Győr és környéke

2014.05.13. 11:43

A győri Teri néni 100 évesen is bot nélkül jár - fotó

Juhász Árpádné Teri néni mozgása korához képest több mint fiatalos, imád napozni és nem nagyon szokott keseregni az élet kisebb-nagyobb buktatóin.

Szeghalmi Balázs


Pontosan száz éve, 1914. május 14-én, két és fél hónappal az első világháború kezdete előtt született Juhász Árpádné Teri néni Győrben.

Kisgyerekként élte meg a harcokat lezáró a trianoni traumát, fiatal nőként a második világégés végét, családanyaként az 1956-os forradalmat, miközben mindvégig a kisalföldi megyeszékhelyen marasztalta a sors.

"Édesapám korán elment, de édesanyám nagyon jól pótolta az utána maradt űrt, s arra nevelt, hogy a szerető, összetartó családnál nincs fontosabb" - kezdte érdeklődésünkre Teri néni, aki 97 évesen költözött a győrújbaráti Szent Erzsébet Otthonba.


Teri néni kedvenc fotójával a családjáról

Teri néni kedvenc fotójával a családjáról

"Ha jó idő van, a mai napig 1-1,5 kilométert gyaloglom az otthonban"

"Soha nem voltam panaszkodós, úgy igyekeztem élni, hogyha árnyék is vetül az ember életére, előbb-utóbb úgy is újra felragyognak szebb napok. Nyugodt, boldog életet köszönhetek a családomnak, miközben az egészségemre nagy figyelmet fordítottam.

Ebben sokat segített az is, hogy a győri Richards üzemorvosának asszisztenseként dolgoztam évtizedeken át, s innen is mentem nyugdíjba 1970-ben. Mozogni mindig imádtam: ha jó idő van, a mai napig 1-1,5 kilométert gyaloglom az otthonban. Nem szoktam büszkélkedni, de annak nagyon örülök, hogy bot nélkül tudok járni, s a mozgásom a koromhoz képest gyors.

Egyetlen szenvedélyem volt életem során: napozni mindig imádtam. Ha tehetem, rögtön indulok a jó levegőre most is. Ezen kívül igyekszem megtisztelni magam azzal, hogy mindig csinosan felöltözöm, rendben tartom a hajam" - hallottuk Teri nénitől, akivel egyetlen lánya és veje, két unokája és két dédunokája ünnepli közösen 100. születésnapját.

"Akinek 100 évesen még komoly tervei vannak, annak nincs ki a négy kereke"

Arra a kérdésünkre, hogy szeretne-e bármit elérni, látni életében, Teri néni viccesen annyit válaszolt: "ebben a korban mindennap ajándék. Azt szoktam mondani, hogy akinek 100 évesen még komoly tervei vannak, annak nincs ki a négy kereke".





Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!