráktól lassú apadás tapasztalható.

A III. fokú készültség szintje (220 cm) alá 21-én, szerdán az esti óráktól csökkenhet a folyó vízszintje.

A másodrendű töltés magasítása tegnap befejeződött. A töltés mentén megjelenő fakadóvizeket és egyéb jelenségeket az őrszolgálat figyelemmel kíséri és a szükséges beavatkozásokat a helyi védelemvezető irányításával elvégzi.

A védekezésbe 113 vízügyi dolgozó vesz részt a Lajtán.

A korábban elrendelt ár- és belvízvédelmi készültségi fokozatok továbbra is érvényben vannak.

A Rába felső belvízvédelmi szakaszon az Árpási szivattyútelep nappali, a Kapuvári-Hansági belvízvédelmi szakaszon a Bősárkányi szivattyútelep továbbra is éjjel-nappali üzemrend szerint működik.

A belvízzel elöntött területek nagysága 1562 hektár.Kedd

Panorámakép a megemelkedett Lajta vízszintről - a teljes méretért kattintsanak a képre!

Fotó: Dobos Róbert

Fotó: Dobos Róbert

Árad a Lajta Mosonmagyaróváron a Kiserdő hídnál és a Mosoni-Duna Halászinál - írta olvasó- tudósítónk, Talpas Balázs.

Kedd 8.15 - A mezőgazdasági károk elkerülése érdekében a védvonalak ideiglenes erősítésével, szükségtározás nélkül biztosítják Mosonmagyaróvár biztonságát a vízügyi szakemberek - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) kedd reggel az MTI-vel.

A Lajtán lehullott nagy mennyiségű csapadék hatására jelentős árhullám vonul le. Vasárnap késő délután a Lajta vízszintje átlépte a harmadfokú készültség szintjét, és tartósan, egész hétfő éjszaka tetőzött 292 centiméteres vízállással.

Kiemelték: bizonyos nagyságú árhullámok esetén Mosonmagyaróvár árvízvédelmi biztonságát csak úgynevezett szükségtározással lehet megoldani, ami azt jelenti, hogy a többletvízhozamot a kijelölt mezőgazdasági területekre vezetik ki. Erre legutóbb 2009-ben volt szükség.

A vízügyi szolgálat megteremtette a szükségtározás és a víz biztonságos kivezetésének feltételeit - közölték. Ugyanakkor hozzátették: szükségtározás esetén a tározó területén jelentős mezőgazdasági károk keletkeznek. Az ideihez hasonló nagyságrendű 2009-es árvíz tapasztalatai alapján ezért az Országos Műszaki Irányító Törzs úgy döntött, hogy szükségtározás helyett a védvonalakat erősítik meg ideiglenesen.
Ehhez már vasárnap a térségbe vezényelték a helyiek mellé a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság 34 dolgozóját. Homokzsákokkal ideiglenes védvonal-erősítéseket építettek ki, stabilizálták a töltéskoronát a kritikus szakaszokon, és folyamatosan elemzik a helyzetet.

A töltések tartós terhelése miatt már szivárgásokat is tapasztaltak, ezért folyamatosan ellenőrzik az árvízzel érintett szakaszokat.

Az apadás várhatóan kedden indul meg, majd szerdán-csütörtökön süllyednek a vízszintek a harmadfokú árvízvédelmi készültségi szint alá - írta az OVF.

21.25 - Áradó Lajta Mosonmagyaróváron

Áradó Lajta Mosonmagyaróváron. Fotók: Keszei Antal20.30 - A megáradt és az ˝átlagos˝ Lajta címmel küldte olvasónk az alábbi képet:


Fotó: Takáts Ákos

Fotó: Takáts Ákos


15.05 - Győrben már húsz centit apadt a Rába, a hét végéig pedig a térség folyóinak vízgyűjtő területein nem várható számottevő csapadék - közölte az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság hétfőn az MTI-vel.

Tájékoztatásuk szerint a következő napokban tartós lehet a Duna szintcsökkenése az Esztergom és Rajka közötti szakaszon, a Rábán pedig lassú apadás tapasztalható. Vág térségében azonban a Répce újabb árhulláma miatt emelkedik a folyó szintje.

A Lajta vízszintje reggel Mosonmagyaróvárnál 271 centiméter volt, ami fél méterrel haladta meg a harmadfokú készültség szintjét. A folyó itt a késő esti órákban, 280-300 centiméterrel tetőzhet. A folyó mentén zajló védekezéshez 34 embert vezényeltek át vasárnap a Közép-Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóságtól.

A Répcén levonuló árhullám miatt Rábakecölnél és Répcelaknál reggel nyolc órától elsőről másodfokúra emelték a készültséget, ugyanakkor a Duna apadása miatt Vének és Dunaszentpál, illetve Dunaszentpál és Dunaremete között megszűnt az elsőfokú készültség. A kapuvár-hansági szakaszon ugyanakkor este hat órától elsőről másodfokúra emelték a belvízvédelmi készültség szintjét.

12.10 - 400 homokzsák Mosonmagyaróvárra

A vízügyi igazgatóság előrejelzése szerint a Lajta folyó tetőzése kedd hajnalban várható. A folyó vízszintjének további emelkedése miatt a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 400 darab megtöltött homokzsákot átszállított a Mosonmagyaróvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságra.

A homokzsákok az esetlegesen szükségessé váló városi védekezés során nyújthatnak gyors segítséget - tájékoztatta portálunkat Ruskáné Takács Anita tűzoltó hadnagy, a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

12.05 - Szerdán megnyithatják a rakpartot Győrben

– A víz levonulóban, és ha megússzuk az újabb árhullámot, már csak takarítani kell és szerdától újra járható lesz a Móricz Zsigmond rakpart és a Kossuth híd mindkét irányban – értesült a kisalfold.hu Máthé-Tóth Pétertől. A Győri Útkezelő Szervezet szóvivője hozzátette: a tisztítást végző Győr-Szol kedden elvégzi a rezidencia felőli árvízvédelmi mobilgát évente kötelező szárazpróbáját is.

11.20 -
Az elmúlt 24 órában a Duna alsó-ausztriai vízgyűjtő területén, a legtöbb helyen már 10 mm alatti csapadékösszegeket mértek. Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság területén belül általában 5 mm alatti csapadék hullott, csak a Rába és a Marcal mentén volt helyenként 10-15 mm-t elérő mennyiség. Az OMSZ vasárnapi előrejelzése szerint a hét végéig sehol nem várható területi átlagban számottevő csapadék.

A Duna Esztergom-Rajka között végig apadó tendenciájú és az elkövetkező napokban további lassú apadásra lehet számítani.

Győrnél a Rábán a tetőző vízállás 464 cm volt, azóta lassan apad, a hétfőn reggeli vízállás 443 cm.

A Rába Ragyogónál a tetőzést követően csak kismértékben apadt és az apadás továbbra is el fog húzódni.

Az érkező Répce árhullám a torkolati szelvényben már kismértékben apadó vízjárású Rábát ér el. Vág térségében emiatt az apadó tendencia megfordult és ismét áradó jellegű. A készültségi szintet várhatóan nem fogja elérni a vízállás.

Árpásnál a hajnali óráktól szintén kismértékű vízállás emelkedés látható, ami már a megnövekedett érkező Répce vízhozamnak tudható be. Emiatt még számítani kell ebben a szelvényben vízállás emelkedésre, de a készültségi szintet (320 cm) várhatóan nem fogja elérni a vízállás.

Hétfő reggelre intenzíven áradó jellegűvé vált a vízjárás a Répce-árapasztón, a hajnali órákban átlépte a II. fokú árvízvédelmi készültség szintjét (300 cm), melynek oka, hogy Igazgatóságunk területére az éjszakai órákban megérkezett a völgyi árhullám víztömege. Számításaink szerint az árhullám tetőzése a 350-380 cm közötti tartományban várható. A tetőzésre legkorábban a hétfő kora délutáni óráktól számítunk. A Góri tározó üzembe helyezésének kedvező hatásaként varhatóan nem, vagy csak kis mértékben haladja meg a III. fokú készültség szintjét a vízállás.

A Lajta vízszintje Mosonmagyaróvárnál a késő délutáni órákban átlépte a III. fokú árvízvédelmi készültség szintjét (220 cm). A vízállás hétfő reggel 271 cm volt. A tetőzés várhatóan a hétfő késő esti órákban fog megtörténni 280-300 cm közötti vízállással.

A Lajta folyóra 34 főt vezényeltek át vasárnap a Közép-tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóságtól. A vízügy munkatársai a védekezési munkákat segítik.

Az igazgatóság kisvízfolyásai mindenütt apadnak, a Marcal felső szakaszán is már csak nagyon lassú ütemű áradás tapasztalható.

A Répcén érkező árhullám, illetve a kedvezőtlenül alakuló hidrológiai helyzet miatt a Központi védelemvezető
• az Árpás-Répceszemerei árvízvédelmi szakasz Rábakecöli gátőrjárásán 2014.05.19. 08 órától az I. fokú árvízvédelmi készültség II. fokúra emelését
• a Répcelak-Sárvári árvízvédelmi szakasz Répcelaki gátőrjárásán 2014.05.19. 08 órától az I. fokú árvízvédelmi készültség II. fokúra emelését rendelte el.

A Dunán levonuló árhullám, illetve a kedvezően alakuló hidrológiai helyzet miatt a Központi védelemvezető
• a Vének-Dunaremete árvízvédelmi szakaszon 2014.05.19. 12 órától az I. fokú árvízvédelmi készültség megszűntetését
• a Vének-Dunaszentpál árvízvédelmi szakaszon 2014.05.19. 12 órától az I. fokú árvízvédelmi készültség megszűntetését rendeli el.

A kedvezőtlenül alakuló kül- és belvízszintek miatt a Központi védelemvezető
• a Kapuvár-Hansági belvízvédelmi szakaszon 2014.05.18. 18 órától az I. fokú belvízvédelmi készültség II. fokúra emelését rendelte el.

A Rába felső belvízvédelmi szakaszon az Árpási szivattyútelep nappali, a Kapuvári-Hansági belvízvédelmi szakaszon a Bősárkányi szivattyútelep éjjel-nappali üzemrend szerint működik.

A belvízzel elöntött területek nagysága 1568 hektár.

Árvíz - A Répce Répcevisnél10.30 - Vasárnap este hat órától harmadfokú árvízvédelmi készültség lépett életbe a Lajta teljes magyarországi szakaszán.

Hétfőn kora reggeltől a Szigetköz Járási Mentőcsapat is részt vesz a védekezési munkálatokban 10 emberrel. A Lajta mentén Hegyeshalom és a határ közötti területen közel 1 km-es hosszon nyúlgát építése folyik a vízügyi szakemberek irányítása mellett. Jelenleg 55 ember vesz részt a homokzsákok elhelyezésében, ellátásukról a Magyar Vöröskereszt Területi Szervezete gondoskodik.

Lakott területet nem veszélyeztet a Lajta, a mezőgazdasági zöld területek védelme érdekében van szükség a töltés magasítására - tájékoztatta portálunkat Ruskáné Takács Anita tűzoltó hadnagy, a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Hétfő 8.35 - A Győr-Szol Zrt. értesíti a közlekedőket, hogy az ár levonulását követően Győrben a Petőfi-híd alatti ingyenes parkolót május 19-én (hétfő) reggel fél kilenctől megnyitotta, a terület ismét az autósok rendelkezésére áll.

Vasárnap

18. 40

Vasárnap este hat órától harmadfokú árvízvédelmi készültség lépett életbe a Lajta teljes magyarországi szakaszán, mert a folyó vízszintje elérte a 220 centimétert.

Az illetékes vízügyi igazgatóság előrejelzése szerint a folyó tetőzése kedd hajnalban várható, 260-280 centiméteres vízszint mellett - közölte a katasztrófavédelem.

Vasárnap a Lajta mentén a Mosonmagyaróvári járás térségében nyúlgát kiépítése kezdődött. Hétfőn kora reggeltől a Szigetköz Járási Mentőcsapat is részt vesz a védekezési munkálatokban 10 fővel.

13. 22 - A Mosoni-Dunán és a Rábán levonuló árhullám miatt még érvényben vannak a korlátozások Győrben

A  Mosoni-Dunán levonuló árhullám miatt

• Győrben a Móricz Zsigmond rakpart alsó rakparti szakaszát lezárták.
 
• Győrben a Kossuth-híd forgalmát is korlátozták, a gyalogosokon, kerékpárosokon kívül csak a Káptalandombi célforgalom haladhat át.
 
A Rába folyó várható áradása miatt

• Győrben, a Petőfi-híd alatti ingyenes parkolót a Győr-Szol Zrt. lezárta.

12. 50 - Összefoglaló

Győr térségében tetőzéshez közeli a Rába vízszintje; a folyón lassú apadás várható - tette közzé honlapján vasárnap az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

Mint írták, a Duna a vártnál korábban, már éjfél körül tetőzött Nagybajcsnál, napközben gyorsuló apadásra számítanak a szakemberek, ezt délután átmeneti stagnálás követ.

Komáromnál a folyó szintje reggel elérte az elsőfokú készültség határát, délelőtt még néhány centit emelkedett, készültségi fokozatot azonban nem rendeltek el. Szintén készültségi szint alatt, 470-490 centiméteren tetőzik az esti órákban Esztergomnál a Duna.

A Lajta vízszintje Mosonmagyaróvárnál reggel 198 centiméter volt, délelőtt lépte át a másodfokú készültség 200 centiméteres szintjét, és a 220 centiméternél elrendelt harmadfokú készültségi szint felett 40-60 centivel tetőzik majd. Ezért itt este hat órától harmadfokúra emelik a készültség szintjét.

12. 40 - Útlezárás megyénkben

Megyében félpályás lezárás van érvényben a 8627-es jelű alsóbbrendű úton Röjtökmuzsajnál és sebességkorlátozásra számíthatnak az autósok a 8309-es jelű úton Tényő térségében.

11. 00 - A legfrisebb információk
 
Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása:

Az elmúlt 24 órában a Duna alsó-ausztriai vízgyűjtő területének magasabb pontjain sokfelé mértek 15 és 30 mm közötti csapadékmennyiséget. A Lajta felső szakaszának térségében a legtöbb helyen már csak 5 és 10 mm közötti értékeket mértek. A Rába ausztriai vízgyűjtőjének északi, burgenlandi és alsó-ausztriai részén és a Fertő-tó vízgyűjtőjén is csak néhány helyen volt kevéssel 5 mm feletti csapadékmennyiség.

Az OMSZ tegnapi előrejelzése szerint ma már mindenhol 5 mm alatt marad a lehulló csapadék területi átlaga.

A Duna Nagybajcsnál a vártnál korábban, éjfél körül tetőzött 543 cm-rel. Ma napközben várhatóan az apadás üteme gyorsulni fog, majd délutántól átmenetileg stagnáló jellegű is lehet.

Komáromnál a vízállás ma reggel gyakorlatilag elérte az I. fokú készültség szintjét (500 cm) a délelőtti órákban még néhány cm-t emelkedhet a tetőzésig (505 cm). Készültségi fokozat elrendelésére azonban nem került sor.

Esztergomnál az árhullám tetőzéskor a készültségi szintet nem fogja elérni és 470-490 cm közé várható ma esti órákban.

Győr térségében a Rábán a mostani szintek gyakorlatilag tetőzés közeli állapotokat jelentenek. Várhatóan lassan fognak csökkeni a vízszintek.

Ragyogónál a Rába tegnap délelőtt 164 cm-rel tetőzött. Azóta az apadás folyamatos.

Árpásnál a hajnali óráktól tetőzik a folyó. A vízállás tetőzéskor 305 cm volt.

Igazgatóságunk területén a Répce-árapasztón a tegnap reggeli óráktól kezdődően, stagnáló – alig változó a folyó vízjárása. A Répcelaknál kialakuló tetőzés értékét a völgyi árhullám levonulása nagyban befolyásolja. Tetőzésben várhatóan az I. fokú árvízvédelmi készültség szintjét (250 cm) elérő vízállások alakulhatnak ki, legkorábban a ma esti óráktól.

A Lajta vízszintje Mosonmagyaróvárnál ma reggel 198 cm volt. A II. fokú árvízvédelmi készültség szintjét (200 cm) ma a kora délelőtti órákban átlépi a vízszint. Az érkező árhullám a III. fokú készültséget (220 cm) meghaladó szinten (260-280 cm) fog tetőzni a kedd kora hajnali órákban. A III. fokú készültség szintjét a ma délutáni órákban lépheti át a vízszint.

A Marcalon és az Igazgatóság területén lévő kisvízfolyásokon továbbra sem alakult ki jelentős árhullám. A kisvízfolyásokon már mindenütt apadás tapasztalható, a Marcal felső szakaszán is lassan megáll a lassú ütemű áradás.

A Lajtán érkező árhullám, illetve a kedvezőtlenül alakuló hidrológiai helyzet miatt a Központi védelemvezető

a Lajta-menti árvízvédelmi szakaszon 2014.05.18. 18 órától az II. fokú árvízvédelmi készültség III. fokúra emelését rendeli el.


A Rába felső belvízvédelmi szakaszon az Árpási, a Kapuvári-Hansági belvízvédelmi szakaszon a Bősárkányi szivattyútelep nappali üzemrend szerint működik.

A belvízzel elöntött területek nagysága 1463 hektár.

Szombaton történt:

20. 30 - Több folyón várhatók árhullámok

Több magyarországi folyón várhatók árhullámok, mivel a vízgyűjtő területeken lehullott jelentős mennyiségű csapadék áradásokat indított a folyókon.

Elsőfokú készültséget tartanak fenn a Duna szigetközi szakaszán, a Lajta mentén, a Rábán Szentgotthárd és Körmend térségében, a Répcén és a Murán.

A Duna vasárnap délelőtt, a másodfokú készültség szintje alatt tetőzik a Győrhöz közeli Nagybajcsnál.

A Rábán egy harmadik árhullám érkezik, de az előrejelzések szerint kisebb lesz a megelőző kettőnél. A vízügyi igazgatóság Győrnél a folyón 430-450 centiméter feletti tetőzéssel számol.

Ez azt jelenti, hogy a víz eléri, vagy el is lepi a 430 centiméteres magasságban lévő győri rakpartot.

15. 00 - Útlezárás Győrben

A Rába folyón és a Mosoni-Dunán levonuló árhullám miatt szombaton délután négy órától lezárják a Móricz Zsigmond rakpart, alsó rakparti szakaszát. Erre azért van szükség, mert a vízügyi igazgatóság előjelzése szerint a Mosoni-Duna vízszintje eléri az utat. Erre már éjszaka számítani lehet.

A lezárás miatt a Kossuth-híd forgalmát is korlátozzák, a gyalogosokon, kerékpárosokon kívül csak a Káptalandombi célforgalom haladhat át.

A menetrend szerinti autóbusz járatok délután négy órától a Széchenyi-hídon át közlekednek, nem érintik a Vas Gereben úti, a Móricz Zs. rakparti, a Rónay Jácint úti, a Szövetség út és a Bácsai úti megállóhelyeket - közölte a győri útkezelő.

13. 30 - Vasárnap tetőzik a Duna Nagybajcsnál

Továbbra is azzal számolnak, hogy Komáromnál a vasárnap esti tetőzéskor meghaladja a vízszint az első fokú készültség határát, Esztergomnál azonban már nem.

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság közlése szerint a Rábán - amely Sávárnál éjfélkor tetőzött, ugyanakkor Ragyogónál átlépte az első fokú készültség szintjét - egy harmadik árhullám érkezik, de az előrejelzések szerint kisebb lesz a megelőző kettőnél. Körmendnél a folyó ismét árad, és az előrejelzések szerint valamivel az első fokú készültség szintje felett fog tetőzni.

A vízügyi igazgatóság Győrnél a folyón 430-450 centiméter feletti tetőzéssel számol. Ez azt jelenti, hogy a víz eléri vagy el is lepi a 430 centiméteres magasságban lévő győri rakpartot.

Az Éduvízig tájékoztatása szerint a Répce az éjjel tetőzött Répcevisnél, a Lajta Mosonmagyaróvárnál a délelőtti órákban lépte át az első fokú készültség szintjét. A folyó itt a harmadfok feletti szinten tetőzhet kedden kora hajnalban.

12. 55 - Lezárnak egy parkolót Győrben

A Rába folyó várható áradása miatt a Győr-Szol Zrt. 2014. május 17-e, szombat délután négy órától lezárja Győrben a kezelésében lévő, Petőfi-híd alatti ingyenes parkolót.

Az előrejelzések szerint a folyó vasárnap reggel kiléphet medréből, ezért a szolgáltató kéri az ott parkoló járművek vezetőit, hogy minél előbb hagyják el a területet.

Az árhullám levonulását és a szükséges takarítási munkálatok elvégzését követően a parkolót ismét megnyitják - tudatatta a társaság.

7. 10

Az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság Közleménye szerint reggel hat órától a Dunán Dunakilitinél, Dunaremete és Vének között, a Győrhöz tartozó Bácsánál, a Lajta mentén, a Répce mellett pedig Rábakecölnél és Répcelaknál rendeltek el elsőfokú árvízvédelmi készültséget.

Jelezték: a Dunán Nagybajcsnál esetleg a másodfokú készültség szintjét is elérheti az ár a hétvégén, illetve a jövő hét elején, a vízszint Komáromnál még eléri az elsőfokú készültség határát, Esztergomnál azonban már nem.

A közlés kitér arra is, hogy szemben a korábban jelzettnél, nem csupán a másod-, de a harmadfokot is elérheti a vízszint a tetőzéskor a Lajtán. Kisebb vízszintemelkedést tapasztaltak a szakemberek a Marcalon, jelentős árhullámot azonban nem.

Az Ikva Fertőszentmiklósnál továbbra is árad, de Sopronnál már megkezdődött az apadás. A katasztrófavédelem győri szóvivője azt közölte az MTI-vel: Sopronban a Brennbergi úton, a Rák patak melletti szélső lakóház és melléképülete, pincéje védelmére homokzsákokat készítettek elő.

Ruskáné Takács Anita hozzátette: Zsirán egy Répcéhez közeli ház és az iskolaudvar védelmét kezdték meg homokzsákokkal a helyi önkéntes tűzoltók. Répcevisnél homokzsákokat készítettek elő a Répce lezárt áteresze mellett.

Éjfél után a Rák patak és Répce folyó vízszintje is stagnálást mutatott, majd apadni kezdett.

Pénteken írtuk:

Máthé-Tóth Péter, a Győri Útkezelő Szervezet szóvivője pár perce arról tájékoztatta portálunkat, hogy megkezdték a felkészülést a Móricz Zsigmond rakparti út és a Kossuth híd esetleges lezárására.

Erre azért van szükség, mert a hidrológiai előrejelzések szerint a Mosoni-Duna vízszintje a 430 centiméter feletti magasságot is elérheti a következő napokban.

Az útkezelők péntek déltől elrendelték az éjszakai és hétvégi készültséget a forgalomtechnikáért felelős vállalkozónak és arról is gondoskodtak, hogy legkésőbb szombat délelőttig kikerüljenek a tereléshez szükséges jelzőtáblák a helyszínre.

Amikor elkerülhetetlennek látják elrendelni a zárást, már csak ki kell helyezni őket az úttestre.

Péntek, 15.00 - Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása

 A Dunán a jelenlegi osztrák prognózis beválása esetén Nagybajcs térségében I. fokú készültségi szintet (470 cm) meghaladó, a II. fokot esetleg elérő vízállások alakulhatnak ki a hét végére, ill. a jövő hét elejére.

Komárom térségében az az I. fokú árvízvédelmi készültség szintjét elérő, Esztergom térségében az I. fokú árvízvédelmi készültség szintjét el nem érő tetőző vízállások kialakulására számítunk.

A Lajtán a jelenlegi információink alapján Mosonmagyaróvárnál a 2. fokú készültségi szintjét meghaladó, a III: fokú szintet elérő vízszintek alakulhatnak ki a jövő hét elején.

A Marcalon és a bakonyi kisvízfolyásokon ma reggeli adataink szerint jelentős árhullámok továbbra sem alakultak ki, csak kisebb vízszint-emelkedések tapasztalhatók.

Az Ikva Fertőszentmiklósnál továbbra is árad, de Sopronnál már megkezdődött az apadás.

Gyirmótnál a hét végére a vízállás a Dunán és a Rábán levonuló árhullám hatására elérheti az I. fokú árvízvédelmi készültség szintjét (320 cm).

A Répcén továbbra is I. fokú készültségi szint kialakulása valószínű.

A Dunán, a Lajtán és a Répcén érkező árhullám, illetve a kedvezőtlenül alakuló hidrológiai helyzet miatt a Központi védelemvezető
• a Vének- Dunaremetei árvízvédelmi szakaszon 2014.05.17. 06 órától I. fokú készültséget.
• a Dunaremete-Rajka árvízvédelmi szakasz Dunakiliti gátőrjáráson 2014.05.17. 06 órától I. fokú készültséget.
• a Vének-Dunaszentpál árvízvédelmi szakasz Bácsai gátőrjáráson 2014.05.17. 06 órától I. fokú készültséget.
• a Lajta-menti árvízvédelmi szakaszon 2014.05.17. 06 órától I. fokú készültséget.
• az Árpás-Répceszemerei árvízvédelmi szakasz Rábakecöli gátőrjáráson 2014.05.17. 06 órától I. fokú készültséget.
• a Répcelak-Sárvári árvízvédelmi szakasz Répcelaki gátőrjáráson 2014.05.17. 06 órától I. fokú készültséget rendeli el.A nyitókép illusztráció. Forrás: kisalfold.hu archívum.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!