Győr és környéke

2018.02.16. 08:00

120 forint az öttevényi asszony nyugdíja

Ha nem látjuk a saját szemünkkel, mi sem hisszük el, hogy van ilyen. Pedig van: Soó Olgának a magyar nyugdíjbiztosító 120 forintot folyósított 2018 januárjában.

Sudár Ágnes

Ráadásul ez már emelt összeg, tavaly 110, majd 115 forint volt az asszony magyar nyugdíja. „Egy nyilvános vécét sem használhatok ennyiből" – ennél plasztikusabban nehéz lenne érzékeltetni, mennyit ér a Soó Olgának folyósított összeg. 


Férjével együtt többször próbáltak választ kapni arra, hogy ekkora összeget hogyan utalhatnak az asszonynak, most tőlünk kértek segítséget.


A hatvannegyedik évében járó asszony súlyos balesete utáni rehabilitációjának idejét tölti, ez a 120 forint most a legkisebb baja, legszívesebben le is mondana az összegről, mert csak macerával jár, mondja – neki, a postásnak és a folyósítónak is. De lássuk a történetét, amely talán közelebb visz a magyarázathoz.

Eladó és képkeretező


Soó Olga férjével 2007. május 1-jén költözött Kolozsvárról Öttevényre. Gyerekeik már korábban Magyarországra (szintén Öttevényre) jöttek. Mivel Romániában minden rokonukat elveszítették, úgy döntöttek, hogy a gyerekekkel folytatják közösen az életüket. 


Olga Romániában a kereskedelemben dolgozott, eladó, illetve üzletvezető volt, férjeképkeretezőként kereste a kenyerét. Amikor Magyarországra jöttek, a letelepedési engedélyt úgy kaphatták meg, ha munkát vállalnak, Olga is, a férje is elkezdett dolgozni. Olga egészen tavaly nyárig (akkor érte őket autóbaleset) több helyen dolgozott. Volt csomagoló, de takarítást is vállalt. Férje folyamatosan dolgozott, összesen két munkahelyen. Olga – állítja – munkái során be volt jelentve, változó óraszámokkal.

Először 110 forint volt


Az 1954-es születésű asszony közben elérte előbb a román, majd a magyar nyugdíjkorhatárt is. Romániában már előbb járt neki a nyugdíj, jelenleg (a lejt forintra átszámítva) 56 ezret folyósítanak neki az ott ledolgozott 33 év, 8 hónap munkaidő után. Tavaly elérte a magyarországi nyugdíjkorhatárt is, innen szintén jár neki pénz: az első szelvényt meg is kapta – 110 forintról. Időközben az összeget emelték, előbb 115 forintra, majd most már 120-ra. 

Olga összeszámolta, életében összesen csaknem negyven évet dolgozott le a két országban.

Lemondott volna róla


„A magyar nyugdíjbiztosítónak mondtam, hogy erről az összegről én akár le is mondok, de még jobb lenne, ha a román nyugdíjhoz valahogy hozzá lehetne csatolni, mert nem kellenekét helyről várni a nyugdíjat. De azt mondták – s ezt nem felejtem el –, hogy nem tehetek semmit, fogadjam el, amennyit kapok." 


Időközben a férje is elérte a hazai nyugdíjkorhatárt, neki jelenleg 23 ezer forintot folyósítanak Magyarországon; Romániából pedig mintegy 50 ezer forintot érő lejt kap. Olga 120 forintjához képest a 23 ezer forint óriási különbség, s bár nyilvánvalóan számít, hogy a férfi folyamatosan dolgozott (Olga megszakításokkal), s több járulékot is fizetett a magyar államkasszába, de válaszért kiált a kérdés: 


Hogy jöhet ki Magyarországon 120 forint nyugdíj? 


A válaszra várnunk kell, ugyanis a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivataltól az alábbi választ kaptuk: nemzetközi nyugdíjügyekben (ilyen Olgáé is) kétlépcsős a folyamat. A nyugdíjjogosultság megállapításánál a fővárosi kormányhivatal VIII. kerületi hivatalának illetékes osztálya folytatja le magát az eljárást; a folyósítás viszont az államkincstár nyugdíjfolyósító igazgatóságához tartozik. 


A fővárosi kormányhivatallal tegnap felvettük a kapcsolatot, kérdésünket elküldtük, választ is ígértek. Amint az megérkezik, a témát folytatjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!