Győr és környéke

2014.04.25. 14:02

Mestermunkának választották a győri egyetem két, hat milliárd forintos ékkövét - sok fotó

Építőipari Nívódíjjal tüntették ki a Széchenyi-egyetem épületegyüttesének két legfiatalabb tagját, az Új Tudásteret és az Inno-Share-t. Ezzel három másik magyar egyetem elől "orrozta" el az építész szakmai kitüntető díját a győri campus. Szavazás.

Szeghalmi Balázs


"Ha ezek az épületek nem készülhettek volna el, nem tudnánk lépést tartani a rohanó korral"

"Azok a kollégák, akik már a hetvenes években is velünk voltak, s sokat tettek a győri egyetem fejlődéséért, bizony alig ismernek rá az egykori campusra" - kezdte ünnepi beszédét Dr. Földesi Péter rektor.

"Mind az Új Tudástér, mind a könyvtárnak helyet adó Inno-Share épület azt sugallja a hatalmas ablakokkal, hogy a mi egyetemünk nyitott, modern, 21. századi tudásközpont. Talán ami ennél is fontosabb: ha ezek az épületek nem készülhettek volna el, nem tudnánk lépést tartani a rohanó korral.

Külön öröm számomra: építész hallgatóink testközelből kísérhették végig mindkét épület születését az első kapavágástól az utolsó simításokig" - tette hozzá a Széchenyi-egyetem vezetője.


Így épült 2010-ben az INNO-Share Tudásközpont - fotók: Marcali Gábor


A két épületbe több mint másfél milliárd forintból szereztek be eszközöket

"Tizenhat hónap alatt, összesen 4,5 milliárd forintból készült el a győri egyetem két fejlesztési zászlóshajója. Az előkészületek azonban már 2003 derekán elkezdődtek: több mint hét év telt el, mire célba értünk.

Az egyetemi terület 16 ezer négyzetméterrel bővült; ennek köszönhetően összesen 50 ezer négyzetméteren szolgálhatják hallgatóink tanulmányait.

Utóbbi azért is hangsúlyozom, mert a két épületbe több mint másfél milliárd forint értékben sikerült beszereznünk a szükséges laboratórium műszereket, eszközöket, berendezéséket.

Az Új Tudásteret és az Inno-Share épületet 2010 vége óta vették birtokba a hallgatók" - említette meg a beruházás legfontosabb számait Lipi László, a SZE műszaki ellátási és fejlesztési igazgatója.


Így nézett ki az Új Tudástér és az Inno-Share Tudásközpont 2011-ben, nem sokkal az átadás után - képek: Szük Ödön


"Jót tett az elképzeléseknek, hogy a 2000-es évek elején kicsit lelassult az uniós támogatású projekt"

"Az építész szakma ünnepe a mai. Mind a tervezők, mind a kivitelező büszkék lehetnek munkájukra, ha végigtekintenek a győri egyetem két új épületén. Ezek talán legfontosabb része az aula, mely nap min nap kiszolgálja, köszönti a Széchenyi-egyetem közel 10 ezer hallgatóját.


Az ünnepélyes táblaavató pillanataiban a könyvtárnak helyet adó Inno-Share épület - fotók: H. Baranyai Edina


Tudomásom szerint az Inno-Share-t nem csupán könyvtárként, hanem közösségi térként is hamar megkedvelték a hallgatók, az Új Tudástér pedig a műszaki mester- és doktorképzés meghatározó helyszínévé vált" - emelte ki Peresztegi Imre, a főkivitelező ZÁÉV Zrt. vezérigazgatója. Utóbbi cég építette többek közt a budapesti Nemzeti Színházat és az ORFK Teve utcai országos központját.

Gelesz András, a két győri épület tervezője szerint "jót tett az elképzeléseknek, hogy a 2000-es évek elején kicsit lelassult az uniós támogatású projekt. Ez idő alatt az egyetem vezetése azt kérte tőlünk, hogy csiszoljunk az eredeti terveken, s finomítsunk a részleteken. Úgy gondolom, a befektetett munka meglátszik a végeredményen".

Ide kattintva olvashatnak bővebben a két új épület funkciójáról, szerepéről a győri egyetem életében!

1978-ban Ybl-díjat kapott az eredeti épületegyüttes

A Széchenyi István Egyetem campusa a második szakmai díjat nyerte el: 1978-ban az eredeti épületegyüttes tervezéséért Hofer Miklóst Ybl-díjjal tüntették ki.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!