A lovagkirály ünnepén Győrben a város hírnevét öregbítőket díjazták idén is - fotók

Színész, állatvédő, vendéglős és író kapta meg idén a Szent László-érmet. Győr harmadik legrangosabb díjával ezúttal Bende Ildikónak, dr. Dubán Dénesnek, Szalai Tamásnak és dr. Szigethy Gábornak a város érdekeit szolgáló, hírnevét öregbítő munkásságát ismerték el.

Rimányi Zita

Díszközgyűlést tartott a Szent László-nap alkalmából a győri önkormányzat a városházán. Fekete Dávid alpolgármester ünnepi beszédében arról beszélt, hogy a lovagkirály hősiességével és segítőkészségével példaképül szolgál a ma emberének is. „Számomra a Szent László-nap az összefogást, a közös célokat, a közösségért való felelősségvállalást jelenti." – hangsúlyozta az alpolgármester.

Szent László-napi ünnepség Győrben - 2016. Fotó: H. Baranyai Edina



Idén négy Szent László-érmet adományozott az önkormányzat, ezeket Borkai Zsolt polgármester adta át. Bende Ildikó színművésznek, a Győri Nemzeti Színház örökös tagjának több évtizedes kimagasló és egyedülálló előadóművészi munkásságáért. A színésznő számos karakterszerepet formált meg, ötven éve áll a színpadon és ma már nyugdíjasként is állandó vendég a győri színházban, amelynek 1974-től tagja. Számos rendhagyó irodalomórát is tartott.

A körmenet hagyománya

A győri Szent László-nap hagyománya 1763-ra nyúlik vissza, amikor váratlan földrengés miatt nagy bajba kerültek a helyiek. Az újjáépítéskor tudták, hogy ima nélkül nem lesznek maradandóak a falak, ezért Szent László királyhoz fordultak erőért, hitért, állhatatosságért, azért, hogy a későbbiekben ilyen veszedelmektől mentse meg a várost. A vész elhárult és attól kezdve – negyven év kivételével – körmenetben hordozzák végig a belvároson a szent ereklyét rejtő hermát.

Dr. Dubán Dénes állatorvosnak, az ETO többszörös válogatott kézilabdázójának az állatvédelem terén végzett áldozatos munkáját is elismerték a kitüntetéssel. Sokszor ingyen gyógyította a rászoruló gazdák beteg állatait, részt vett a győri állatmenhely létrehozásában, a gyepmesteri telep átalakításában. Kapusedző volt a Győri ETO férfi kézilabdacsapatánál.


Szalai Tamás vendéglős, a Szalai Vendéglő Kft. és a Nádorkert Kft. tulajdonosa és ügyvezetője is Szent László-érmet vett át. Vendéglátós dinasztia harmadik generációját képviseli, édesapja Győrben közismert szakember volt. A Kishalász nevű csárdát vezette, amit fia vett át tőle és ő is évtizedek óta magas színvonalon biztosít hagyományos vendéglátást, több étteremben is.


Emellett lokálpatrióta kezdeményezéseket támogat.


Dr. Szigethy Gábor író-rendező, a Győri Polgári Szalon vezetője dolgozott a Győri Nemzeti Színháznál is rendezőként és művészeti tanácsadóként. 1968 óta jelentek meg írásai, rendszeres résztvevője alkotóként a Győri Könyvszalonnak. Az immár Szent László-érmes író kiállításokat is szervez országszerte.

Akárcsak a Szent László-napi díszközgyűlés, a körmenet is hagyományos eseménye Győrnek, mely során a lovagkirály hermáját is rendre megcsodálhatja a több száz résztvevő. Ezzel is emlékét ápolja a város.

A kitüntetésről

A díszpolgári cím és a „Pro Urbe Győr" díj után a város legrangosabb elismerése a Szent László-érem. Azoknak adományozható, akik a tudomány, a művészet, a kultúra, a sport vagy más területen elért eredményeikkel, teljesítményükkel a város érdekeit szolgálják, jó hírnevét öregbítik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!