Győr és környéke

2019.02.06. 16:29

17 milliárd forint jut fejlesztésekre Győrben - mutatjuk a város idei büdzsétervezetét

Két és fél milliárd forinttal magasabb főösszeggel terjeszti be Borkai Zsolt polgármester Győr idei költségvetését a közgyűlésnek, mint tavaly. Az önkormányzat 17 milliárdot szán fejlesztésekre.

Hancz Gábor

Stabil város, stabil költségvetés – ezekkel a szavakkal nyitotta [namelink name="Borkai Zsolt"] polgármester a Győr idei költségvetési tervezetéről tartott szerdai városházi sajtótájékoztatót. A politikus hangsúlyozta: az iparűzési adó kulcsának kétszeri –2014-es és 2018-as –csökkentésével nagy lehetőséget adtak a helyi gazdaságnak, de a befolyó bevételből nagy lehetőséget kap az önkormányzat is. Ezt a pénzt idén az intézmények magas színvonalú fenntartására, valamint olyan kisebb fejlesztésekre fordítják, amelyek szebbítik a lakókörnyezet, javítják a családok közérzetét. A nagyobb beruházásokat igyekeznek európai uniós és állami támogatásból megvalósítani.

 


Az elöljáró hangsúlyozta: idén összesen mintegy 17 milliárd forintot költenek fejlesztésekre. Az egyik legnagyobb falat a vásárcsarnok nyárra elkészülő rekonstrukciója, amelyet a Győr-Szol valósít meg mintegy 3 milliárd forintból, uniós támogatás révén, de az önkormányzat is költ a projektre 515 millió forintot. A létesítményhez egy csaknem 300 férőhelyes parkolólemez is csatlakozik majd. Útfelújításokra, közvilágítás-fejlesztésekre 1,6 milliárd, bölcsődefelújításokra 800 millió forintot szánnak. A ménfőcsanaki Bezerédj-kastély tatarozására 150 millió juthat.

A vásárcsarnok rekonstrukciója nyárra készül el. Fotó: Bertleff András

A vásárcsarnok rekonstrukciója nyárra készül el. Fotó: Bertleff András

A Kisalföld kérdésére, miszerint a Modern Városok Program mely elemei juthatnak el az első kapavágásig idén, Borkai Zsolt azt válaszolta: az állatkert fejlesztése jó ütemben halad, s biztosan elkezdődik a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház melletti parkolólemez építése is. Hozzátette: a strand modernizálását a kormány heteken belül kiemelt projektté nyilváníthatja, s utána kezdődhetnek az engedélyezési eljárások. A kabinet döntése a zökkenőmentes, gyors megvalósításhoz szükséges. Szintén felgyorsulhat az új mentőállomás építése, miután az ehhez szükséges, az önkormányzat és az állam közötti telekcsere szerződéskötés előtt áll. A polgármester hozzátette: a Győri Filharmonikus Zenekar új otthona várhatóan egy állami tulajdonban lévő területen épülhet fel, de a pontos helyszínt egyelőre nem árulta el. A Győri Nemzeti Színház és a mellette lévő II. János Pál tér korszerűsítéséről azt mondta, hogy még régészeti feltárásra van szükség, emellett a tervezés is folyik. Az már korábban elhangzott, hogy az eredeti tervekkel szemben a teátrum nem a mostani, hanem a 2019/2020-as évad után költözik a munkálatok idejére ideiglenes otthonba. A politikus megjegyezte: gőzerővel zajlik az északnyugati elkerülő előkészítése, miként folyamatosak az egyeztetések Szlovákiával a Dunaszerdahely–Győr út négysávosításával kapcsolatban.

Fekete Dávid alpolgármester és Borkai Zsolt alpolgármester. Fotó: Cseh Róbert

Fekete Dávid alpolgármester és Borkai Zsolt polgármester. Fotó: Cseh Róbert

[namelink name="Fekete Dávid"] pénzügyekért felelős alpolgármester lapunk kérdésére azt mondta: a költségvetés 56 milliárdos főösszege 2,5 milliárd forinttal haladja meg a tavalyit. Tartalékba 740 millió forintot helyeznek. A bevételből 6,6 milliárd forint érkezik állami támogatásként, emellett helyi adóból 26,1 milliárdra számítanak. Az utóbbi summa több, mint a tavalyi – 25 milliárd 540 millió forintos – előirányzat. Az alpolgármester kiemelte: az iparűzési adó kulcsát két lépésben 2 százalékról 1,6 százalékra csökkentették 2014 óta, s ezzel mintegy 5,5 milliárd forintot hagytak csak tavaly a vállalkozásoknál.


A sajtótájékoztatón Borkai Zsolt közölte, hogy Győr szolidaritási hozzájárulásként 5,7 milliárd forinttal támogatja az oktatási rendszert. Ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: büszke arra, hogy a város ilyen gazdasági erőt tud felmutatni.


költségvetést február 25-én tárgyalja a közgyűlés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!