Győr és környéke

2017.07.13. 08:55

14 dühös család - elegük lett, hogy négy méteres fal árnyékában kell élniük Győrben - fotók

A Bácsai út 2/a. szám alatt 14 lakásos társasházban élnek családok. Az itt élőket szövetségbe forrasztotta az a négy méter magas fal, melyet az otthonaiktól pár méterre húztak fel. A felháborodásról sokat mond, hogy közel 20 lakó vállalta a fotót a fal előtt.

Szeghalmi Balázs

"Évtizedeken át zöldpark mellett éltünk. Nehezen fogadtuk el, hogy a Szövetség utca kikötése miatt egyik napról a másikra búcsút kellett mondanunk a gyönyörű és egészséges platán- és hársfáknak. Az igazi hideg zuhany ezután jött. A megkérdezésünk nélkül, a lakások közvetlen szomszédságában négy méteres zajvédő falat építettek. Az ormótlan betonfal szinte teljes bezártságot jelent számunkra, mintha megszűnt volna a külvilág" - kezdte az egyik lakó. Baudentisztl Ferenc szerint azért is vitatható a zajvédő fal felhúzása, mert itt szó nincs új nyomvonalról, csupán felújított útszakaszról. Vagyis a lakók hosszú ideje hallják a forgalom zaját és semmi gondjuk vele.


 

A három évvel ezelőtti felvételen látszik, milyen volt a fákkal övezett lakópark.

A három évvel ezelőtti felvételen látszik, milyen volt a fákkal övezett lakópark.


Közbiztonsági aggályok


A Kisalföld munkatársa lehangolónak tapasztalta a viszonyokat a fal árnyékában. A házak bejárata a falra néz, a földszinti és az első emeleti lakásokban délután 18 óra után félhomály borul a szobákra. Mindez nyári fényviszonyok között, mi lesz, ha beköszönt a tél és sötétedik kora délután… Visszatérve a rögtönzött lakossági fórumra. Volt olyan lakó, aki magával hozta azt a tavasszal megjelent Kisalföldet, melyben Borkai Zsolt megmutatta otthonát. Győr polgármestere akkor úgy nyilatkozott, hogy "kis kerítés teljesen felesleges, négyméteres betonmonstrumot pedig nem akartam". "Hát mi sem szeretnénk" - mondták többen.


"Közbiztonsági szempontból is aggályos, hogy a négy méteres fal elválaszt minket a külvilágtól. Nem érzem magam biztonságban, ha sötétben jövök haza. A fal fedezéket nyújthat rossz szándékú embereknek, külső segítségre pedig a fal takarása miatt nem számíthatok" - mondta Beyer Ildikó kisgyermekes édesanya. Véleményével a jelenlévő női lakók egyetértettek. Többen megjegyezték, hogy alig adták át a falat, a hajléktalanok máris illemhelynek használják azt.

 

Baudentisztl Ferenc kisfiával az erkélyen. Mögöttük a négy méteres fal, amit a lakók közül többen berlini falnak csúfolnak.

Baudentisztl Ferenc kisfiával az erkélyen. Mögöttük a négy méteres fal, amit a lakók közül többen berlini falnak csúfolnak.


Győr alpolgármestere szerint sem volt okos dolog


A lakók panaszaikkal megkeresték a győri önkormányzatot és a megyei kormányhivatalt. A válaszlevelekben az szerepel, hogy a Szövetség utca és a Bácsai út nyomvonal korrekciójához úgy adtak engedélyeket, hogy hatósági követelmény a négy méteres zajvédő fal. "A forgalomba helyezést követően a távlati, 15 évre előre vetített forgalomnagyság esetén is teljesülni kell a környezeti zaj és rezgésterhelési határértékeknek" - olvasható a kormányhivatal levelében.


Somogyi Tivadar, Győr egyik alpolgármestere, a városrész önkormányzati képviselője a lakók kérésére a helyszínen tekintette meg a falat. "Bár az engedélyek megfelelnek a törvényi előírásoknak, magánemberként az a véleményem, hogy nem volt okos dolog a négy méteres fal építése. Dolgozunk a megoldáson, ehhez a lakók türelmét kérem. Felmerült, hogy üveggel váltsuk ki a beton egy részét, ennek a költségeit jelenleg vizsgáljuk" - közölte Somogyi Tivadar.

 

Délután 18 órakor ilyenek a nyári fényviszonyok a földszinti lakásokban. Mi lesz télen?

Délután 18 órakor ilyenek a nyári fényviszonyok a földszinti lakásokban. Mi lesz télen?

Beláthatatlan a kerékpárút


A Szövetség utca kikötésekor keskeny járdára festették a kerékpárutat, amely a faltól több részen beláthatatlan. A tapasztalt kerékpárosok lassítanak a balesetveszélyes szakaszon, hisz bármelyik pillanatban felbukkanhat gyalogos. Csakhogy nem mindenki közelíti meg óvatosan a lakóházakhoz közeli szakaszt, több fiatal a szemünk előtt száguldott át a kacskaringós kerékpárúton. Ráadásul óvoda van a közelben, sok kisgyerek jár itt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!