Győr és környéke

2014.05.28. 13:24

Áldozatsegítés - Egyedülálló film a megyéből, praktikus tanácsokkal

Áldozattá könnyen válhat bárki. Ennek elkerülésének lehetőségei, s a már áldozattá vált emberek lelki, anyagi segítése áll a Szakmai összefogás az áldozatokért Győr-Moson-Sopron megyében elnevezésű program középpontjában.

Tóth Gyula


Az áldozattá válásmegelőzése, áldozatsegítés áll a Szakmai összefogás az Áldozatokért Győr-Moson-Sopron megyében – rövid nevén Ágnes – elnevezésű projekt középpontjában. A programról Győrben, a Fekete István iskolában tartott sajtótájékoztatón a konzorciumi partnerek ismertették a főbb célokat, tennivalókat.

A projekt fő célja, hogy a bűncselekmények áldozatait segítő rendszer működtetésével, koordinálásával az áldozatvédelmi gondoskodás minden érintett számára lehetővé váljon, az áldozattá válás esélye csökkenjen. A megyei gyermekvédelmi központ igazgatóhelyettese, Bojtosné Tripolszki Margit az úgynevezett „Kapcsos kézikönyvet" mutatta be, amely egy, az áldozatvédelem, áldozatsegítés területére vonatkozó széleskörű tájékoztatást tartalmazó információs füzet. Az általános tájékoztatón túl speciális információkat – segítségnyújtásban résztvevő szervezetek elérhetőségét, feladatát – tartalmaz.


A megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának munkatársa, Szabó Csaba a Korszerű Megelőzési Program (K.O.M.P.) új, az országban egyedülálló filmjét mutatta be, amelyet tévécsatornákon vetítenek majd, s minden olyan információt tartalmaz, amely az áldozatsegítésben praktikusan felhasználható. A filmben a lakosság széles körét tájékoztatják áldozati jogaikról, az áldozatsegítés lehetőségeiről.

A lelki segítségnyújtásról, dr. Rácz Rita, a megyei kormányhivatal áldozatsegítő osztályának vezetője az ingyenesen igénybe vehető pszichológusi segítségről tájékoztatott, amely megteremti a bűncselekmények áldozatai számára a szakszerű lelki segítséget.

A színházi foglalkozások lehetőségeit Pichlerné Gábor Beáta, a megyei gyermekvédelmi központ programfelelőse mutatat be. Többek között elmondta, a gyerekek, akik színjátékosként társai lehetnek sérült embereknek, sok pozitív tulajdonságot sajátíthatnak el a közös munka során. Bizonyságot tehetnek türelemből, elfogadásról, a másikra való odafigyelésről.

A projekt a TÁMOP-5.6.1.C-11-es pályázati támogatásból valósul meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!