Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

Veszélyben olaszok, írek, portugálok, spanyolok

A görög, ír és spanyol gazdaság valószínűleg „újraindul" 2010-ben. Olaszországban és Portugáliában a gazdasági növekedés továbbra is alacsony marad.

A D&B a görög helyzet miatt összetettebb kockázati mutatók használatát javasolja

Portugália, Spanyolország, Írország és Olaszország vállalataival üzleti kapcsolatban álló, vagy éppen üzleti kapcsolatot kialakító cégeket óvatosságra és körültekintésre inti a Dun & Bradstreet (D&B) kockázatkezelési szakértő.

Ezekben az országokban ugyanis a görög helyzethez hasonló kilátások körvonalazódnak, a kormányzat pedig a költségvetési hiány kezelésében gyengének bizonyul. A PIIGS országokban (Portugal, Ireland, Italy, Greece, Spain) tevékenykedő vállalatok fizetésképességének romlása együtt jár az adott ország adósságválságával. Az egyes vállatok minősítésének nyomon követése mellett érdemes az országminősítéseket is folyamatosan figyelni. A jelenlegi helyzetben már nem elég a hitelminősítők (S&P, Moody’s, Fitch) minősítéseit figyelembe venni, mivel azok csupán szuverén kockázatot jeleznek. A D&B országkockázat mutatói figyelembe veszik a politikai, gazdasági, kereskedelmi kockázatot, így átfogóbb és biztosabb képet adnak az adott országról, mely az üzleti kapcsolatok kialakításakor elengedhetetlen.

Görög országminősítés alakulásaA D&B országkockázat mutatói előre figyelmeztetnek az adott országban végbemenő negatív változásokra. A görög országkockázati mutató¬* például a 2009 márciusában a DB2d szinten állt, míg ma már a DB4d szinten van. Azaz jelentős kockázatemelkedést tapasztalhattunk az elmúlt bő egy év során Görögországban, mely folyamat már 2009. elején elindult.

Mire kell figyelni most?

Ugyan a hétfőn hajnalban elfogadott ötszázmilliárd eurós görög mentőcsomagtól azt várják, hogy segít megakadályozni a görög pénzügyi válság az euróövezet más országaira való átterjedését, azonban a segélycsomag közvetett negatív hatásaival is számolni kell. Ha az eurozóna többi országában is tovább romlik a helyzet – amihez most Portugália, Spanyolország, Írország és Olaszország is közel van – joggal számíthatnak ezek az országok is segítségre, ami nem kellően erős költségvetési politikát és megszorításokat vonhat maga után a segítségre számító államokban.

Azoknak a vállalatoknak, amelyek Görögország vagy az említett másik négy ország cégeivel állnak üzleti kapcsolatban különösen ügyelniük kell az ügyfélkockázatra (pl.: csőd kockázat, fizetési kockázat), ami 2010 novemberéig biztosan magas marad. A D&B fizetési adatai azt mutatják, hogy a portugál és spanyol vállalatok fizetési teljesítménye jelentősen romlott 2010 első negyedévében, míg Írországban és Olaszországban tartósan gyenge volt. Várhatóan ezekben az országokban a vállalatok fizetési teljesítménye tovább fog romlani a szigorú hitelkondíciók és az alacsony üzleti profitabilitás miatt.

A gazdasági teljesítmény a jelzett országokban nagyon gyenge lesz 2010 novemberéig. A görög, ír és spanyol gazdaságok valószínűleg „újraindulnak" 2010-ben, míg Olaszországban és Portugáliában a gazdasági növekedés továbbra is alacsony marad, ami befektetők elmaradását okozza. Például amint a közpénzekből megvalósuló beruházásokat megszüntetik, az infrastruktúrát támogató projektekbe való invesztíció (ami az elmúlt évek kulcsterülete volt) is csökken.
A gazdasági és költségvetési válság ezekben az országokban néhány lehetőséggel is kecsegtet. A portugál kormány például az adósságteher csökkentése érdekében privatizációs programot tervez a légiközlekedés, vasúti közlekedés, posta, energiaszektor és papíripar területén. Így ez és az ehhez hasonló privatizációs programok megnyitják az ajtót néhány befektető előtt. Portugáliában van néhány „rés" iparág, például a megújuló energiaipar, ami folyamatosan lehetőségeket biztosít a befektetők számára.

Az árfolyamingadozások bizonytalanságot keltenek a kereskedelmi tevékenyég és a beruházások megtérülésében. Az eurozonába tartozó országok rövid távú hanyatlása növeli az exportőrök bevételét, ezért az export szektornak kulcs szerepe van az eurozóna fellendülésében, és a gyengébb euró az exporttermékek versenyképességét még tovább növeli. Az euróövezeten kívüli exportőrök azonban elveszítik versenyképességüket, ha valutájuk felértékelődik az euróval szemben.

A fenti okok miatt a Dun & Bradstreet folyamatos óvatosságra int, és javasolja az országkockázat figyelése mellett az eurozónában, és különösen a PIIGS országokban, azaz Görög-, Spanyol-, Olasz-, Írországban és Portugáliában lévő jelenlegi és lehetséges üzleti partnerek cégminősítéseinek ellenőrzését, a fellépő változások monitorozását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A válság után a vevők soha sem lesznek ugyanazok

Akik még nem éltek át válságot, költekezési szokásaikban sokkal pazarlóbbak. Tovább olvasom