Kisalföld logö

2018. 12. 19. szerda - Viola -5°C | 3°C Még több cikk.

Wienerberger: 143 millió eurós veszteség

A világ legnagyobb téglagyárcsoportja, az osztrák Wienerberger 143 millió eurós veszteséget jelentett adó után a második negyedévről. Magyarországról az írták, ez "a térség legnehezebb piaca."

A tavalyi második negyedévben 68,46 millió eurós adózott eredménye volt. Az idei első negyedévben 61 millió eurós vesztesége volt a csoportnak adó után.

A helyzet rosszabbodását a gazdasági világválságnak, a beruházások, az építőipar általános visszaesésének tulajdonítják. A Wienerbergernek világszerte 26 országban 236 telephelye van. A cég vezetői szerint, amint a kedden megjelent időközi beszámolóban írták, "a második félévben a bevétel és az eredmények további csökkenése várható, de kisebb ütemben, mint az első félévben, mert már a tavalyi második félévi összehasonlítási alap is alacsony". Számszerű előrejelzésre nem vállalkoztak.

Magyarországról az írták, hogy ez "a térség legnehezebb piaca", és egész évben az új lakásépítések legalább 40 százalékos visszaesése várható, ezért itt jelentősen romlottak az eredmények tavalyhoz képest.

Egész Közép- és Kelet-Európában a Wienerberger tavaly még rekord eredményeket ért el, de az idei első félévben a térségből származó legszélesebb üzemi eredmény (EBITDA), 48,5 millió euró, 64 százalékkal kisebb, a bevétel, 275,5 millió euró, 39 százalékkal kevesebb volt, mint a tavalyi első félévben. Egészében kissé javult a helyzet ahhoz képest, hogy az első negyedévben Közép-Kelet-Európában az EBITDA 85 százalékkal 9,4 millió euróra, a bevétel 54 százalékkal 93,2 millió euróra fogyatkozott az egy évvel korábbihoz képest.

A Wienerberger csoport teljes bevétele 537,84 millió euró volt a második negyedévben, 22 százalékkal kevesebb a tavalyi második negyedévi 689,66 milliónál. Az első negyedévben a 360,3 millió eurós bevétele 37 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

Folytatják a költségcsökkentést: világszerte 26 üzem bezárását tervezik idén, az első negyedév után tervezett 20 helyett. Idén eddig 18 üzemet számoltak fel világszerte.

Tavaly a Wienerberger adózott eredménye 65 százalékkal 103,3 millió euróra esett, a bevétele 2 százalékkal 2,431 milliárd euróra csökkent. A tavalyi évről nem fizetnek osztalékot, 2007-ben 1,45 eurót kaptak részvényenként a tulajdonosok.

A Wienerberger korábban vállalta, hogy év végéig nem mond fel a 600 magyarországi dolgozója közül senkinek, inkább vállalja a 3-4 milliárd forint többletkiadást, amely a műszakpótlék nélküli bért jelenti a gyárak állásidejére.

A Wienerbergernek 19 üzeme van Magyarországon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bővült az építőipar termelése

Az előző hónapok csökkenése után júniusban már jelentősen bővült az építőipari termelés volumene. Tovább olvasom