Kisalföld logö

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

Változnak a netes vásárlás szabályai

Egyértelműen fel kell tüntetniük a termékek teljes árát.

Az Európai Parlament (EP) csütörtökön Brüsszelben elsöprő többséggel megszavazta az internetes vásárlással kapcsolatos új uniós jogszabályt.

Ennek értelmében internetes vásárlás esetén az áru kézhezvételétől számítva - az eddigi egy hét helyett - két hete lesz a vásárlónak arra, hogy meggondolja magát és elálljon a vásárlástól. A kereskedők számára az internetes közegben új általános kötelezettséget jelent, hogy - kizárva a rejtett költségek felszámolását - egyértelműen fel kell tüntetniük a termékek teljes árát, illetve saját elérhetőségüket.

Az új jogszabály több szempontból megerősíti az interneten vásárlók védelmét, pontosítja a szállításra és a digitális letöltésekre vonatkozó szabályokat, valamint csökkenti a kis- és középvállalkozások bürokratikus terheit.

Mivel a jelenleg hatályos fogyasztóvédelmi jogszabályok még az internet széles körű elterjedése előtt születtek, az online vásárlók védelme mindeddig meglehetősen gyenge. Az áruk késedelmes vagy meghiúsuló kiszállítása, valamint a tagállamok fogyasztóvédelmi szabályai közti eltérések visszatartják a vásárlókat attól, hogy más országból rendeljenek valamilyen terméket az interneten. A vállalkozások számára a tagállamonként eltérő jogszabályok jelentik a határon átnyúló kereskedelem legnagyobb akadályát.

Miután az EP megszavazta az új jogszabályt, a tagállami kormányokat képviselő Tanácsban is jóvá kell azt hagyni. Erre valószínűleg júliusban kerül sor. A nemzeti jogrendszerbe való átültetésre két évük lesz a tagállamoknak.

Pelczné Gáll Ildikó néppárti EP-képviselő a javaslat parlamenti elfogadását méltató nyilatkozatában felhívta a figyelmet egyebek közt arra, hogy a jogszabály értelmében biztosítani kell azt is, hogy a vásárló az értékesítés után normáldíjas telefonhívással is kapcsolatba léphessen a kereskedőkkel.

A képviselő örömét fejezte ki, hogy az Európai Parlamentnek sikerült elérnie a kisvállalkozásokat sújtó adminisztratív terhek korlátozását.

Olvasóink írták

  • 1. elemér 2011. június 23. 23:12
    „Paypal ezt már idáig is biztositotta. Ha probléma van, visszakapja az ember a pénzt, de ha bankon keresztül vagy kártyával rendelnek árut az bonyolulult. Egyrészt mert a bank is akar rajt keresni. Amerikában sokkal simábban megy a kereskedelem a net-n. Mo.-n már a Paypal-el is besülnek sokan. Oda Magyar Windows kell hogy az simán müködjön, de ezt a Paypal nem mondja.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyenes képzések kisvállalkozások munkavállalóinak

A projekt célja a Nyugat-dunántúli Régióban érdekelt mikro- és kisvállalkozások munkavállalóinak… Tovább olvasom