Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 9°C Még több cikk.

WSJ - Magyarország megvan az IMF nélkül

Magyarországnak az IMF és az Európai Unió megszorító intézkedéseivel szemben tanúsított ellenállása precedens értékű lehet - írta a Wall Street Journal.

Magyarországnak az IMF és az Európai Unió megszorító intézkedéseivel szemben tanúsított ellenállása precedens értékű lehet azon országok számára, amelyekben a két szervezet szintén takarékossági programot próbál kikényszeríteni - idézi a Wall Street Journal Magyarországról szóló cikkében a washingtoni Center for Economic and Policy Research közgazdászát.

Az IMF bírálójaként számon tartott Mark Weisbrot szerint "több rugalmasságot és ésszerűséget kellene belevinni ezekbe a politikákba".

Az amerikai gazdasági lap a júniusban megszakadt IMF-tárgyalások kapcsán a Nemzetgazdasági Minisztériumban is kifüggesztett politikai nyilatkozatot említi, amely "forradalmat" hirdet a magyar politikában, és deklarálja, hogy az ország visszanyerte az "önállóságra való képességét".
"Ez gazdasági szabadságharc" - idéz a lap egy vezető kormánytisztviselőt, aki leszögezte: "visszaszerezzük az ország pénzügyi függetlenségét".

Orbán Viktor nyilvánvalóvá tette - írja a lap -, hogy Magyarországnak nincs szüksége az IMF és az EU pénzügyi segítségére, amennyiben annak az az ára, hogy kompromisszumot kell kötni a növekedésösztönzésre és a munkahelyteremtésre vonatkozó terveit illetően.

A cikk a továbbiakban párhuzamot von az IMF-fel és az Európai Unióval való szembenállás, valamint az osztrákokkal és a szovjetekkel szemben folytatott függetlenségi harc között.

Olvasóink írták

 • 11. load 2010. augusztus 25. 15:41
  „"A Nemzetgazdasági Minisztérium tegnapi közlésében szereplő, az IMF-fel ősszel várható tárgyalások kizárólag az IMF alapokmánya szerinti szokásos, minden országgal megtörténő gazdaságpolitikai konzultáció keretében történnek majd", azaz nem egy új hitelmegállapodással összefüggő tárgyalásról van szó - idézi a tárca mai közleményét a portfolio.hu. A hírportál szerint a helyesbítés hatására a forint zuhanni kezdett és az amerikai CNBC is megszakította adását.

  http://hvg.hu/gazdasag/20100825_IMF_kormany_helyesbites_CNBC”
 • 10. gjozsi88 2010. augusztus 03. 18:01
  „turtle!
  Még annyit:
  Egyébként nincs más, mint a hitelminősítők, akik semleges és viszonylag pontos diagnózist, prognozist készitenének!
  Nélkülük még több bukta lenne és teljes bizonytalanság!
  Az üzleti élet lételeme a kiszámithatóság...!”
 • 9. gjozsi88 2010. augusztus 03. 16:43
  „Csetneky!
  A viktor azzal indokolta, hogy nincs szükség az IMF-re, hogy a kampánydumával ellentétben, mégsem utolsók vagyunk mindenben, hanem a hiányunk az európai legjobbak közt van, az adósságunk a középmezönyben..!
  Azaz valamikor hazudtatok, ugyanis a választások óta csak romlottak a mutatóink..!”
 • 8. gjozsi88 2010. augusztus 03. 16:39
  „turtle!
  A nem megfelelő minősítés nagyon nagy károkat okozott nem csak a befektetői piacon, hanem jelentősen hitelt veszített az elemzők közt is!
  A jövőben még több információ fog napvilágot látni,nem fogják engedni a titkolódzást,(üzleti titokra hivatkozva, főként állami szerveknél) azért hogy ezt a hibaszázalékot minimalizálják, ezért sem engedi meg az unió a lazább, ellenőrizetlenebb költségvetéseket!
  A rossz irányról azonban sokat lehetett olvasni és voltak akik a válságon jó nagyot kerestek, mertelfogadták és megértették, a mértékről a világon senki nem gondolta, hogy ekkora lesz és ilyen drasztikus!
  A minősítők sem mondják meg soha, hogy megéri-e a befektetés, vagy nem, hanem kockázatot minősítenek a gazdaság bizonyos területein, de átfogó globális tuti tippet nem tudnak adni, csak a trendre hívják fel a figyelmet!
  A leminősítésünkkel nem azt mondják, hogy ide ne, hanem azt ,hogy ide kockázatos!
  Ennek hatására a befektető dönti el, hogy ide befektet-e, ha igen milyen kockázati felárral!
  A kockázat a befektetőé!
  a minősitő azt kockáztatta, hogy ha sok rossz prognozisa van, akkor a piac szereplői nem fogják igénybevenni a szolgáltatást és emiatt tönkre megy!
  A válság komoly tanulópénz volt mindenkinek és biztos lehetsz benn, hogy sokkal pontosabb ,megbizhatóbb jelzésekkel találkozhatunk 2008 óta!”
 • 7. turtle 2010. augusztus 03. 12:50
  „gjozsi88 te nagyon optimista vagy a minősító intézetekkel szemben vagy csak naiv.A válság előtti minősítéseik nem éppen szakértelemről tanúskodtak. Mondjuk jobb esetben a kár egy részét meg is kellene fizetniük.”
 • 6. Csetneky 2010. augusztus 03. 11:11
  „Akárhogy is nézzük, nagy szarban van az ország. Ez pedig köszönhető az elmúlt 8 év politikai és gazdasági ámokfutásának, na meg a lopkodós, korrupt elvtársaknak. Ezt a leckét kell nagyon jól megjegyezni, ha egyszer majd valamikor sikerül kimászni a gödörből, akkor még véletlenül sem szabad újra azokra a hitványakra szavazni, akik először elqurták a pénzt, utána meg eladták az országot az Imf-nek!”
 • 5. gjozsi88 2010. augusztus 03. 06:23
  „Elemer!
  A hitelminősitőknek nem lehet érdekük, hogy rossz prognozist adnak megbizóiknak, a befektetőknek, ugyanis a piacról élnek!
  Ha a megbizójuknak rossz információt adnak el, akkor azok bukhatnak és ezzel a minősítők hitelét, piacon maradását kockáztatják!Azaz tönkremennek! Ezen a területen is van konkurencia és a minősítések utólag is igazolodnak!
  Ez igy van akkor is, ha alá, vagy főlé minősítenek, becsülnek, ugyanis az információ piacon, az elmaradó haszonnal járó ügylet is olyan kár, mint bukott üzlet!”
 • 4. SC 2010. augusztus 02. 23:26
  „elemér! "Egyébként tisztában vagyok az uj kormány szabadságharcával. Én is szurkolok nekik."
  Ezt is megéltük?
  Nem hiszem el. :-)))
  Látod,tudsz te normális is lenni...:-)”
 • 3. Elemér 2010. augusztus 02. 18:14
  „"Görögországot a három nagy hitelminősítő csak az idén sorolta át nem befektetői kategóriába, amikor az már lélegeztető gépen van, és nemzetközi segítség nélkül még a villanyszámlát sem tudná kifizetni."

  Na és ezzel ijezgetett az uj kormány hogy Mo. is idekerülhet. Ez ami visszasült. Görögökröl pedig tudtak a hitelminösittök. Goldman Sachs intézte nekik ezt a minösittést, fizette és keresett rajta. Az uj bankreform szerint egy bank nem fizetheti és rendelhet minösittést. Elkell fogadni a minösittést. Ez viszont attol függ, hogy mennyire veszik ezt komojan az ellenörzök. Egyébként tisztában vagyok az uj kormány szabadságharcával. Én is szurkolok nekik.”
 • 2. knifemaster 2010. augusztus 02. 17:31
  „1.
  Én inkább ezt az előadást néztem meg.

  http://drabikjanos.com/eloadasok/

  Hogyan szerezzük vissza a nemzeti vagyont?
  I. rész Balmazújváros
  II. rész Balmazújváros
  2010.05.05”
 • 1. load 2010. augusztus 02. 16:01
  „Mielőtt bárki érdemben hozzászól, olvassa el ezt az írást!
  http://index.hu/gazdasag/penzbeszel/2010/08/02/leminosites/”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszajönnének a Szlovákiába települt magyar cégek

Vonzó, hogy Magyarországon a jövő év elejétől az eddigi 19 százalékról tíz százalékra csökken a… Tovább olvasom