Győr és környéke

2014.04.24. 18:45

Egyetemek fej fej mellett

Több mint 106 ezren jelentkeztek idén a felsőoktatásba, a győri Széchenyi-egyetemre és a soproni székhelyű nyugat-magyarországira is mintegy hatezren.

Sudár Ágnes


A statisztika sok mindent elárul, így például azt is, hogy Győr-Moson-Sopron, illetve Komárom-Esztergom megyében mekkora a jelentkezési kedv a diákok körében.

A versenyhelyzetbe kényszerített felsőoktatási intézmények közül a két Győr-Moson-Sopron megyei egyetem, a Széchenyi (SZE) és a nyugat-magyarországi (NYME) idén is biztos pozícióban várhatja a felvételit. A jelentkezési számok a SZE-nél 6302, az NYME-nél 5719; s ami nagyon fontos adat, hogy ebből 3543, illetve 3036 diák az első helyen jelölte meg a SZE-t, illetve az NYME-t.

A szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre Magyarországon tehát összesen 106.056-an jelentkeztek. A legtöbben első helyen a műszaki (12.316), illetve a gazdaságtudományi képzéseket (12.688), valamint a pedagógusképzés valamely szakát jelölték meg.


A pedagógusképzésnél azért érdemes megállni, a jelentkezések aránya ugyanis a leglátványosabban talán itt nőtt: míg 2013-ban 6136-an jelöltek meg ilyen szakot első helyen, addig ez a szám idén 8546 – azaz közel 40 százalékkal többen választották elsőként ezeket a képzéseket.
Államilag is nagyobb hangsúlyt kapott a pedagógusképzés, ami ösztöndíjas, államilag finanszírozott helyekben is mérhető.  
Az NYME több karán is van ilyen képzés, ezért dr. Cseh Sándor oktatási rektorhelyettest kérdeztük a lehetséges okokról. Ő az óvoda-, illetve gyógypedagógiai képzés népszerűségével, illetve azzal a ténnyel indokolta ezt, hogy államilag is nagyobb hangsúlyt kapott a pedagógusképzés, ami ösztöndíjas, államilag finanszírozott helyekben is mérhető.  

Van miből válasszanak a diákok –  az egyetemek versenyeznek a hallgatókért. Unger Dóráért már nem kell, ő építészhallgató a győri egyetemen, ahol társai munkáit nézi a tegnapi tehetségnapi rendezvénye

Van miből válasszanak a diákok –  az egyetemek versenyeznek a hallgatókért. Unger Dóráért már nem kell, ő építészhallgató a győri egyetemen, ahol társai munkáit nézi a tegnapi tehetségnapi rendezvényen. Fotó: H. Baranyai Edina
Ha a minket leginkább érintő két megyét, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergomot összehasonlítjuk, akkor azt látjuk, hogy az előbbiben nagyobb a továbbtanulási kedv: itt ugyanis 4248-an adták be jelentkezésüket, Komárom-Esztergomban 2776-an. Érdekes volt látni azt is  – de ezt már az országos statisztikában –, hogy 27 év fölött is sokan mennének még tanulni. A csúcsszám természetesen a  most ballagóknál, vagyis a 19 éveseknél jött ki: 22 ezer 334-en felvételiznek, de a 27 év fölötti korosztály is hozott 19 ezer 299 jelentkezőt.

Érdekesség még továbbra is akad: a  leglelkesebb jelentkező a felvételi indulása után néhány perccel regisztrált, míg az utolsó egy hajszállal a határidő előtt: 2014. február 15-én 23 óra 52 perckor. A legbuzgóbb felvételiző már felkészülve várta a képzések meghirdetését, hiszen az első véglegesített jelentkezés (ami után már nem történt módosítás) 2013. december 22-én hajnali 1 óra 35 perckor meg is érkezett. A leggyorsabb jelentkező kicsit több mint 8 perc alatt végzett az űrlapok kitöltésével, a legmegfontoltabb esetében viszont 56 nap telt el a regisztráció és a jelentkezés véglegesítése között. Az űrlapok kitöltéséhez egyébként átlagosan 20 percre volt szükségük a jelentkezőknek. Az érettségi-felvételi kicsit tovább tart majd...

Az átlag háromnál több.  Idén is legfeljebb 5 jelentkezési helyet lehetett megjelölni, ebből az alapdíjért 3 szak szerepelhetett a listában. A jelentkezési adatokat nézve elmondható, hogy a felvételizők átlagosan 3,4 szakot jelöltek meg.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!