Kisalföld logö

2019. 05. 27. hétfő - Hella Még több cikk.

Vége a semmiből jött csodateák korszakának?

Növényi eredetű gyógyító szereket évezredek óta használunk, ezek népszerűsége a természetgyógyászat terjedésével kifejezetten fokozódott, de az Európai Unióban az emberek egészségének védelmére olyan szabály lépett életbe, amely az ilyen készítmények biztonságosságának, minőségének és hatásosságának bizonyítását is megkívánja. A társadalmat megosztó döntés fontosságát jelzi, hogy a világ egyik első és legtekintélyesebb orvosi hetilapja, az angol Lancet vezércikkben foglalkozik ezzel a kérdéssel.

Noha mindennapos háziszerként világszerte használatosak, a legtöbb növényi gyógyszer pontos hatása, hatékonysága ma sem ismert. Az emberek többségének az ilyen készítmények természetes eredete azt sugallja, hogy veszélytelenek és hasznosak, pedig tudjuk, hogy némelyik igen mérgező.

A gyilkos galócáról közismert, hogy elfogyasztása végzetes lehet, mégis alig van olyan esztendő, hogy ne kerülne a kórházak mérgezési osztályára gombamérgezés miatt egy-egy család, amely ilyen ételt fogyasztott és mivel a tünetek megjelenéséhez idő kell, a mérgezés gyakran későn derül ki.

Még veszélyesebbek azok a növényi összetevőket tartalmazó, általában kideríthetetlen tartalmú készítmények, amelyek táplálékkiegészítőként és egyéb címeken kerülnek forgalomba. A Lancet-cikk emlékeztet arra, hogy 1998-ban Belgiumban száznál több nő került veseelégtelenség miatt kórházba, mert olyan, növényi eredetű fogyasztószert szedett, amelyben egy Kínában honos farkasalmafaj, Aristolochia fangchi volt. Ez a növény erősen rákkeltő, így a mérgezettek csoportjából 18 fogyni akaró asszonyt kellett vese- és húgyhólyageredetű rákos daganat miatt kezelni.

A növényekből származó, gyógyhatásúnak tartott készítmények fogyasztóinak védelmére az Európai Unió parlamentje 2004-ben elfogadta azt az irányelvet, miszerint forgalomba hozatal előtt igazolni kell: a szer megfelelő minőségű, biztonságos és kedvező hatású. Az intézkedés hét év átmeneti időszakot adott arra, hogy az ilyen anyagokat gyártók, forgalmazók beadják az engedélyeztetéshez szükséges dokumentációt.
Az Európai Unió közleménye szerint a hagyományos növényi gyógyszerekre – alkalmazásuk régre nyúló hagyományaira tekintettel – az irányelv egyszerűbb törzskönyvezési eljárást vezet be, mint amely a többi gyógyszerre vonatkozik, egyidejűleg biztosítja a szükséges biztonságossági, hatásossági és minőségi garanciákat is.

A közlemény szerint „hagyományos" növényi gyógyszereknek azok a termékek minősülnek, amelyeket már legalább 30 éve alkalmaznak, ebből legalább 15 éve az Európai Unió területén; amelyeket egészségügyi szakember felügyelete nélküli használatra szánnak, és amelyeket nem injekcióval juttatnak a szervezetbe. Ez a kategória nem korlátozódik az európai hagyományos növényi gyógyszerekre, beletartozhatnak kínai és ajurvédikus gyógyszerek is.

A "kivételesen hosszú", hétéves átmeneti időszak 2011. május 1-én járt le. Március végéig a hivatal 211 készítmény engedélyezésére kapott kérelmet és ebből 101 kapta meg a forgalomba hozatal lehetőségét.

Olvasóink írták

 • 14. moose 2011. május 06. 22:15
  „A gyógyszer ,receptre kapható zombitabletta ami felhigítja az agyat. Irónikusan fogalmazva pedig, A gyógyszer csak csillapító szer. A betegség lényege az okban rejlik és ezt az okot semmilyen gyógyszer nem tudja megszűntetni.”
 • 13. soproni 2011. május 06. 19:22
  „Kedves pancser! Nagy szerencsémre orvost évek óta nem láttam,mert magamat kúrálom,ha nagy ritkán beteg vagyok,pedig csak gyógynövényeket fogyasztok.Képzeld el,hogy a teáktól is lehet gyógyulni,ha a megfelelőt választjuk.Nálam a mandulagyulladás 2-3 napig tart,mert nem zavar,ha a jobbulás érdekében fokhagymát kell ennem,ami az egyik legtermészetesebb antibiotikum.Szerencsémre a gyerekeim is inkább választják a természetes gyógymódokat ,mert ők is feleslegesnek tartják a gyógyszeripar támogatását és nem mérgezik magukat a drog ezen fajtájával.Ja és nem kell szembesülnünk a gyógyszereken felsorolt legalább 20 féle mellékhatással sem.Mivel padlásom nincs, a jól megtisztított,megmosott növényeket lakásban szárítom.Lehet,hogy neked "egeres" emlékeid vannak,de nem kell általánosítanod.Amúgy ajánlanám,hogy látogass el egy húsüzembe,vagy elég,ha megnézed a kenyeres ládákat ,amikben tényleg nem ritka az egér ürülék.”
 • 12. pancser 2011. május 05. 11:11
  „10! Nagy........ vagy, de szabadság van mindenki azzá képzi magát amivé akarja!”
 • 11. zhall 2011. május 04. 04:36
  „8. Capr!Te vagy a királ!!:)”
 • 10. széchenyi12 2011. május 03. 22:31
  „pancser: szóval a gyógyszertől te megszoktál gyógyulni? Akkor te egy különleges <moderálva> lehetsz! Tanuld meg: a "gyógyszer" az egy mesterséges kémiai elemek, vegyszerek, amik a TÜNETEKET fedik el, nem a betegség okait gyógyítják! Azért ez nagy különbség ám!!!
  Tehát vegyük át mégegyszer: A "gyógyszer" nem gyógyít, hanem rászokva, lassan megöl!!! A világon a 2. leggyakoribb halálok: a gyógyszerek mellékhatásai, hosszú távú ártalmai alapján bekövetkező halál!!!!!”
 • 9. pancser 2011. május 03. 22:06
  „Gyógyteáktól még nem gyógyult meg senki, gyógyszerektől annál inkább. Aki hisz benne szedjen csalánt és főzze, semmit nem ér de ha hisznek benne akkor igen. De azért köszönöm szépen a padláson szárított kamillát, ahol egerek futkostak a kiterített virágokon amíg száradt. Levizelték közibe sz.rtak a jó nép meg igya. Ez nem mehet így testvérek. Azt sem szabad elfelejteni, bizonyos növények mérgezőek, ártalmasak, ilyet mindenki ismer, ha mást nem a csattanó maszlagot!”
 • 8. Capr 2011. május 03. 18:54
  „Ja, rákot okozott a gyógynövény.... Hány olyan gyógyszer van, amelyről 20-30 év használat után derült ki, hogy rákkeltő, magzatkárosító, különféle más betegségeket elősegítő stb. Erről jut eszeme:
  Orvostudomány fejlődése:
  Kr. e. 2000.: Itt van, edd meg ezt a gyökeret!
  Kr. u. 1000.: A gyökér pogány dolog, mondj el egy imát!
  Kr. u. 1850.: Az ima babona, idd meg ezt a löttyöt!
  Kr. u. 1940.: Az a lötty kígyóolaj, nyeld le ezt a pirulát!
  Kr. u. 1985.: A pirula hatástalan, használj antibiotikumot!
  Kr. u. 2000.: Az antibiotikum mesterséges, itt van, edd meg ezt a gyökeret!
  Ennyi.”
 • 7. andy 2011. május 03. 16:31
  „Ekkora egy ökörséget...!
  Mondjuk egy csipkebogyót is engedélyeztetni kell :) vagy egy hársfatea, csalán, stb...?
  Egy biztos: nem a tiszta alapanyagú teákkal van a probléma; hanem a sok csodás gyógyulást hirdető készítmények összetevőiben nem igazán lehetünk biztosak.
  Fogyjon csak a gyógyszer; meg az emberek, kik azt bekapkodják, miközben fizetnek is érte vagyonokat; gazdagítva a gyógyszerlobbi intézményét?
  Tényleg mi a helyzet a zöld teával, lapachoval, stb... ;) Átsorolják őket az élvezeti cikkek kategóriájába? :)”
 • 6. Bo9903 2011. május 03. 15:17
  „Inkább megiszok egy salaktalanító gyógytát, minthogy megvegyem a patikában a hülye ilyen-olyan tablettákat.
  A gyógyteák mellé meg nincs mellékelve mellékhatás, mint a gyógyszerekhez. Ha pedig a fejem, vagy a hasam fáj, inkább 2 cl pálesz, mint görcsoldó.”
 • 5. soproni 2011. május 03. 13:09
  „Saját kezűleg szedem a csalánt,a kertemben van citromfű,borsmenta és kakukkfű .Ezekből kiváló teákat lehet készíteni és legalább tudom,hogy mit iszom.”
 • 4. pancser 2011. május 03. 12:55
  „Nagyon helyes, végül is a hiszékenyek egészségét is meg kell védeni!”
 • 3. Madarász 2011. május 03. 12:11
  „Szerintem nagyon helyes odafigyelni rájuk, a múltkor a kamilla tea után fél kanál homok volt a pohár alján.”
 • 2. iux 2011. május 03. 11:12
  „Arrol mikor irnak cikket,hogy a konyhasoban,amit az üzletekben megveszünk.6-8-esetenként 10 szeres a kálium aránya az egészségeshez képest!És ez orvosi jováhagyással történik a gyogyszer lobbi nyomására!Azért fogy annyi vizhajto,meg vérnyomás emelő tabletta!Böki a szemüket,hogy a gyogynövényekböl befolyt mani,nem az Ö zsebükben landol!!”
 • 1. tájékozatató 2011. május 03. 10:31
  „gyógyszer lobbi!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A román állami vasutak 1500 embert bocsát el

A román állami vasutak pályahálózatot kezelő részlege (CFR SA) 1500 alkalmazottól válik meg az idén… Tovább olvasom