Kisalföld logö

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -2°C | 4°C Még több cikk.

Vízparti házak - A Fertő tavon keresettek az ingatlanok

A Fertő-tó környékén a válság előtti időszakhoz képest szembetűnően nőtt a kereslet az olcsóbb ingatlanok iránt.

Élénkülő kereslet, változatos kínálati piac, többségében hazai vásárlók, átlagosan 15-30%-os árcsökkenés, óvatos, készpénzes vevők – ezek jellemzik idén a magyarországi vízpartok ingatlanpiacát. Az Otthon Centrum elemzésében a Balaton, Velencei-tó, a Dunakanyar és a Fertő-tó környékét vizsgáltuk meg.

Fertő-tó – olcsón, szépet

 A kínálat elsősorban a kényszerértékesítések miatt bővült, piacra kerültek eddig nem megvásárolható házak, melyekhez nagyobb árengedménnyel lehet hozzájutni.

„Leginkább a Sopronhoz közeli települések a kedveltek, ahol 10-15 millió Ft közötti házak iránt van számottevő kereslet. Nehéz eladni ugyanakkor a nagy értékű, 25 millió feletti ingatlanokat. A külföldi vevők többsége osztrák vagy német származású, de a számuk elenyésző" – mondta Kocsis Lajos, a régióban működő Otthon Centrum irodák ügyvezetője.

A Fertő-tó rövid magyar partszakasza strandolásra csak kis részen alkalmas, így az ehhez kapcsolódó infrastruktúra sem igazán kiépített. A nemrég épült vitorláskikötőből viszont a schengeni csatlakozás óta a teljes tó szabadon bevitorlázható. A tavat körbefogó kerékpárúton tavasztól őszig jelentős számú turista fordul meg, s az erre épülő szolgáltatások; éttermek, vendégszobák is fejlődnek. A hegykői termálfürdő további fejlődésével várható még az ottani lakóingatlan-beruházások számának emelkedése.

Illusztráció
Illusztráció


Balaton – a bőség zavara

A Balatonon folyamatosan nő a kínálat a tavalyi évhez képest, a kereslet azonban 2010. első 3 hónapjában egyharmaddal csökkent tavalyhoz képest – bár még nem indult el a szezon. Nagy számban kerültek a piacra 2-3 éves, újszerű lakások; ezekhez most sok esetben olcsóbban lehet hozzájutni, mint a beruházótól vásárolt új ingatlanokhoz. Ráadásul, ezek a lakások általában jobb adottságúak, mint a még kínálatban lévő újak. Az elmúlt évekhez hasonlóan továbbra is folyamatos a kínálat éttermekből, büfékből, kisebb panziókból, ugyanakkor ezeket legtöbbször irreális árakon, rossz helyen kínálják, így jövedelemtermelő potenciáljuk sem mozgatja meg a keresők fantáziáját.

„A Balatonnál folyamatosan zajlanak különböző infrastrukturális és turisztikai fejlesztések, ezek hosszútávon mindenképpen élénkíteni fogják a keresletet" – mondta Simon Amarilla, az Otthon Centrum balatoni franchise partnere.

Az igazán keresett ingatlantípusok esetében tartja magát a kb. 30%-os túlárazás. A vevők többsége készpénzes, azok, akik nem rendelkeznek elég önerővel és hitellel szeretnének vásárolni, sok esetben nem mernek belevágni a tranzakcióba, így csak „nézegetik" a kínálatot. A szigorodó hitelezési szabályok mellett gond, hogy sok Balaton-parti település rossz besorolást kapott hitelezhetőség szempontjából, így a fedezetként szolgáló ingatlan elhelyezkedése is gátolja a hitelhez jutást.

A Balatonon ingatlant keresők döntő többsége budapesti lakos, akik elsősorban üdülés-nyaralás céljából vesznek itt ingatlant. A vevők további 20-30%-át a helyi lakosok adják, míg a külföldiek mindössze 5-10%-ot képviselnek, ám ők is túlnyomórészt külföldön élő magyarok. Az „igazi" külföldi érdeklődők nagyrészt hollandok, esetenként dánok, svédek.

A leginkább keresett ingatlanok közé tartoznak a vízparti vagy vízközeli, újépítésű vagy újszerű, lehetőleg saját vízparttal rendelkező ingatlanok (lakások max. 30, házak 40 milliós határig), illetve 10 milliós értékhatárig belvárosi ingatlanok. Nagy igény tapasztalható jól működő üzlethelyiségekre – lehetőleg hosszú távú bérlővel –, kisebb panziókra, éttermekre, szállodákra; ezeknél nem az ingatlan típusa az elsődleges szempont, sokkal inkább a jövedelmezőségük.

Két nagyobb vásárlói csoportot különböztethetünk meg: azokat, akik befektetési szándékkal keresnek ingatlant, illetve azon vevőket, akik saját használatra keresnek balatoni nyaralót. „Az elmúlt hónapokban nagyobb számban jelentek meg az üzleti szemléletű vevők, akik jó áron keresik a biztos befektetéseket. Ők sokszor csalódnak, hiszen a Balatonon nem jellemző a megszorult eladók kényszerértékesítése, túlkínálat esetén sem csökken a ritkább, egyedibb ingatlanok ára" – mondta Simon Amarilla.

„A másik nagy vevői csoportot azok alkotják, akik szükségből vásárolnak. Ők jellemzően nem rendelkeznek elég önerővel, sok esetben nem hitelképesek. Belőlük kerülnek ki a víztől távolabb, kisebb, rosszabb állapotú ingatlanok tulajdonosai" – tette hozzá a szakértő.

Velencei-tó – a helyi lakók kedvence

A Velencei-tó környékére a túlkínálat jellemző, ez leginkább a használt lakások piacán érezhető. A válság előtt indult beruházások többségét elhalasztották, újak pedig szinte egyáltalán nem indulnak. A vevők nagy része a környéken élők közül kerül ki, a fővárosiak a kereslet egyharmadát adják, a külföldiek érdeklődése elenyésző.

„Nem számítunk drasztikus változásra az elkövetkező két évben, továbbra is marad az erős túlkínálat. A turisztikai fejlesztések, gondolok itt a velencei fürdőre és szállodára, ugyanakkor élénkíthetik a települési szintű piacot" – mondta Léczfalvy Csaba, az Otthon Centrum területileg illetékes franchise partnere.

Az árak a válság előtti időszakhoz képest már tavaly kb. 15%-al csökkentek; az Otthon Centrum idén még nem tapasztalt további csökkenést. A jellemző árak új lakások esetében 220-270 ezer Ft/m˛, új házaknál 220-250 ezer Ft/ négyzetméter, míg használt lakóingatlanokat 140-180 ezer forintos fajlagos áron lehet venni.

A leginkább keresett ingatlanok között említhetjük az újépítésű (iker)házakat, a 150-200 m˛-es vízparti vagy panorámás házakat, illetve az újszerű 100-120 négyzetméteres-es ingatlanokat.

Dunakanyar – minden út ide vezet

Az elmúlt évek során a Dunakanyar vízparti ingatlanpiacát leginkább a másfél éve átadott Megyeri híd, illetve az árvíz törvény befolyásolta. A híd megépítésével megélénkült ugyan egy időre a kereslet a Szentendrei-sziget iránt, de ez alább hagyott, amikor nem készült el a „kishíd".

A keresletet mind a mai napig nagyban meghatározza a Nagy-Duna meder árvízveszélyes területi határának kibővítéséről szóló tavalyi törvény, amit ugyan visszavontak, de a köztudatban a mai napig él. „Ez a törvény több olyan potenciális vevőt állított meg vételi szándékában, akik a törvény által „árvízveszélyes területeknek" minősített ingatlanokban gondolkodtak, holott ezek esetében nem is beszélhetünk árvízveszélyről. Olyan ingatlanokról van szó, amelyeket a Duna soha, vagy nagy valószínűséggel csak százévente egyszer önt el" – hangsúlyozta Botyánszki Kázmér, az Otthon Centrum váci franchise partnere.

A vásárlók nagy részét a Dunakanyarban található olcsóbb ingatlanárak vonzzák. A helyi keresőkön kívül élénkül a Budapestről, vagy a drágább agglomerációból ideköltözők súlya. Itt a fő motiváció az olcsóbb ingatlanba költözés; a nehéz helyzetbe kerülők ebben az esetben előszeretettel célozzák meg a Duna bal partjának településeit. „A vevők másik csoportját a gyerekes családok teszik ki, akik azért költöznek ide, hogy gyerekeik csendes, zöld környezetben nőjenek fel. A külföldi vásárlók ezzel szemben nem igazán jellemzőek" – mondta Antal Ilona, az Otthon Centrum szentendrei franchise partnere.

A Dunakanyarban élénkül a piac Szentendrén és környékén, itt idén jellemezően a 20-50 millió Ft közötti ingatlanokat keresik; 20-30 millió Ft között kisebb családi házakat, ikerházakat, míg a 35-50 milliós kategóriában önálló családi házakat.

A Duna bal partján, Vác környékén is megmozdult a kereslet, nőtt az érdeklődés az olcsóbb ingatlanok, pl. a külterületi téliesített nyaralók iránt is. A vízhez közeli, de nem árvízveszélyes területeken lévő vízparti kilátással, esetleg panorámával rendelkező ingatlanok piaca is megmozdult. Ez utóbbiaknál azonban erős szezonalítás figyelhető meg az eladásokban; tavasszal, nyáron, illetve késő ősszel sokan szeretnének megszabadulni nyaralóiktól, megunván a kertészkedést és a ház körüli teendőket.

Olvasóink írták

 • 2. lótusz 2010. június 20. 15:16
  „Újabb botrányos beruházás: műtengerpartot és plázát építenének a Velencei-tó legszebb, parkosított szabad strandja helyére

  A közelmúltban értesültünk róla, hogy a Velencei-tó legszebb, parkosított szabad strandját műtengerparttal, plázával óhajtják felcserélni egyes politikai erők és a hozzájuk kapcsolódó gazdasági érdekcsoportok. Időszűkében mindent elkövetnek egy bizonyos ,,Velencei-tó kapuja" beruházás megvalósulása érdekében, ezzel súlyos százmilliókat kihúzva a magyar adófizetők zsebéből a legsúlyosabb gazdasági válság idején - áll az Angelika Természetvédelmi és Kulturális Egyesület szerkesztőségünkhöz eljuttatott levelében.

  A tervezett létesítmény a minőségi turizmus megteremtésének álcázott brutális beavatkozás a Velencei-tó sajátos, egyedi arculatába. Rövid távon gazdasági érdekek gátlástalan érvényesítése, hosszú távon a táj tönkretétele. A tókörnyéki lakosokat senki sem kérdezte meg a beruházás szükségességéről! A Velencei-tó is a mi hazánk!

  Kérünk minden tókörnyéki lakost, illetve Velencei-tó iránt nem közömbös magyar állampolgárt, jelenjen meg az alábbi helyszínen és időben! A helyi képviselőtestület tagjainak többsége ugyanis már akkor és ott, kihelyezett ülés keretében nyélbe ütné az ,,üzletet"! A jó érzésű velenceiek kérésének teszünk eleget! - írják az egyesület vezetői.

  A sajtótájékoztató és tiltakozás időpontja: 2010. június 21., hétfő, 16.30-kor Velencén, az új Zöldliget Általános Iskola előtt, 2481 Velence, Kis utca 1.

  Az Angelika Természetvédelmi és Kulturális Egyesület állásfoglalása a ,,Velencei-tó kapuja" beruházással kapcsolatban:

  Mély megdöbbenéssel fogadtuk a velencei partszakaszra tervezett gyanús beruházás hírét. A fejlődés fogalmát sajátosan értelmező politika ismét elképesztő méreteket öltő, tájidegen létesítmény terveivel borzolja a kedélyeket. A ,,Velencei-tó kapuja" névre keresztelt monstrum neve alapján akár vonzó is lehetne. A részletek tanulmányozása azonban kijózanító. A beruházás nem más, mint az elmúlt két évtized során ránk erőltetett, lassan csődöt mondó fogyasztói ,,kultúra" újabb tárgyi megjelenése. Elnézően legyinthetnénk, ha nem épp a Velencei-tó partján óhajtanák megvalósítani a döbbenetes projektet. Lássuk, miről akarnak dönteni fejünk fölött nagy formátumú politikusaink.

  A ,,Velencei-tó kapuja" tipikusan plázajellegű épületkomplexum műtengerparttal. Mintegy 20 hektárnyi tóparttól fosztana meg minket, velencei-tavi magyar polgárokat és a táj szépségének köszönhetően ide látogatókat. A létesítményben rendezvényterem, üzlethelyiségek, valamint fedett, helyenként zárt ,,korzó" (a beruházó szóhasználata) kapna helyet. A hosszan elhúzódó épület elé homokos partot alakítanának ki, mely a legízléstelenebb tengerparti tömegnapozók világát hozza el nekünk. Mindezt a ,,gazdaság élénkítés" és a ,,minőségi turizmus" jegyében. Ma már tudjuk, hogy ezek csupán népámító, üres ígérgetések, a létesítmény vélhetően a végén semmiféle hasznot nem jelent majd a helyi közösségnek, azaz Velence polgárainak, viszont elveszi a kilátást a Velencei-tóra. Sukoró, Pákozd, Gárdony, Agárd lakói pedig gyönyörködhetnek majd a klimatizált üveg-beton förmedvényben. A Velencei-tóhoz látogatók épp a bájos, szemet gyönyörködtető tájnak, a tó adta lehetőségeknek köszönhetően keresik föl településeinket.

  Lássuk, mit veszíthetünk: a terület jelenleg a Velencei-tó legszebb szabad strandja. Bárki, bármikor ingyen ellátogathat ide, hiszen a tó és a hozzá tartozó partszakasz mindenkié. A strand évtizedek óta szolgálja sok ezer ember pihenését, kikapcsolódását. Családias, emberléptékű, természetközeli állapotban lévő területről beszélünk, ahol élvezhetjük a tópart előnyeit, a méretesre nőtt fáknak köszönhetően pedig szinte parkban érezhetjük magunkat. A helyi kisméretű vendéglátó létesítményekben - melyek sorsa megpecsételődik a beruházás megvalósulása esetén - szinte mindenki megtalálja a kedvére valót, ha megéhezik, megszomjazik. Strandszezonon kívül is sokan látogatnak ide: horgászok, túrázók, kerékpárosok, vagy azok, akik épp csak a tájban kívánnak gyönyörködni.

  A Velencei-tó környékének szépsége, az egyedülálló pannon táj különleges arculata nem eshet áldozatul a gátlástalan, durva beavatkozásnak, melyet információink szerint Velence képviselő-testületének többsége napjainkban óhajt véglegesíteni. Ezt nem engedhetjük! Teljes körű társadalmi egyeztetést akarunk, szorgalmazzuk, hogy a képviselő testület haladéktalanul állítsa le a projekt előkészítését. A ,,Velencei-tó kapuja" több mint tájidegen, gyökeresen megváltoztatja a Velencei-tó partjának, valamint Velence városnak derűs arculatát. Ez számunkra nem fejlődés, hanem durva tájrombolás, fölösleges pénzpocsékolás. Nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy a szóban forgó létesítményt télen fűteni, nyáron hűteni kell. Ennek energiaigénye elképesztő! Mindenki számára nyilvánvaló, hogy válságos időket élünk. Pénzügyi, energetikai, erkölcsi értelemben egyaránt. Vegyük észre: a beruházással súlyos százmilliókat húznak ki a zsebünkből, a létesítmény hatalmas energiaigénye egyébként is pusztulófélben lévő környezetünket károsítja, ráadásul a látvány már a tervek szintjén lesújtó. Egész Magyarországot sújtja a zöld területek rohamos csökkenése. A civilizáció ,,áldásainak" köszönhetően tönkremehet élhető környezetünk, gyermekeink, unokáink életterét semmisíthetjük meg! Ne engedjük, hogy politikusaink a megkérdezésünk nélkül üzletelgessenek! Ne engedjük, hogy parkjainkat lebetonozzák, vagy homokkal szórják be! Ne engedjük, hogy tópartunkat, füves területeinket soha meg nem térülő, csúf üvegpláza építése érdekében számolják föl!
  Ha most jöttünk volna le a falvédőről, talán elhinnénk a gazdaság élénküléséről, a minőségi turizmusról szóló tündérmeséket. Jelen helyzetben azonban kénytelenek vagyunk levonni a következtetést: a beruházást erőltető politikai és gazdasági erők vagy a hozzáértés, vagy a jóhiszeműség hiányában szenvednek. Végezetül: a Velencei-tó és a hozzá tartozó nádasok Natura 2000-védelmet élveznek. A beruházás látványtervein nem látszanak nádasok, továbbá nem látjuk a garanciákat a víz minőségének megóvását illetően! A tópart mindenkié, nem vehetik el tőlünk!
  Tisztelt politikusok, ,,befektetők"!

  Önök kizárólag jólétünk megteremtésén munkálkodnak! Tönkre akarják tenni Magyarország egyik legnagyobb tavát és környékét? Ne tegyék! Még nem késő! Kedves Olvasók! Kérjük, terjesszék állásfoglalásunkat a lehetséges legszélesebb körben! A www.angelikaegylet.hu oldalunkon képekben is megjelenítjük, mit veszíthetünk, és mit akarnak nyakunkba varrni felhatalmazásukkal bizonyára soha vissza nem élő vezetőink! Szélsőséges helyzetekre, pl. amennyiben a dózerek elé kell feküdnünk: kérjük, minél többen iratkozzanak föl riadóláncra a tiszta.sukoro@gmail.com egyesületi címünkön!”
 • 1. janika 2010. június 02. 09:36
  „A fotón látható "vigvam"-bank züllöttek egész éjszak a utolsó végzős MARX egyetemisták!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Matolcsy: esély az adócsökkentésre

Matolcsy György szerint a növekedés beindítása érdekében azonnali fordulatra van szükség egyebek… Tovább olvasom